Snowden (2016)

snowdenOliver Stone. Det är nästan som att man (läs: jag) har glömt bort honom. Platoon, Wall Street, Natural Born Killers och viss mån Born on the Fourth of July är väl klassiker, och det säger jag utan att ha sett Wall Street. Av de andra så är Platoon och Natural Born Killers favoriter som jag såg på bio när det begav sig.

För mig är Stone en otroligt amerikansk regissör, och med det menar jag att han gör filmer om USA och det amerikanska tillståndet. Hur mår USA, och varför, är frågor han ställer.

Vad har Stone gjort gjort på sistone? Hmm, utan att titta på hans filmografi så har svårt att ens nämna en enda. Det är knappt att jag kan komma på nån alls förutom de fyra jag nämnde tidigare. Skrämmande. Alltså skrämmande vad han försvunnit från filmradarn eller skrämmande vad dåligt mitt minne har blivit.

Jag tittar igenom hans filmografi på IMDb. Då ska vi se, är det några filmer som jag känner igen eller t.o.m. har sett. Aaaah, givetvis: JFK, en film jag inte har sett men är sugen på. Nixon, ja, den har jag hört talas om (det är väl Anthony Hopkins som gör Nixon?). Any Given Sunday, en film om amerikansk fotboll och en film som inte känns som en Stone-film (för mig).

Nej, det fanns inte mycket där som lockade mig. En uppföljare till Wall Street känns som det roligaste och det säger väl det mesta. Ja, förutom JFK då men den kom ju redan 1991.

Nu är Stone aktuell med en stor film igen. Den handlar om visselblåsarnas visselblåsare, Edward Snowden. Det är en klassisk biografifilm kan man säga, eller filmen känns i alla fall som det på förhand.

Jag har lite svårt att säga vad jag egentligen tycker om filmen som ett hantverk. Jag är fascinerad av storyn i sig. Att en så pass, till synes, obetydlig person kan skapa så mycket rabalder genom sitt agerande att det slutar med att han finner sig i exil Ryssland, på flykt från sitt eget hemland.

Gjorde han rätt, gjorde han fel? Jag säger så här: om han gjorde vad han gjorde för att han kände att han gjorde rätt, så gjorde han rätt. Var han naiv? Förmodligen. Tycker jag själv att han gjorde rätt? Svårt att svara på. Jag har inte detaljkoll på vad exakt det var han läckte förutom att det handlar om att USA i samarbete med Europa systematisk massavlyssnar en stor del av världens befolkning. Fast det visste vi väl redan?

Hur har filmmakarna valt att berätta historien på? Faktiskt på ganska så exakt samma sätt som man gjorde i The Imitation Game. Dels får vi följa hur dokumentärfilmaren Laura Poitras (Melissa Leo) och två reportrar från brittiska The Guardian intervjuar Snowden (Joseph Gordon-Levitt) under ett antal dagar på ett hotellrum i Hongkong i samband med att han ska till att läcka sina uppgifter. Dels får vi möta Snowden flera år tidigare när han började jobba på CIA och senare NSA, dvs vi får se vad som ledde till att händelserna på det där hotellrummet i Hongkong.

Jag tycker upplägget funkar ganska bra. Det finns en viss spänning i hur man hoppar fram och tillbaka i tiden. Scenerna i Hongkong har ett nåt absurt över sig med Snowden som är extremt försiktig med hur han agerar. Han lever på det där hotellrummet i fyra dagar och är under en väldig press.

Det största fokuset är ändå på Snowden under hans karriär inom det amerikanska underrättelseväsendet. Här får vi även en sorts kärlekshistoria mellan Snowden och flickvännen Lindsay Mills spelad av Shailene Woodley. Även denna funkar hyfsat och jag antar att den bl a ska visa vad Snowden ”offrade” när han gjorde det han gjorde.

Vad funkade mindre bra? Well, första gången Joseph Gordon-Levitt öppnade munnen för att prata så undrade jag om han svalt en potatis eller hade ont i magen eller nåt. Han lät nämligen oerhört ansträngd. Även om den riktige Snowden låter på ett sätt som liknar det JoGo försökte sig på så funkar det inte. Det blir bara ett störningsmoment, vilket filmmakarna kanske noterat eftersom det blir mindre uttalat efter hand (eller så vande jag mig).

Det förekommer en scen där Snowden pratar med sin chef via en gigantisk storbildsskärm som fullkomligt skriker ”storebror ser dig”. Det var så osubtilt att det blev roligt och jag skrockade i min biofåtölj.

Det finns en dokumentär om det som ägde rum på det där hotellrummet i Hongkong som heter Citizenfour. Den är regisserade av Laura Poitras (som alltså spelas av Melissa Leo i Snowden) och den vann faktiskt en Oscar för bästa dokumentär 2015. Den skulle jag nog vilja se.

Det är trixigt det här med BOATS rent allmänt. Jag tror att jag i de allra flesta fall hellre ser dokumentären om vad det nu än handlar om. Då finns det åtminstone en chans att det som visas överensstämmer med vad som verkligen hände, även om ju dokumentärer förstås är (eller kan vara) precis lika vinklade som spelfilm. Det är nåt med filmer baserade på verkliga händelser, där man ju kan säga att dokumentären är en subgenre, som gör att de sällan funkar fullt ut för mig. Det är lätt att de blir trista, torra och redovisande. Det gäller t ex filmerna om WikiLeaks – dokumentären We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks och spelfilmen The Fifth Estate – och i viss mån även Snowden.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Filmdagarna2016_smallSnowden har biopremiär idag fredag 16/9 men jag tycker nog man gott kan vänta på VOD-premiären.

Jag såg filmen under Malmö Filmdagar och förutom jag var det bara Sofia som tyckte det verkade spännande att snöa in på det här ämnet.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

12 Responses to Snowden (2016)

 1. Pingback: Snowden (2016) | Rörliga bilder och tryckta ord

 2. Steffo says:

  Din text är ”ändå” så pass intressant att jag nog vill se rullen när det blir läge…. 🙂

  Och JFK…den ska du se! Hahaha

  Trevlig och skön helg tillönskas också! Såklart!
  Och tack för senast! 🙂

 3. Henke says:

  Oliver Stone är sannerligen en regissör som tar sig an USA och det amerikanska tillståndet. Men han är också väldigt politisk och verkar inte dra sig det minsta från att trycka ner sin åsikt i publikens hals.

  Därför blir jag lite nyfiken på hur han hanterar skuldfrågan i filmen… Jag antar att Stone tyckte att Snowden gjorde rätt? Frågan är inte trivial. Huruvida Snowden kände att han gjorde rätt eller ej räcker inte för att döma i frågan…Jag tror att alla självmordsbombare i Paris, London, Madrid och New York också tyckte att de gjorde rätt… Så tricky fråga helt klart. Förstår jag din text rätt att filmen är otydlig i frågan om rätt eller fel?

  JFK är en film man kanske bör se eftersom den är en viktig del av filmhistorien, men vänta dig inget från filmen. Den är svintråkig.

  Any given Sunday är dock en bra film. Stone ger en känga åt NFL. Al Pacino på sitt mest pompösa humör och ett filmiskt genombrott för Jamie Foxx.

  • Jojjenito says:

   Återkommer. Måste försöka formulera mig. 🙂

  • Jojjenito says:

   Äh, rackarns. Vi tar det på nån lunch. 😉 Om Snowden gjorde rätt eller fel alltså.

   Stone är ofta politisk, och det råder sällan nån tvekan om vilken hans åsikt är. Och det gör det inte i Snowden heller. Jag utelämnade det från min text (inser jag nu) men i slutet får vi den åsikten framlagd med all (o)önskad tydlighet. Och, ja, Stone är alltså på Snowdens sida, helt klart.

   Du tycker JFK är svintråkig? Perfekt, då gillar jag den säkert.

   Inte sugen på Any Given Sunday. Men kanske ser den vilken söndag som helst. 😉

 4. Sofia says:

  Jamen visst blev man lite nyfiken på dokumentären?! Undras om Stone valde Hong Kong-scenerna som ram för att få lite draghjälp från den? Och nej, detta är absolut ingen film som prompt måste ses på bio.

  • Jojjenito says:

   Jag såg på Twitter att vissa är upprörda över att dokumentären (tydligen) inte nämndes i eftertexterna som en källa, och det kan jag nog hålla med om. Nu vet jag inte själv om den listas i eftertexterna eller ej. Tror vi nog inte satt kvar hela eftertexterna där nere i Malmö.

   • Sofia says:

    Visst borde man nämna ”källor” i eftertexterna. Å andra sidan var det ju helt uppenbart i själva filmen att Stone i mångt och mycket utgått från dokumentären som filmades i Hong Kong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: