The Imitation Game (2014)
15 augusti, 2016 10 kommentarer
The Imitation Game är biografifilmen om den brittiske matematikern och kodknäckaren Alan Turing. Under andra världskriget Turing var en starkt bidragande faktor till att de allierade lyckades dechiffrera tyskarnas krypteringsmaskinen Enigma. Ja, han byggde i princip en dator (of sorts) från grunden för att gå i land med sitt kodknäckarunder.
Ja, det låter ju som att vi pratar om en äkta brittisk väldekorerad krigshjälte. Nej, inte riktigt. Arbetet som Turing & Co gjorde drevs (givetvis) i hemlighet och allt material förstördes efter kriget. Turing själv var bög (inte öppet förstås) men ”avslöjades” i början av 50-talet och dömdes då till två års fängelse alternativt kemisk kastrering. Turing valde det senare, blev mentalt nedbruten och tog livet av sig. I alla fall är det så filmen framställer hans död.
Den vanliga frågan när det gäller biografier på bio är ju hur filmmakarna väljer att lägga upp det hela. Ska man skildra personens liv från barndomen till slutet av livet? Denna metod lyckas sällan. Det blir lätt segt och långdraget och ger en känsla av att det är en lista med olika händelser som ska bockas av. Det andra alternativet, som jag generellt sett ger mer för, är att fokusera helt på en enda viktig händelse, eller åtminstone enbart ett fåtal händelser.
The Imitation Game väljer att zooma in på en kortare period och det är inte svårt att gissa vad. Japp, jobbet med att knäcka Enigma under andra världskriget. Helt rätt beslut tycker jag. Vi får dock några tidshopp, dels framåt till ett polisförhör när han blivit gripen för homosexualitet, och dels bakåt till skoltiden som inte var lätt för honom. Jag vet inte om tidshoppet bakåt egentligen tillförde nåt. Jag tror kanske man ville ge en förklaring till hur Turing var som vuxen men det kändes väldigt förenklat och lite onödigt.
Det jag funderade på var hur man skulle göra själva kodknäckandet intressant på film. Det går ju liksom inte att gå in på några detaljer. Jag tycker man lyckas hyfsat ändå. Upplägget är att Turing jobbar i princip helt ensam med att konstruera en datormaskin för att lösa problemet. Alla andra jobbar för hand med papper och penna. Pennfäktarnas arbete går till synes framåt medan Turings resultat är mer digitalt; antingen funkar det eller inte funkar. Militärledningen är givetvis helt oförstående till Turings metoder. Sakta vinner han dock över sina kollegor som ställer sig på hans sida när militärchefen vill förstöra Turings obrukbara apparat.
Keira Knightley är med i filmen som en ung kodknäckerska. Givetvis är det ingen som tror på henne heller. En kvinna kan väl aldrig bli nåt mer än växeltelefonist eller maskinskriverska?! Jag gillar faktiskt Keira här. Jag har vanligtvis lite problem med henne. Här är hon dock charmig och med piffigt skinn på näsan.
Nåt jag alltid uppskattar i den här typen av filmer är den förnäma engelska stilen. Elegansen. Talet. Här är exempelvis kodknäckaren Matthew Goode… very good.
Sämre var de fåtal krigssekvenser som förekommer. De gav ingenting förutom känslan av dålig cgi.
Se den här rackarn gillade jag också!
Och the The Batch gör ju en typisk ”the Batch-roll”. OCH liksom du finns min kritik i första hand mot de där tillbakablickarna. Annars är det ju stabilt alltså. 🙂
En stabil biopic, varken mer eller mindre. 🙂
Sablans svårt det ska vara med biopics alltså. Jag tycker att den historiska händelsen är klart mer intressant än vad filmen förmedlar. Det finns en massa intressanta böcker på ämnet enligt säker källa. Trodde att jag givit filmen 2/5 men ser nu att jag tydligen var snäll alternativt feg och gav den 3/5 jag med…
http://fripp21.blogspot.se/2015/02/the-imitation-game-2014.html
Ja, biopics är svårt och det är väldigt sällan som de bilr helt lyckade. Ändå fortsätter man pumpa ut dem.
Nu har jag inte sett den här filmen, men kodknäckarbiten tyckte jag man lyckades riktigt bra med i Enigma. https://bilderord.wordpress.com/2016/05/14/enigma-2001/
Och jag har inte sett Enigma. Känns som en bortglömd film, men jag minns att du skrivit om den.
Boken är (ännu) bättre. Förstås 🙂
Förstås. 😂
Enigma som Sofia nämner var bra dagens rulle helt ok
https://filmitch.wordpress.com/2016/01/16/the-imitation-game-2014-storbr/
Helt ok. Vilket kändes ganska väntat. Man fick liksom det man skulle, varken mer eller mindre.