Vikander-vecka: En kongelig affære (2012)

En kongelig affæreDet är lite lusigt. Innan jag tittade på filmen jag skriver om idag så hade jag inte sett Alicia i ett enda kostymdrama. Nej, det hade handlat om en science fiction-film (Ex Machina), ett fantasyäventyr (Seventh Son), två Lisa Langseth-filmer (Till det som är vackert och Hotell), en svensk Tim Burton-film (Kronjuvelerna) och så en agentactionfilm (The Man from U.N.C.L.E.). Men efter det danska kostymdramat En kongelig affære skulle det komma fler.

Alicia spelar här prinsessan Caroline Mathilde, en ung brittisk kunglighet som blir bortgift med den nyblivna, unga och psykiskt instabila kung Christian VII av Danmark (enligt Wikipedia var de även kusiner, oooook). Caroline Mathilde anländer till det danska hovet och möts av en pajas till kung. Han påminner mest om Tom Hulces Amadeus i Milos Formans film om Mozart. En skrattande pajas som inte är beredd att ta nåt ansvar överhuvtaget.

Caroline Mathilde är en ung kvinna intresserad av nya idéer. Hon läser mycket men de böcker hon vill läsa är förbjudna i Danmark. De anses vara ett hot mot hovet med sina liberala idéer om att minska kungamakten.

När Christian får en ny livläkare, Struensee (Mads Mikkelsen), så upptäcker Caroline Mathilde att hon träffat en själsfrände, både intellektuellt och romantiskt. Alltmedan kungen blir mer och mer galen så inleder de båda ett förhållande som vi tittare nog förstår bara kan sluta på ett sätt.

Jag kan inleda med att säga att Alicia nog måste vara ett språkligt geni. Här har hon lärt sig danska, bara så där. I början pratar hon dessutom en ganska så perfekt brittisk engelska. Tänk om Noomi Rapace hade spelat samma roll. Huganemej. Nu ska väl sägas att Alicia alltså spelar en person med engelska som modersmål som kommer till Danmark och då är det väl ok om hon inte pratar perfekt danska. Men jag tyckte det lät naturligt, vilket är ganska otroligt egentligen. Det viktigaste är att det inte blir inläst och krystat, och det blev det inte.

En kongelig affære är en intressant och riktigt bra film. Nu är jag en sucker för bra kostymdramer är väl bäst att säga. Hur som helst, så gillade jag intrigerna inom hovet, hur t ex det viktigaste är att säkra tronföljden. Det absolut viktigaste, prio ett, när Caroline Mathilde anländer är att fixa en tronföljare. Redan första kvällen ska det ske.

Kungen är som sagt sinnessjuk och inte i styrbart skick. Men det är egentligen inget problem eftersom hovet ordnar fram en rådgivare som i princip tar över. Rådgivaren tar besluten och slänger sen fram de papper som kungen behöver skriva på. Allt för att säkra makten vilket är det viktigaste. Ungefär som politik idag med andra ord…

Apropå makt så förändras Struensee efter ett tag när han får mer makt. Då blir plötsligt det viktigaste att behålla den makten. Under filmen satt jag och funderade på hur lång tid det skulle ta för Caroline Mathilde att släppa sina liberala idéer och bli en kunglighet som alla andra. Men det hände aldrig. Makt korrumperar alltså inte alltid. Hmm, varför Caroline Mathilde annorlunda jämfört med andra? Räckte det med att läsa några böcker alltså?

Kärleksrelationen mellan Caroline Mathilde och Struensee funkar i filmen och det trots den ganska stora åldersskillnaden mellan skådisarna. Det är klassisk hemlig romantik. Vi får dessutom en härlig kliché då Alicia och Mads är ute och rider på en grön äng och stannar och vilar under ett träd.

Relationen, och det är INTE en kärleksrelation, mellan kungen och Caroline Mathilde är bisarr och äcklig. Han kallar henne för Mor och jag antar att han syftar på att hon är mor till hans barn. Det här kanske var vanligt på den här tiden?

Jag nämnde att det var intressant att se in bakom kulisserna hos hovet och hur det smordes ränker. En sak som jag insåg var viktig, och som är lika viktig idag, var den information eller bild som hovet spred. Nuförtiden finns ju en överdos av sociala medier och Internet-skvaller. På den tiden spreds nyheter betydligt långsammare och begreppet huvudet på ett fat hade en viktig poäng. När allmänheten såg någons huvud på ett fat så blev dödsfallet sanning. Det var helt enkelt en sorts nyhetsrapportering.

Det som sänkte filmen en aning var att man hela tiden drog väldigt tydliga (läs: övertydliga) paralleller med dagens samhälle, speciellt i form av kritik av Danmark av idag. Det fick mig ibland att kastas lite ur kostymdramat. Men det störde inte nämnvärt när filmen som helhet var så bra som den var. Alicia är givetvis som strålande som skådis i kostymdramer. Om jag i förra filmen noterade hennes långa svarta hår så var de otroligt blanka ögonen jag fastnade för den här gången.

En kongelig affære:

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Alicia:

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

 

Queen

Blunda

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Vikander-vecka: En kongelig affære (2012)

 1. Sofia says:

  Jomen, den här har ju generellt fått ganska bra kritik. Står och väntar därhemma 🙂

  • Jojjenito says:

   Den som väntar på nåt gott… som typ att stoppas in i en dvd-spelare. 😉

   Jo, de flesta är nog överens om att det är en bra film. Även jag. 🙂

 2. filmitch says:

  Läst en artikel om dessa personer i Världens historia så mycket mer blev det inte. En kostym BOATS alltså 😉

 3. Fiffi says:

  Jag håller med om allt du skriver, speciellt detta med Alicias danska. Väldigt imponerande!
  Ja, hela filmen imponerade stort på mig. Också. 🙂

  http://www.fiffisfilmtajm.se/mandagar-med-mads-a-royal-affair/

 4. Cecilia says:

  Mustig och tragisk film där de prickat in alla rätt känns det som. Stämningen, den politiska tidsandan, och ”verkligheten” bakom dessa historiska kungligheter som ligger ganska nära Sverige gör det ännu mer intressant. Tung skådespelfilm. Mads, Alicia, Mikkel är beyond bra.

  Jag tycker kungen, Christian, var intressant gestaltad. Kändes som att han hade en ganska stark form av bokstavskombinationer, som förstärktes av den otillåtande miljön. Om han hade levt idag hade han med kunnat vara en Silicon Valley-stjärna 😉

  Angående att kungen kallade Caroline för ”mor”, är inte det liksom hennes ”titel”, inför barnen? Eller sa ha det liksom jämt, minns inte… ?

  Vad var det för politiska paralleller som gjorde till dagens klimat menar du?

  Jag skrev om 3 Alicia-filmer om du minns:
  https://ceciliaburman.wordpress.com/2015/09/02/tema-svenskar-i-hollywood/

  • Jojjenito says:

   Oj, vad kände att jag gillade det tragiska. Jag kunde liksom frossa i det från början eftersom man omedelbart kände att det skulle åt skogen.

   Christian, japp, eller åtminstone en YouTube-kändis. 😉 Fast vad syftar du på med Silicon Valley-stjärna, hänger inte riktigt med?

   Jag har för mig att han kallade henne Mor även bara till henne. Det kändes som ett sätt att markera nån sorts distans kanske, att de hade att enbart yrkesmässigt förhållande så att säga. Eller så var det så man sa på den tiden, jag vet inte. Men det lät märkligt, men så var ju deras relation gaaaanska märklig redan från början.

   De politiska parallellerna hade att göra med hur Danmark i filmen inte ville ha in utländskt folk som skulle smutsa ner deras fina rike. Det var ett tag sen jag såg filmen men jag vet att jag tänkte på hur det påminde om vad som händer i dagens samhälle, just med flyktingarna och så. Jag såg filmen just när debatten gick som hetast om flyktingar, stänga Öresundsbron osv. Det kanske mer var jag själv som gjorde dessa kopplingar snarare än filmen. Men det fick följden att jag drogs bort från filmens verklighet.

   • Cecilia says:

    Jag menade att han, i en mer tillåtande miljö för knäppskallar, hade kunnat vara en Steve Jobs. Om han hade haft datorer eller entreprenörskap att rikta sin energi mot hade det kanske inte varit lika illa. OBS ursäktar inte hans beteende men tyckte samtidigt att den styva behandlingen och infantiliseringen av Kungen var beklämmande …

    • Jojjenito says:

     Aha, förstår. Ja, när det visade det sig att han inte var en stark kung så tog liksom resten av hovet över och behandlade honom som en barnunge. Ja, det var lite sorgligt. Hur man beter sig har nog mycket med miljön omkring en att göra. För Christian var det det här han kände till. Men han var förstås en idiot *kastar in en alibi-brasklapp*.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: