Lucy (2014)

LucyLuc Besson. Många frågar sig vad som här hänt med snubben som gjorde välrespekterade filmer som Det stora blå, Léon, Subway och Det femte elementet. Nu verkar han mest producera actionfilmer med Liam Neeson regisserade av Olivier Megaton.

Science fiction-actionrullen Lucy är en sorts comeback, eller hade kunnat vara det åtminstone. Hetingen Scarlett Johansson spelar filmtitelns Lucy som pga en strulig ”pojkvän” dras in i knarkaffärer. Hon tvingas operera in ett paket med en ny sorts drog i magen för att smuggla ut det från Taiwan till Europa. När paketet spricker får Lucy en överdos av drogen, vilket lustigt nog ger Lucy övermänskliga krafter och förmågor. Plötsligt börjar hon utnyttja HELA sin hjärnkapacitet (hej, Limitless!).

Jag såg Lucy i höstas så det var inte alltför länge sen. Men faktum är att jag inte minns speciellt mycket av filmen. När jag läser igenom mina anteckningar ser jag att jag noterat att inledningen var en sorts homage till The Dawn of Man-sekvensen i 2001. Hmmm, ja, jag minns i alla fall att Lucy mot slutet av filmen kunde åka i fram och tillbaka i tiden och då bl a hälsade på den första Lucy (dvs urtidsmänniskan Lucy).

Det förekommer inklippta bilder på djur mitt i handlingen och jag minns att jag tänkte att det där kommer jag tröttna på efter fem minuter. Som tur var så försvann dessa klipp efter ett tag.

I övrigt minns jag inledningen av filmen som ganska bra. Det är intressant och lite spännande när Lucy först upptäcker sina krafter. Sen att jag inte får ihop logiken, det är en annan sak. Varför i hela friden kan man flyga bara för att man utnyttjar mer av sin hjärna. Lucy fick liksom inte vingar men hon kan lik förbannat flyga. Och när man utnyttjar 40% då kan man plötsligt styra andras handlingar. Jaha?

Av nån anledning är Morgan Freeman med i filmen och spelar en forskare som håller föredrag om hjärnan. För mig kändes det som en annan film och nåt som aldrig knöts ihop med resten av filmen. Nån som däremot passade in var koreanska favoriten Choi Min-sik som spelar gangsterboss på ett härligt galet elakt sätt.

Filmen ligger nog ganska länge och skvalpar på en trea men mot slutet så ballar det hela ur och det blir svammelflum av alltihop. Lucy är en mischmasch av The Matrix, The Tree of Life, Limitless, The Time Machine och 2001, en mischmasch som tyvärr inte funkar. Det blir för fånigt. Det är synd, för det finns delar som är bra. Exempelvis så dyker det plötsligt upp en rörande scen när Lucy, efter att hon fått sina krafter, pratar med sin mamma i telefon. Men direkt efter det så blir det fånigt igen. Lite synd, som sagt. Ta bara slutorden ”Life was given to us a billion years ago, now you know what to do with it”. Jaha, det vet vi? Luc, jag förstod tyvärr inte.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Lucy (2014)

 1. filmitch says:

  ”Det blir för fånigt” Just fånigt är ett av Bessons kännetecken han kan helt enkelt inte hålla fingrarna i styr utan måste fåna till det på ena eller andra viset i sina filmer. Detta gör att jag är mycket mycket bekymrad över att det är Besson som gör den kommande Linda & Valentin filmen.
  https://filmitch.wordpress.com/2014/10/14/lucy-2014-frankrike/

  • Jojjenito says:

   Jag läste på Bessons Wikipedia-sida att han skulle göra den där Linda & Valentin-filmen. Serien verkar riktigt intressant och jag har hört talas om den förut och kanske läst lite för lääääänge sen. Vi får väl se vad Luc hittar på. Såg att det var en av de serier du ville se filmatiserad på din blogg.

 2. Henke says:

  Jag såg just filmen och för mig var handlingen och logiken i filmen sekundär. Jag lät mig svepas med och följde Lucy i allt hon gjorde. Jag gillade att hänga med Lucy och hennes franske poliskompis. Jag gillade filmen mycket, men jag kan tänka mig att det är en ihålig fyra som kanske ramlar ner till en trea efter några månader.

  Ps, jag protesterar!! Att skriva en recension efter några månader är visst det ”allt för länge sedan”!!! 😉

  • Jojjenito says:

   Ibland köper man brister i logik, ibland inte. För mig är nog sci-fi extra känsligt när det gäller just det. Filmen, om den är bra, ska ju bygga upp en logik och sen följa den. Här fanns ingen logik. Följd: det blev fånigt.

   Haha, det funkade utmärkt att skriva recensionen. Det var bara att svamla ihop nåt baserat på anteckningarna jag tog under filmen. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: