10 i topp: Filmer 1987

1987Filmspanarna listar återigen sina favoriter från ett filmår. Den här gången är det ett år från det ”gyllene” 80-talet. 1987 (vart har du tagit vägen nu?). När jag kollade upp vilka filmer från 1987 som jag hade betygsatt på Filmtipset blev resultatet magert. 13 filmer, där endast en hade fått högre betyg än 3/5. Jag började betygsätta på Filmtipset 2003 så alla filmer jag sett innan dess fanns givetvis inte med, men ändå ett dåligt utfall kan jag tycka. 80-talet är definitivt inte mitt årtionde när det gäller film. När jag kollade igenom topplistor på nätet över 87 års bästa filmer så dök det upp fler filmer som jag hade sett men jag blev inte speciellt inspirerad. Nej, jag gör ingen lista, tänkte jag. Det blir knasigt att göra en lista med filmer som jag bara tycker är hyfsade eller kanske t.o.m. dåliga. Men så tänkte jag om. Det blir ju ändå en lista på de filmer som jag tycker bäst om från 87 trots att jag inte tokälskar alla. Slutsnackat. Det är hög tid för listan!

 

10. Raising Arizona
Raising Arizona
The Princess Bride, jag är ledsen men det blir bröderna Coen som tar den tionde platsen på listan. Det var evigheter sen jag såg Raising Arizona men jag minns den som en härlig komedi. I min lista för 1997 så hamnade Nic Cage-rullen Con Air på plats tio och precis som då så bjuder jag på en Cage-gif!

9. The Running Man
The Running Man
Jag såg The Running Man för ett filmspanartema förra sommaren och den fick bara 2/5 i betyg men 1987 är inget toppår för mig och jag hade ändå rätt kul när jag såg den. Vilket tema det var? Män som springer… och droppar one-liners.

8. Innerspace
Innerspace

24-timmarsjakten, som den heter på svenska, är skön komedi som förgyllde en vardagskväll efter jobbet när jag jobbade i Östersund för tio år sen. Tack för tipset, Movies – Noir!

7. The Living Daylights
The Living Daylights
The Living Daylights såg jag på bio med min pappa. Ett fint minne. Jag minns att jag gillade kälkturen i cellofodralet och att Maryam d’Abo var söt. A-ha.

6. Maurice
Maurice
Aha, ett gayigt brittiskt kostymdrama med en ung och osympatisk (!) Hugh Grant. Den får givetvis en plats på min lista.

5. Fatal Attraction
Fatal Attraction

Det här kan vara ett rent nostalgival. Jag har inte sett den på evigheter men kaninstuvning är ju aldrig fel. Glenn Close är ju verkligen störd och störande här – på ett bra sätt.

4. RoboCop
RoboCop

Jag vet egentligen inte varför RoboCop kommer så högt upp på listan som den gör. Det kanske beror på att jag blev påmind om originalet i samband med Joel Kinnaman-remaken häromåret.

3. Planes, Trains & Automobiles
Planes, Trains & Automobiles

Det här är också en film som det är väldigt länge sen jag såg men här minns jag faktiskt en hel del. Väldigt rolig men ändå med ett förvånansvärt djup mot slutet.

2. Predator
Predator

Predator såg jag om bara för några år sen i samband med ett tema som än så länge inte resulterat i några faktiska inlägg. Det här är tokbra action med en grymt bra Arnold. ”Get to the chopper!!”

1. Full Metal Jacket
Full Metal Jacket
Kubrick är kung. Jag är ledsen men så är det bara. Första halvans toalettscen med menige Pyle överväger eventuella brister i den andra halvan. Jag blir rädd av ansiktsuttrycket i bilden ovan.

 

Hade jag några fler filmer som konkurrerade om en plats? Ja, när jag grävde så djupt jag kunde så dök det upp några hyfsade filmer som jag funderade på: The HiddenBad TasteThe Princess Bride och Radio Days.

Kolla nu in vad de andra filmspanarna har hittat i filmväg från 1987:

Spel och Film
Filmitch
Flmr
Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Movies – Noir
We Could Watch Movies

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

19 Responses to 10 i topp: Filmer 1987

 1. Pingback: De bästa filmerna från 1987 - Spel och Film

 2. Pingback: Flmr vs Filmåret 1987! | Flmr

 3. Pingback: Årets bästa filmer: 1987 | FILMITCH

 4. filmitch says:

  Se där fem överlapp – på din lista var Kubrick kung på min lista är han inte ens påtänkt men håller med om att filmen är starkast första halvan.

  • Jojjenito says:

   Oj, hela fem överlapp. Förmodligen nåt slags rekord. Ja, jag föll för Kubrick-trycket så att säga. Kanske ett visst mått av att jag tänker ”det är ju trots allt Kubrick då måste det vara bra”. Men faktum är att scenen med Pyle har etsat sig fast. Lustigt också att Vincent D’Onofrio dök upp igår i Jurassic World när filmspanarna såg den.

   • filmitch says:

    Jo såg att han var med i rollistan blir titt på tisdag för mig om allt klaffar.
    FMJ första halva ÄR bra men sedan vet jag inte riktigt vad som händer…….

 5. Henke says:

  Kudos till dig att du fick ihop en lista i alla fall. Det var du och Gustav som fick gnugga lite extra för att få ihop det. Konstigt för personligen hade jag ett överflöd av potentiella filmer.

  Vi har bara ett överlapp med P, T & A, men du har flera av mina bubblare på din lista. Jag är inte speciellt konfident på min lista. Jag borde se om ett 20-tal filmer för att veta vilka som skulle plats idag. Det är ju den där skillnaden mellan vad jag tyckte 1987 om filmerna och vad jag skulle tycka om dem omsedda idag…

  På din lista är det endast Maurice jag inte sett.

  • Jojjenito says:

   Ja, det var faktiskt inte så svårt i slutändan. Men lite tog det emot. Skönt att ha en Gustav som inte är galen i 80-talet som alla andra. 😉

   Jag är inte heller speciellt säker på min lista, alls.

   Maurice kan vara kul att se om man vill se Hugh i en lite udda roll.

 6. Pingback: 1987 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

 7. Magnus Carling says:

  Hela fyra överlapp, grymt bra – och Rovdjuret placerat på en andraplats! Jag gillar Full Metal Jacket och borde nog ha haft med den på ett eller annat sätt.

 8. Fiffi says:

  För att vara tveksam till att du skulle få till en lista tycker jag det var en riktigt bra lista. Men….The Running Man på topp tio? Ja…haha…smaken är som baken. ;D

 9. 10. Raising Arizona – En av årets sämre filmer? Kanske inte, men absolut inte bra i mina ögon.

  9. The Running Man – Haha, 2/5 och tar sig in på topp tio. Var Raising Arizona 1/5 då? 😉 Gillade den mer då än nu, men dålig är den inte.

  8. Innerspace – Aha, hade ingen aning om att jag tipsat om den ”back in the day”. Mysig och smårolig liten film, även om den tappar mot slutet.

  7. The Living Daylights – Absolut ingen av de bättre, men inte heller någon av de sämsta Bond-filmerna (där hör de fyra Brosnan-filmerna hemma).

  6. Maurice – Haha, jag gillar din beskrivning av filmen. Inget jag hade hört talas om tidigare.

  5. Fatal Attraction – Gillar verkligen Michael Douglas, men här är det Glenn Close som stjäl showen. En av de bästa kvinnliga skurkarna.

  4. RoboCop – Bra, men ingen jättefavorit. Dock inga problem med att se den på listan.

  3. Planes, Trains and Automobiles – Javisst, den hör hemma i toppen (min etta).

  2. Predator – Även min tvåa. Riktigt bra efter alla dessa år. Fullt ös. Så här en actionfilm ska vara.

  1. Full Metal Jacket – Min trea. Tappat lite sen första gången jag såg den, men en film som hör hemma på den övre halvan av en lista.

  • Jojjenito says:

   Ja, du brukar inte vara så förtjust i Coens komedier så inte förvånande att du inte gillar Raising Arizona.

   När det gäller The Running Man så har ju betyget ingen betydelse när man sätter ihop listor. 😉

   Jorå, jag såg i min gamla recension att det var du som tipsade om Innerspace. Kanske lägger upp texten här på bloggen.

 10. Steffo says:

  Det där gick väl alldeles utmärkt!
  Att skaka fram 10 snygga rullar! 🙂

  Vad har vi; 4 gemensamma? Det kunde vara värre. 😉
  Pluspoäng för att du har Innerspace också! En jädra charmig film!

 11. Sofia says:

  Haha, känn listpressen 😉 Även om jag inte ens hade Kubrick som etta är jag med dig om att boot camp-delen är filmens bästa. Jag tappade intresset rätt rejält när de hade skeppats över till Vietnam. Och att vi var så pass många som gillade Arizona vet jag inte om jag hade gissat — trevligt.

  Klart Running Man kan vara listvärdig 😀

  • Jojjenito says:

   Arizona är ju trots allt Coen. De kan inte göra en dålig film. Eller vänta nu, de kan de visst *host*The Ladykillers*host*

   The Running Man, eller hur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: