Filmspanar-tema: Regn – Montage (2013)

filmspanarna_kvadratAndyMånadens filmspanartema är Regn. Hmm, här finns det ju ganska mycket man kan välja att skriva om. Man kan välja ut en film som det regnar en massa i (vilken det nu skulle vara?). Man kan välja ut favoritregnscener. Kanske skulle Rutger Hauers ”Tears in the rain”-scen i Blade Runner platsa på en sån lista. Eller varför inte Andy när han är fri efter att ha kravlat sig igenom ett avloppsrör…

Mina tankar gick dock ut ett annat håll, ett sydkoreanskt håll. Jag beslutade mig för att göra ett experiment för att verifiera en teori. Jag har sett en hel del sydkoreanska kriminalthrillers. De har, vad jag vet utan undantag, en sak gemensamt. Det regnar alltid i filmerna. Min teori är alltså helt enkelt att det alltid regnar i sydkoreanska kriminalthrillers. Hur skulle jag göra för att bevisa denna teori (eller tes kanske det ska kallas)?

Jag började med att kolla om jag hade några osedda filmer bland mina favoritregissörer från Sydkorea som t ex Kim Ji-woon, Bong Joon-ho, Na Hong-jin och Park Chan-wook. Nja, det fanns ingen film som passade här riktigt. Antingen var det romantiska dramer eller komedier och min teori gäller bara thrillers/kriminalare. Teorin gäller inte heller om regissören har inlett en ny karriär i ”Hollywood”.

Jag fick titta någon annanstans och efter lite sökande hittade jag en lista på 15 sydkoreanska kriminalare värda att se. Av de 15 så hade jag sett alla utom fyra: The Berlin File, Montage, New World och The Man from Nowhere. The Berlin File uteslöt jag direkt eftersom den utspelades i Berlin. Den film jag valde blev Montage. Nu följer först min recension och sen resultatet av det regniga experimentet. Mitt test var enkelt: om det förekom regn i min helt slumpvis utvalda sydkoreanska thriller så skulle min teori vara bevisad!

****

Montage (2013)

MontageMontage inleds med att två poliser (utredaren Cheong-ho och hans sidekick) besöker en kvinna för att meddela att nu tyvärr måste lägga ner arbetet med att hitta den skyldige kidnapparen som förde bort hennes dotter för 15 år sen. Kvinnan blir förtvivlad men måste acceptera faktum. Bortförandet av hennes lilla dotter kommer att förbli ett olöst fall. Men så dyker det upp en blomsterbukett på en plats som bara kidnapparen, polisen och mamman skulle kunna känna till och en tid senare kidnappas ett annan litet barn. Är det samma kidnappare den är gången också?

Det är något speciellt med sydkoreanska filmer. Montage är en mörk film. Man bjuds inte på något egentligt hopp som man kanske skulle att fått i en västerländsk tappning av samma historia. Nu säger jag inte att det inte finns västerländska thrillers som är genommörka och utan pardon men det är i såna fall mer undantag än regel.

Montage är en mysteriethriller där det gäller att hålla koll på ledtrådarna som läggs ut. I slutet ska allt komma att knytas ihop men fram tills dess undrar man vad som egentligen händer och hände. Kanske var just detta ett litet trött grepp. Man fick i förvirrat klippta flashbackscener se mer och mer om vad som ägde rum då för 15 år sen.

Humorn. Den sydkoreanska humorn är speciell just för att den blandas in mitt i detta mörka. Utredarens sidekick är en lättsam snubbe som skämtar och retas med sin mer luttrade och av kidnappningsfallet besatta kollega. Jag tycker humorn funkar men det kan bero på att jag är van vid den något töntiga stilen.

Poliser. Sydkoreanska poliser är det något speciellt med, i alla fall på film. De är alltid pellejönsar som i princip inte kan göra något rätt. De jobbar ofta i stora och upphetsade grupper där alla rusar åt samma håll utan att tänka.

Regn. Ja, hur skulle det bli? Skulle det regna? Se nedan.

Betyget till Montage blir en stark trea. Slutet lyfts upp pga dess mörker och en stark scen med mamman (mycket bra spelad av Uhm Jung-hwa). Lite True Detective-känsla också med ett fall som knyts ihop av händelser med 15 års mellanrum.

  Betyg halv

Resultat av Regntestet

När det inte hade regnat en enda gången under de första tio minuterna så började jag bli litet orolig. Det kanske skulle vara fint väder hela filmen den här gången. Men jag var orolig i onödan. Efter ca 12 minuter kom första regnscenen och sen regnade det på.

Om inlägget laddar lite segt så får jag be om ursäkt, men jag passade på att leka lite med gif-animationer förutom alla regniga bilder. 🙂

12:16: Första regnet!

12:16: Första regnet! Vi tar en cigg till det.

13:56: Paraply kan behövas

13:56: Paraply kan behövas.

13:59: Det öser ner nu!

13:59: Det öser ner nu!

14:03: Skönt att vara inomhus.

14:03: Skönt att vara inomhus.

16:24: Svårt att veckla upp paraplyet ibland.

16:24: Svårt att veckla upp paraplyet ibland.

16:31: Sa jag att det regnade?

16:31: Sa jag att det regnade?

16:29-22:48: En lång jaktsekvens där den misstänkte gömmer sig... bland paraplyer!

16:29-22:48: En lång jaktsekvens där den misstänkte gömmer sig… bland paraplyer!

20:46: Run, Forrest, run!

20:46: Run, Forrest, run!

21:30: Möte i regn.

21:30: Möte i regn.

24:57: För handlingen i filmen avgörande regndroppar!

24:57: För handlingen i filmen avgörande regndroppar!

1:34:49: Kul i regnet med hela familjen!

1:34:49: Kul i regnet med hela familjen!

1:35:13: Genomblöt.

1:35:13: Genomblöt.

Vilket Skulle Bevisas. Det regnar alltid i sydkoreanska kriminalthrillers! Nordkoreanska dito är det lite mer oklart kring. Anledningen till att det alltid regnar i dessa filmer kan man fundera på. Först tror jag att Sydkorea rent geografiskt ligger i den del av världen där det helt enkelt regnar ofta och länge. Jag tror att filmmakarna lever med detta och att det är en naturlig del av vardagen när man spelar in film där. Jag tror faktiskt inte att man så ofta använder ”regnmaskiner” utan att det handlar om naturligt regn. Jag tror att man har speciella skydd för sina filmkameror eftersom man är så van vid regnet. Jag kan förstås ha helt fel i mina funderingar.

Givetvis bidrar regnet även till stämningen i filmen. Det blir mer dystert. Ljudet bidrar också. Ett monotont smattrande. En utsatt rollfigur blir än mer utsatt om denna befinner sig i regn. Regnet förstärker en redan mörk stämning hos filmen och hos rollfigurerna. Nu kan användningen av regn i t ex sorgliga scener förstås bli ostiga också. Tårta på tårta liksom. Fast jag gillar oftast regn på film.

Och i mörka sydkoreanska thrillers passar regnet utmärkt. Men dessa thrillers är inte utan humor, glöm inte det!

Vi avslutar med tummen upp!

Vi avslutar med tummen upp!

Ta nu och kolla in de andra spanarnas funderingar kring regn. Inläggen duggar tätt!

The Velvet Café
Fredrik on Film
Rörliga bilder och tryckta ord
Mackans film
Fiffis filmtajm
Har du inte sett den? (blogg)
Fripps filmrevyer

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

21 Responses to Filmspanar-tema: Regn – Montage (2013)

 1. Pingback: My top 5 It’s Raining Men usages in film and television | The Velvet Café

 2. Pingback: It’s raining toads and…more toads | Rörliga bilder och tryckta ord

 3. Sofia says:

  Kul vinkel — du är en sann vetenskapsman 🙂

 4. Jessica says:

  Är du helt säker på att det har regnat i samtliga filmer du tidigare sett eller är det bara en känsla du har, att det ”brukar” regna. Annars känns väl undersökningsunderlaget en smula klent. 🙂

  Jag skulle också vilja ha en jämförelsegrupp, till exempel just nordkoreanska filmer eller varför inte kriminalfilmer från Frankrike, England eller vad sjutton som helst. Är du hundra på att det hör till landet och inte till genren?

  Det är en rolig idé som tål att utforskas vidare. 🙂

  • Jojjenito says:

   ”Är du helt säker på att det har regnat i samtliga filmer du tidigare sett…”

   Ja.

   Det regnar alltid i sydkoreanska filmer. Jag noterade det för flera år sen. Vad menar du med att undersökningsunderlaget är klent?! En film ska väl räcka. 😉

   Nog kan det vara så att det oftare regnar i kriminalare (jämfört med andra genrer) men jag är övertygad om att det regnar oftare i just sydkoreansk film än i filmer från t ex europeiska länder eller från USA. Och jag tror det gäller även dramer men i den genren har jag inte sett tillräckligt många filmer för att kunna uttala mig. 🙂

 5. Steffo says:

  Haha. Ambitiöst! Och kul!
  Du har verkligen gått in för ämnet i, som Sofia skriver, vetenskaplig anda! 🙂

  Dessutom härligt att du tar med ”Andys regnscen” på en liten rad! En klassiker!

 6. Fiffi says:

  Hahaha, jättebra inlägg! Jag tycker din studie räcker alldeles ypperligt som underlag för tesen Det Regnar Alltid i Sydkoreanska Filmer. Jag skulle definitivt skriva under på det om jag ser till dom filmer jag sett i alla fall.

  Jag tror däremot att kriminalfilmer som genre är en regnig sådan. Ungefär lika regnig som många filmslut i romantiska dramor.

  • Jojjenito says:

   Det Regnar Alltid i Sydkoreanska Filmer.

   Visst är det nog en hel del regn i krimfilmer. Kom att tänka på t ex Prisoners där det väl öser ner mest hela tiden. 🙂

 7. Pingback: FILMSPANARTEMA: REGN

 8. Carl says:

  Å så bra. Klockren empririsk forskning och underbara bilder! Är filmen så snygg som det ser ut?

 9. Henke says:

  Du gör ett bra case för denna film. Man blir allt lite sugen på att se den. Det enda som oroar och som jag tror mig sett i några av de få filmer från Sydkorea som jag sett är den lustiga side kicken. Den farsartade humorn tycker jag kan förstöra lite men det är kanske mest en vanesak? Hur är det i denna film?

  • Jojjenito says:

   Kul att du blir sugen på att se den (även om jag inte aktivt ansträngde mig för att sälja filmen). Men nu när du säger det så marknadsför jag gärna sydkoreansk film. Ett av mina favvofilmländer, helt klart.

   Mmm, det är en balansgång det där med humorn. Samtidigt är det just detta som gör att filmerna ofta känns fräscha. Som du säger tror jag det i viss mån är en vanesak. I Montage så förekommer den inte så ofta och när den förekommer så funkar den, tycker jag. Sidekicken är mest en skön snubbe och han är inte med så mycket.

 10. Tack för tipset! Alltid uppskattat med en bra koreanare 🙂 En fråga bara – är filmen från 2010? Hittar en koreansk med den titeln från 2013.

 11. Jättekul grepp med visuell punktmarkering genom filmen, med kommentarer på det! 🙂 Tänker jag på regn så får jag direkt en gråblå ton framför mig och just kriminalthrillers drar en rejäl fördel av det. Beck-filmerna här i Sverige går ju stenhårt på den visuella tonen trots brist på regn. Av det jag sett från Sydkorea är dom dock väldigt bra på att dra nytta av regn just för att förstärka den känslan och du lyfter upp det till ytan, haha.

  Noir och tungsinthet skildras mycket väl av regn. Jag skulle vilja se en Batman-film med ett Gotham i konstant regn. Där regnet utnyttjas till fullo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: