The Maltese Falcon

decadesThe Maltese FalconTitel: The Maltese Falcon
Regi: John Huston
År: 1941
IMDb
| Filmtipset

Decennier-temat är inne på 40-talet och den här gången har Movies-Noir och Henke valt en Bogart-noir i regi av John Huston. Eftersom jag hade sett filmen tidigare och hade en recension liggande (som inte publicerats på bloggen) så väljer jag helt fräckt att posta den recensionen utan att se om filmen. Jag ber om ursäkt för det och att det därmed inte blir en lika matig text som vanligt men jag tyckte ändå det var bättre än inget eftersom jag inte hade lust att se om filmen.

Humphrey Bogart spelar här Dashiell Hammets privatdeckare Sam Spade som en dag får besök av en mystisk kvinna (ho, vilken överraskning) som säger sig leta efter sin syster som har rymt med en skum man. Spades kollega blir mördad när han skuggar mannen och Spade blir indragen i en mystisk historia där en mytomspunnen statyett spelar en viktig roll.

Mjaha, det här var tyvärr klart sämre än jag hade väntat. Tidigare har jag sett bl a Casablanca (5/5), To Have and Have Not (3/5) och The Big Sleep (3/5) med Bogart och jag tycker dessa filmer är klart bättre. Bogart själv är ok i The Maltese Falcon, han är cool helt enkelt. I de andra filmerna som jag nämnde tycker jag dock han har haft en bättre motspelerska. Både Ingrid Bergman (i Casablanca) och Lauren Bacall matchar Bogart. Speciellt Bacall som är ruggigt sval i sin kaxighet. Själva historien i The Maltese Falcon tycker jag är ganska tråkig också. Det är för mycket som är oklart. Det förklaras förstås mot slutet men då hade jag tröttnat. I vissa filmer funkar det här upplägget men just här blir det för ointressant tyckte jag. Vägen mot förklaringen måste vara bättre än vad den är här.

Bäst var Sydney Greenstreet som spelade en man besatt av att finna den där statyetten. Han påminde om Marlon Brando, och då menar jag den under senare år fetlagde Brando. Sen finns det vissa obetalbara scener med Bogart och Peter Lorre inblandade, bl a när Bogart skrattande betraktar Lorre som efter att först ha blivit nedslagen återigen hotar Bogart med en pistol. Kul, men inte tillräckligt kul för att lyfta filmen som helhet. Jag tyckte den kvinnliga huvudrollen var lite blek och Mary Astor som gjorde rollen blir inte den fullfjädrade femme fatale som en sån här film kräver. Då tycker jag Lauren Bacall är hästlängder bättre. Nja, jag kan tyvärr inte ge godkänt. Kanske kan tyckas fräckt mot en sån här klassiker men jag blev helt enkelt inte underhållen nog för ett godkänt betyg.

betyg_hel betyg_hel betyg_halv betyg_tom betyg_tom

Vad tyckte nu Henke och Movies-Noir? If they didn’t like it, at least they can’t blame it on the bo(o)gie…

Fripps filmrevyer
Movies – Noir

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Maltese Falcon

 1. Kul att läsa en av dina gamla texter. Du är inne på samma spår som Henke, men har lite andra invändningar (även om båda inte tyckte storyn gick hem, för trist). Det jag håller med om fullständigt är Mary Astor. Hon är helt klart det svagaste kortet och har inte ”det” som en femme fatale ska ha. Hon hade lika gärna kunnat spela Boogies sekreterare eller liknande och haft en roll i bakgrunden.

  Jag gillar dock Bogart, Lorre, Greenstreet och Cook Jr som tillsammans gör det här till en oförglömlig film för egen del. Simpelt upplägg, men vägen till upplösningen tycker jag funkar alldeles utmärkt.

  • Jojjenito says:

   Ja, jag tycker ju i alla fall att Bogie funkar. Men som sagt Astor är för blek. Kul med en noir i temat, det var ju något av ett måste trots allt. 🙂

   • Håller med, Bogie funkar (haha, jag skrev Boogie i min förra kommentar) och personligen gillar jag en hel del med denna. Men Mary Astor är det svagaste kortet, det är vi alla överens om.

    Ja, och mer noir blir det. Vet att Henke planerar att se minst en till och jag ska försöka se tre till noirer jag tidigare inte sett. När jag gick igenom noirer jag sett under 2013 märkte jag att jag endast hade sett tre-fyra stycken nya, mycket svagt. Har dock sett om en del favoriter också.

    • Jojjenito says:

     Har du bara sett tre-fyra st nya! Ja, det är svagt, mycket svagt. 😉

     Ser fram emot fler noirer, och speciellt om Henke kanske gillar någon också, men jag tror inte riktigt det är hans stil. Misstänker att han tycker de är lite… vad ska man säga.. lite hårda och med lite för lite hjärta kanske. Han är ju så känslig Henke. 😉

 2. Sofia says:

  Jamenvisst var Greenstreets jovialitet den stora behållningen med filmen?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: