The Great Dictator

decadesSlicka brevTitel: The Great Dictator
Regi: Charles Chaplin
År: 1940
IMDb
| Filmtipset

Kan man skämta om krig? Ja, det kan man och bra kan det bli också, speciellt om man lägger in lite satir i mixen. Ett bra exempel tycker jag är Stanley Kubricks Dr. Strangelove, en underbar satirkomedi (som jag för övrigt såg när SVT visade den dagen innan jag ryckte in i lumpen). Ett dåligt exempel tycker jag är Roberto Benignis Livet är underbart, men det kanske mest beror på att det är den irriterande Roberto Benigni själv som gör huvudrollen.

I Charlie Chaplins första ”riktiga” ljudfilm får vi i inledningen träffa en judisk soldat, som väl är en version av Chaplins Luffare, som slåss för Tyskland under första världskriget. I en slapstickversion av kriget råkar vår soldat ut för diverse äventyr som slutar med att han drabbas av minnesförlust. Tyskland, eller vänta, Tomania heter landet här, förlorar kriget. Flera år senare blir Luffaren, som visar sig vara Barberaren, frisläpt utan att vara medveten om att makten i Tomania tagits över av en viss Adenoid Hynkel (Chaplin). Tillbaka i det judiska gettot inser han efter ett tag att judar av Tomania betraktas som avskum. Barbereraren försöker driva sin salong som vanligt men livet plågas av ständiga upprensningsattacker från Hynkels stormtrupper. Tillsammans med granntjejen Hannah (spelad av Paulette Goddard, Chaplins fru vid den här tiden) försöker Barberaren kämpa emot, samtidigt som Hynkel vill invadera grannlandet Osterlich.

Inledningen, under första världskriget, kändes oväntat påkostad med explosioner, en lång kamerapanorering, en stor kanon och en hel del statister. Det är ren slapstick och jag tycker det funkar hyfsat även om jag aldrig skrattar. Av nån anledning kom jag att tänka på hur Bond-filmer inleds. Vi får en ganska lång inledande sekvens där vi får träffa huvudpersonen men som egentligen inte har nåt med resten av filmen att göra. Ok, här får vi ändå veta att Barberaren har deltagit i första världskriget på den tomanska sidan.

Hynkel vs Brown

Hynkel vs Brown

När vi sen hoppar framåt i tiden och filmen utspelas i det judiska gettot kom jag att tänka på filmen Good Bye, Lenin!. I den faller en östtysk kvinna i koma just före Berlinmurens fall. Eftersom hon var kommunistpartiet väldigt troget och älskade samhället i DDR så låter hennes son henne inte förstå vad som har hänt när hon väl vaknar upp. Han tror att chocken kanske skulle ta kål på henne. Här är det Barberaren inte fattar vad som har hänt när han glad i hågen kommer för att öppna sin salong och undrar vem som kluddat J-E-W på hans fönster.

Adenoid Hynkel? Hur tycker jag han funkar som en parodi på Hitler? Hmm, hyfsat. Jag tyckte inte hans inledande tal var så roligt. Det lät mest som en blandning av svenske kocken i Mupparna och Fredrik Lindström som försöker prata tyska i en Hassan-sketch. Ändå inte på något sätt dåligt. Chaplin visar prov på mästartakter när han låter Hynkel jonglera med en jordglob i en klassisk scen. En annan udda parallell jag drog var den mellan Hynkel och James Brown. Hur tänker jag nu, undrar ni. Jo, när Hynkel är upprörd och samtidigt utmattad efter att ha eldat upp sig efter att en officerare har bedragit honom, så kommer hans assistent och lägger en stor mantel på hans axlar efter talet. Precis på samma sätt brukade det gå till på konserter på 60- och 70-talet med James Brown. Han sjunger med sån inlevelse att han håller på att svimma och måste tas om hand och värmas med en mantel.

TihihihiFunkar sekvenserna i gettot fullt ut? Mmm, jag kan tycka att det blir lite sentimentalt bitvis. Jag kan ändå säga att Paulette Goddard är en tjej med krut i. Kan det vara så att Goddard är anledning till att Henke ville ha med den här filmen som en del av 40-talet? En anledning så god som någon. Hon är skicklig med stekpannan t ex. Well, förutom när hon av misstag träffar Barberaren i huvudet. Vilket för övrigt gav upphov till den första sekvensen jag skrattade åt. Chaplin gör det hela till en liten dans. Yr i huvudet dansar han fram och tillbaka, upp och ner från trottoaren.

Bästa scenen (om den inte hade förstörts) i hela filmen förekommer faktiskt i gettot. Hynkel vill alltså invadera Osterlich men till det behöver han pengar och han vill låna dessa av en jude, så han beslutar att sluta med trakasserierna av judarna för att blidka honom. Stormtrupperna ska inte vara elaka, de ska vara snälla. När de dyker upp tror Hannah och Barberaren som vanligt att det betyder trubbel men istället hjälper brunskjortorna till. Båda två blir förvånade, glada men anar kanske att det inte kommer förbli så. Tyvärr förstörs scenen i slutet genom att Hannah håller ett sorts tal. Talet hade inte behövts; det räckte med hennes ansiktsuttryck.

Det jag gillar mest med filmen är de små sakerna. T ex: Hynkel dikterar för sin sekreterare och långt blir kort och kort blir långt, Hynkels kvinnliga assistenter med Bondskurksliknande likformiga dräkter, barberarscenen tonsatt av Brahms, att Jack Oakie som spelar Benzini Napaloni inte bara var lik Mussolini utan även Henrik Dorsin.

I slutändan tycker jag inte riktigt filmen funkar som helhet. Den känns som en serie sketcher hopsatta till en film. Lite som The Naked Gun och liknande filmer ungefär, fast bättre. Bitvis blir det även aningen sentimentalt vilket jag varit inne på. Detta kommer igen en del mot slutet. Det som är läbbigt med filmen är att den gjordes 1940 och fem års helvete i form av andra världskriget återstod.

betyg_hel betyg_hel betyg_hel betyg_halv betyg_tom

Vad tyckte nu Henke och Movies-Noir? Heil Hynkel eller vill de skicka stormtrupperna?

Fripps filmrevyer
Movies – Noir

Lika

Lika som bär: Benito, Jack och Henrik

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Great Dictator

 1. Henke says:

  Kul att du är med på Decennier! My man, Jojje!

  Vi tyckte alla tre väldigt liknande om denna. Jag kanske var den som hade svalast känslor om filmen till och med. Och nej, det var inte för Paulette Goddard jag valde filmen. Det var för han, den andre, vad heter han nu igen, jo just det, Charlie Chaplin!

  Men med det sagt var det trist att hon inte kom bättre till sin rätt. Jag fann storpolitiken bra mycket sämre än de delar från hans tidigare filmer som jag älskat.

  Nu när jag tänker på det påminner scenerna med Hynkel om galenskapet i Marx-brödernas The Duck Soup. Kul ett tag, ett kort tag, men sedan repetitiva och därmed inte lika bra…

  Det är som du är inne på en politisk satir och de är svåra rent generellt sett.

  Kul med dina liknelser. Henrik Dorsin! Är han Mussolini eller? Mycket välfunnet. Well played, Jojje!

  • Jojjenito says:

   Det är ett kul projekt och som du var inne på igår så får man en push att se filmer som man kanske velat se eller kanske borde se eller kanske inte vetat att man borde se. Ibland blir det succé, ibland mindre bra.

   Hmm, nej, det stämmer nog. Goddard var med men ändå inte med. Började bra med henne i gettot men sen var det som hon försvann och mer blev en symbol.

   Haha, ja, jag kunde inte låta bli att tänkte på Dorsin när jag väl fått den bilden i huvudet. Första gången som jag kört tre st Lika som bärare. 🙂

 2. Sofia says:

  Även om jag inte var med på att skriva om denna film kan jag instämma som fjärde man (eller första kvinna) i era gemensamma omdömen. Absolut inte top notch för att vara Chaplin. Men jag håller med dig om att de små detaljerna, ett ögonbryn där, en krumbukt med köksutrustning här, fortfarande funkar. Men offras på någon form av altare som jag inte vet om ens Chaplin själv var klar över.

  • Jojjenito says:

   När jag såg filmen på Cinemateket för ett gäng år sen så tyckte jag det var top notch och helt i klass med City Lights och Moderna tider. Nu är jag mer skeptisk, men jag måste se om de andra filmerna för att göra en rättvis jämförelse.

   Precis, Chaplins briljans lyser igenom det som är sämre med filmen. Du menar att de där små detaljerna som fungerar offras på altaret. Ja, det är nog en korrekt beskrivning. Efter det här så gjorde väl Chaplin en lite annan typ av filmer, och på nåt sätt tycker jag det var rätt beslut. Han kände att han måste utvecklas. Att sen den där magin inte riktigt fanns längre… så är det bara.

 3. Sant det där med att den känns lite spretig. Det blir mycket hoppande mellan barberaren och Hynkel, men det saknas något som håller ihop filmen. Det där personliga som Chaplin ofta lyckas så väl med saknas nog mest.

  Benzino var en av de bättre karaktärerna i filmen och hans intåg lyfte en del tycker jag. När han och Hynkel försöker bräcka varandra bjuds man på några skratt.

  • Jojjenito says:

   Japp, just att det känns som två parallella filmer gör att den spretar. Exempelsvis barberarscenen med musik av Brahms var briljant på sitt egna vis men funkar ändå inte i filmen som helhet.

   Jag var inte stormförtjust i Benzino. Tyckte han var lite over the top, faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: