The Invisible Man

The Invisible ManTitel: The Invisible Man
Regi: James Whale
År: 1933
IMDb
| Filmtipset

Mellan sina två Frankenstein-filmer gjorde James Whale filmen om den osynlige mannen, The Invisible Man.

James Whale är tillbaka efter Frankenstein med en film som kanske inte så många har sett (ehe). Jag pratar alltså om Den osynlige mannen från 1933. Precis som i Frankenstein så har vi här: den galne vetenskapsmannen, hans oroliga flickvän, hans oroliga kollega, hans oroliga mentorprofessor som tycker att vår ”hjälte” har börjat forska med farliga saker. Och sist men minst har vi bybefolkningen som inte vill annat än att ha ihjäl den mördande galning som gäckar polisen.

Ja, det var nästan märkligt hur mycket i handlingen i Den osynlige mannen som stämde in på Frankenstein. Faktum är dock att jag gillade Den osynlige mannen bättre än Frankenstein. En sak som tilltalade mig var att man aldrig (nästan) fick se hur huvudpersonen såg ut. Han var under hela filmen antingen osynlig eller bandagerad och iklädd svarta solglasögon. Filmen har även en ganska skön humor och dessutom välgjorda specialeffekter. Det är faktiskt lite hur man undrar hur de har gjort med den tidens teknik. Det blir nästan en stark trea.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to The Invisible Man

  1. Sofia says:

    Say whaaaaat?! Jojjenito = snåljåp?

    Nä, men jag tycker faktiskt att detta är den bästa av Universals klassiska skräckfilmer, mycket tack vare Claude Reins och tempot. Förklarar utförligare här:

    The Invisible Man (1933)

    • Jojjenito says:

      Snåljåp? Kasta inte sten i glashus nu, Sofia. 😉 Haha, närå, lite snålt kanske men men…

      Ska hoppa över och läsa… igen. Det var ju nästan två år sen sist. 😉

  2. Håller med Sofia, detta är en mycket bra klassisk ”skräckfilm”. Bra stämning, välgjord, lite humor och håller hela vägen. Gav den 4/5. Läs mer här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.