Martial arts-måndag: Shaolin Soccer

Shaolin SoccerTitel: Shaolin Soccer
Regi: Stephen Chow
År: 2001
IMDb
| Filmtipset

I Sverige fick den här rullen heta Kung-Fu Soccer vilket är ett sämre namn. Shaolin Soccer är sååå mycket bättre. Det låter coolare och känns bättre rent estetiskt både att säga och titta på. Men jag antar att man antog att vi i Sverige inte vet vad shaolin är för nåt?!

Då har jag äntligen sett Shaolin Soccer som den väl är mest känd som. Tyvärr blev det den svenska dvd-utgåvan som är omklippt (främst nedklippt efter vad jag förstått) och med annan musik. Man kunde välja kinesiskt tal i alla fall.

Handlingen går i korthet ut på att Guldfoten Fung, en misslyckad f.d. fotbollsstjärna, skadad, lurad och hunsad av en tidigare medspelare, blir tränare för ett gäng kung fu-snubbar med Stephen Chow i spetsen som vill sprida sitt kung fu-budskap över världen.

Den här filmen har en charm som är svår att motstå. Ibland är den ganska fjantig men det vägs alltså upp av en skön charm. Jag gillade t ex i början när Chow visar hur man kan använda kung fu i vardagslivet för att bl a fickparkera bilen eller undvika att ramla pladask pga bananskal. Chow själv är en skön snubbe måste man säga.

Bäst var nog filmen under lagets träningsperiod. Riktigt kul när gänget med kung fu-töntar skulle spela träningsmatch mot macho-gänget. Kul specialeffekter fast ibland blev det ändå lite väl mycket datoranimerat. Ibland fick vi det där lite löjliga som det brukar vara i asiatiska filmer. Historien med tjejen som bakade kändes mest fånig faktiskt. Det var nån sorts obegriplig fula ankunge-historia som inte kändes riktigt vettig. Filmen blev också lite väl utdragen mot slutet (nedklippningen till trots) för att ändå sluta väldigt abrupt. Nåja, en stark trea till denna charmiga kung fu-komedi.

3+/5

Hmm, undrar om Zlatan hittar inspiration i den här filmen? Lika som bär.

Zlatan-kopia Zlatan

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Martial arts-måndag: Shaolin Soccer

 1. Sofia says:

  Du tror inte att det blev Kung-Fu Soccer eftersom Kung-Fu Hustle blev rätt poppis? Typ som ”Det våras för…” Charmig är ordet, sade Bull.

  • Jojjenito says:

   Möjligen tvärtom. Shaolin Soccer kom nämligen ut först men kom inte på svensk dvd förrän ca ett år innan Kung-Fu Hustle. Så man kanske visste att Chows nya film skulle heta Kung-Fu Hustle redan ett år innan den släpptes och bestämde sig för att ändra titeln på den då populära Shaolin Soccer för att pusha den kommande Kung-Fu Hustle. Puuuuih, många dvd-släpp blir det. 😉

 2. filmitch says:

  Håller med – en mycket bra film som det var alltför länge sedan jag såg. Historien med tjejen känns som en onödig utfyllnad annars fartfylld, rolig och bra – precis som Kung Fu Hustle, eller hur 😉

 3. Martin says:

  En film som jag kom över av en slump när den släpptes på DVD i Sverige och det mycket tack vare titeln så klaga inte på den 😉
  Filmen är i alla fall charmig som få och trots sina brister (som du påpekar) sevärd rakt igenom, framförallt fotbollsscenerna.

  Kom ihåg att jag visade filmen för några av mina barndomsvänner när den kom ut och de gillade filmen trots att de i vanliga fall inte brukar uppskatta asiatiska filmer. Sedan när vi spelade FIFA Street (spelet) ville vi alla göra trix som i filmen, men det gick tyvärr inte 🙂

  • Jojjenito says:

   Joooo, Shaolin Soccer är en såååå mycket bättre titel. 😉

   Haha, nä, det är väl typerna i Shaolin Soccer och Zlatan som klarar sånt där, inte några datorspelsfugurer. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: