The Hobbit: An Unexpected Journey

DvärgarTitel: The Hobbit: An Unexpected Journey
Regi: Peter Jackson
År: 2012
IMDb
| Filmtipset

Till slut kom jag äntligen iväg för att se Peter Jacksons återbesök i Midgård. Hur skulle jag uppleva den nästan tre timmar långa filmen som dessutom enligt uppgift skulle vara oerhört ful då den var filmad med den nya tekniken HFR aka 48 fps aka Fyrtioåtta bilder per sekund? Mina förväntningar var hälsosamt låga om man säger så, speciellt efter att ha skymtat Fiffis etta i betyg.

Jag satte de förhatliga 3D-glasögonen till rätta och filmen började. Ja, eller började och började. Början är nämligen en trist, utdragen, tramsig icke-början då inget händer. Oj, oj, det här blir jobbigt tänkte jag. Det var för många dvärgar att hålla reda på och de var mest irriterande. Ja, förutom Torin Ekenskölde som nästan var ädel som en alv. Nej, det var för tramsigt, hoppsigt och tossigt. Det var inte heller helt lätt att lära känna personerna och bli engagerad av historien.

En bit in i filmen dyker tre troll upp. Eftersom jag nyligen sett om LotR-trilogin så var det en mysig liten callback till en scen i Sagan om ringen. Fast även om jag gillade blinkningen i sig så var trollen här fåniga och hade alldeles för städade brittiska röster som pratade om vilka kryddor man skulle använda för att tillaga en hobbit. Just rösten stämde inte alls heller med den stora vättkungen med den hängande dubbelhakan. Han lät helt fel, alldeles för städad. Men utseendemässigt kändes han som ett av Guillermo del Toros bidrag till det hela. Jag tyckte även vättkungen påminde om Jar Jar Binks chef Boss Nass från Star Wars-föreföljarna. Helt annorlunda när det gällde både röst och utseende var cgi-albinoorchen Azog Smutsaren som gormade och gurglade på okänt orchspråk. Han påminde mig för övrigt om albinojättarna i Prometheus.

Emellertid: det vete fan när det hände men plötsligt var jag engagerad. Det kan ha varit när Galadriel tillsammans med Elrond och Saruman (spelad av 90-årige (!) Christopher Lee) trädde in i handlingen och började diskutera om nåt märkligt som kanske håller på att hända, ett växande mörkt hot som sipprar in. Vi får se svärdet från Morgul. Oj, oj, jag fick smårysningar. Jag tror det var positivt att jag precis hade sett originaltrilogin som uppladdning.

När sen Gollum plötsligt gör entré och leker gåtor med Bilbo i en underbar sekvens då var jag superfast. Kul, kul!

Sen får vi några häftiga scener inne i vättberget när dvärgarna och Gandalf flyr. Här tyckte jag faktiskt 3D bidrog lite till en bättre upplevelse. Det var som en berg-och-dal-bane-tur. Fast det var liiiite märkligt att inte en enda dvärg strök med. Vättarna däremot, de flyger som vantar trots att de är typ 1000 gånger fler och större.

Det förekommer ganska många blinkningar till den förra trilogin. Oftast är det bara kul. Men det kanske blir lite tröttsamt när man använder samma grepp, som när Galadriel telepatiskt pratar med Gandalf eller när Gandalf pratar med en fjäril för att kalla på örnarna. Fast mest är det kul alltså.

När det gäller 3D och 48 fps så tillförde detta ingenting (nästan) för mig men det var inte kalasdåligt heller. 3D är fortfarande oftast nåt dåligt. Jag har lite svårare att sjunka in i filmen. Det har att göra med glasögonen och att det blir lite mörkare och så känns det mer konstgjort än vanligt. Det är som att karaktärerna är ditritade framför bakgrundsmiljön. Nu ska ju 48 fps vara gjort just för att göra 3D bättre. Bl a ska det väl inte vara lika mörkt, och man kanske ska bli mindre åksjuk. I alla fall är det det som jag har hört. Men, men, för mig var det ingen större skillnad jämfört med andra 3D-filmer jag har sett.

En sak jag gillade mycket var att man inte visade mycket av draken Smaug. Vi såg effekterna av det han sprutar ur sin mun. Man skymtade en svans… och i slutet ett stort öga bland alla guldmynt.

När filmen tog slut så kände jag att fasiken det här var ju inte så dåligt trots allt och jag skulle kunna se tvåan redan imorgon. Jag tyckte de nästan tre timmarna gick ganska snabbt (förutom första timmen då, haha). Ibland är det bra med låga förväntningar!

3/5

PS. Förresten, varför var det två dvärgar (de två högst upp i mitten på bilden ovan) som inte hade jättenäsor. Var det ungdvärgar, eller?

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

13 Responses to The Hobbit: An Unexpected Journey

 1. Fiffi says:

  Bara åsynen av den där postern gör att jag med hundraprocentig säkerhet vet att jag gav filmen ett korrekt betyg.

  Glad dock för din skull även om jag sitter här som ett frågetecken och undrar hur det gick till. Engagerad? Sådär bara? Ja, du var ju förvånad själv såg jag 😉

 2. Pladd says:

  Jag blev faktiskt också förvånad över hur engagerad jag blev av den. Däremot fann jag de flesta moment alldeles för långdragna.

  Delar din känsla att jag gärna hade sett tvåan ganska omgående, även om jag inte blev mer än måttligt nöjd med den här.

 3. Sofia says:

  Jag är absolut med på tvåan imorgon! Och så tyckte jag att vättkungens röst var en av de stora behållningarna, kanske mest för att det _inte_ var John Rhys-Davies 😉 Jag tyckte det kultiverade funkade väldigt bra som kontrast.

 4. Henke says:

  Jag blundar och läser INTE din text. Jag ska se filmen i all dess glory (48 frames/s) ikväll!

 5. Plox says:

  Jadå, helt okej film faktiskt. De 48 bilderna kunde de dock skippat.

  Gav mig själv ett löfte efter att ha sett Hobbit – aldrig mera en film i 3D. Verkar skita sig redan nu med hyllningarna kring i snygg Life of Pi är. Men men. Jag har aldrig varit speciellt principfast så kanske dumt att börja nu.

  • Jojjenito says:

   Alltså, jag håller med om 3D. Enda gången det verkligen har funkat och höjt upplevelsen var när jag såg Avatar. Annars har det bara känts konstigt, fult, jobbigt, störande.

   Life of Pi? Visst, där funkade nog 3D:n.

 6. svartnoir says:

  Har faktiskt inte orkat med att skriva om den här (ännu?) trots att jag har sett den. Gollum-sekvensen var den helt klart bästa i filmen, och den enda som kändes lite spännande (Gollum är ju rätt oberäknelig), resten av tiden var det mest irriterande och tråkigt då man visste att alla skulle klara sig trots att de hamnade i de mest kniviga situationerna. Överlag så var det en rätt trist film tyckte jag, ganska blek… Skulle ge den 2/5.

  • Jojjenito says:

   Ja, jag håller med om att Gollum-sekvensen var det bästa i filmen. Nu gillade jag även stora delar av resten. Är en ganska stor fan av LotR-filmerna och ett återbesök i den världen var trevligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: