Film noir-fredag: Sunset Boulevard


Titel: Sunset Boulevard (Sunset Blvd.)
Regi: Billy Wilder
År: 1950
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Sunset Boulevard ligger på plats 32 på IMDb:s topp-250-lista ser jag nu. Well, det var ju lämpligt då att den också ”råkar” ingå i mitt noir-tema. Handlingen kretsar kring den åldrade och i princip galna stumfilmsstjärnan Norma Desmond (Gloria Swanson) som ugglar i sitt gamla Hollywoodpalats tillsammans med sin udda betjänt Max (Erich von Stroheim). Hon har inte gjort en film på 20 år men hon skriver på ett vansinnigt mastodontfilmmanus som är tänkt att bli hennes stora comeback (eller återkomst som hon själv föredrar att kalla det).

Helt skiljt från detta, fast ändå inte, försöker den misslyckade manusförfattaren Joe (William Holden) komma undan kronofogden som vill ta hans bil. Av en slump gömmer han sin bil just i Norma Desmonds garage vilket kanske inte var det var det bästa som kunde hända — varken för Joe eller Norma. Men det är där vi börjar historien. Eller den börjar egentligen med ett lik i en swimmingpool hos en gammal Hollywoodstjärna. Joe själv (Holden alltså) agerar berättarröst. En berättarröst som inte är störande utan istället blir vår ledsagare då vi får lära känna det verkliga Hollywood, det som finns bakom den vita duken.


Betjänten Max till vänster och apan till höger…

Gloria Swanson är hysteriskt bra. Hennes minspel och gester är obetalbara samtidigt som hon är sorglig figur. Bitvis är det en pinsam och tragikomisk stämning, främst när Norma ”förför” Joe och Joe spelar med så länge han tycker han tjänar på det. Samtidigt som han blir Normas… vad ska man säga? …toyboy, så träffar han en ung aspirerande manusförfattarinna (Nancy Olson) som jobbar på en filmstudio med att läsa manus som skickas till studion. Olson spelar verkligen sin klämkäcka unga dam på ett – klämkäckt men bra och piffigt (haha, vilket fånigt ord) sätt.

Ja, som sagt, ibland en märklig men samtidigt fantastiskt rolig stämning i filmen. I inledningen ska Norma begrava sin apa (med kista och allt) som har dött och.. ja det vara bara för mycket. Eller nyårspartyt med orkester och the whole shebang men bara en gäst. Eller när Norma besöker filmstudion hon inte varit i på 20 år. Och så då betjänten Max som tar sin uppgift väldigt seriöst. Jag kan bara konstatera att det här är en klassiker som verkligen håller än. Sunset Boulevard är snygg (poolscenen i början t ex), riktigt rolig (främst i början), absurd och lite sorglig. Dessutom är samtliga skådisar perfekt castade. Det finns en svacka nånstans efter 2/3 kanske men i slutscenerna lyfter det igen så betyget måste bli högt.

4+/5

PS. En intressant detalj är att relationerna i filmen mellan Gloria Swanson, Erich von Stroheim och Cecil B. DeMille (som är med som sig själv) till en ganska stor del är hämtade från verkligheten.

Förutom Movies – Noir har även Filmitch har sett och gillat Sunset Blvd.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

18 Responses to Film noir-fredag: Sunset Boulevard

 1. Trevligt, trevligt. Jag har aldrig riktigt fastnat för Sunset Blvd, men det är givetvis en klassiker. Men inte så mycket noir om jag ska vara petig. Iaf inte den där typiska noiren som verkligen är noir. Kanske därför andra gillar den mer än jag gör ? Eller kanske inte för jag gillar ju annat än noir jag med 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, det är lustigt. De noirs som jag gillar mest är oftast de som inte riktigt är typisk noir utan kanske drar mer dramahållet. Jo, jag tror nog det är så att du inte gillar den lika som andra just för att det inte är en typisk noir. Du stör dig en aning på att den betraktas som en film noir (på IMDb t ex) är därför gillar du den lite mindre. Om filmen inte haft noir-stämpeln utan bara setts som en dramathriller så hade du förmodligen gillat den mer. Det är nåt mentalt. Har jag fel? 😉

   • Haha, du har helt…fel 😉 Jag gillar ju t.ex. The Lost Weekend mycket, men den betraktas också (felaktigt) som noir…

    • Jojjenito says:

     Haha, ja, det var ett gott försök i alla fall. Då tror jag anledningen till att du inte tokgillade Sunset Blvd kan vara att huvudpersonen Norma Desmond är aningen för crazy för din smak. Har jag fel? 😉

     • Hmm, bra försök till analys där 😉 Men jag tror inte det var någon karaktär egentligen utan helt enkelt att storyn inte är så där jättelysande som man kan förvänta av en stor klassiker som den är. Jag gillar delar av den och hoppas personligen att jag en dag höjer den till en fyra för det är en film jag borde gilla mer.

      • Jojjenito says:

       Haha, ok, ”storyn”, det brukar jag också ta till när jag inte riktigt kan förklara. 😉 Nåväl, nu handlar det ju inte om att inte gillar filmen, du ger den ändå en stark trea vilket i min bok är klart godkänt.

 2. filmitch says:

  Tackar för länkningen och jag kan bara hålla med i recension Jojjenito. Egentligen skulle man bara sitta och beta av alla gamla klassiker man inte sett för oftast gör de skäl för epitetet klassiker 🙂

  • Jojjenito says:

   Varsågod. Ja, det där med klassikers är intressant… det har ju pågått en intressant diskussion borta hos Fiffi där M-Noir gör brandkommentarer till klassikerns försvar.

   Men som du säger, oftast gör de skäl för sitt epitet! 🙂

 3. BlueRoseCase says:

  En av få filmer där jag kände redan i första scenen att den kommer vara något extra, vilket också uppfylldes!

 4. Plox says:

  Haha, förutom att bli lite nostalgisk av diskussionen ovan, så flikar jag också in att jag gillar den här. En av de där klassikerna som jag dock känner att jag skulle behöva sätta mig med ytterligare en gång för en ”rättvis bedömning”. 🙂

 5. Sofia says:

  Ytterligare en av de klassiker som för min del faktiskt med råge uppfyllde sin klassikerstatus.

  • Jojjenito says:

   Sofia, jag läser mellan raderna att det inte är så vanlig att en klassiker i dina ögon lever upp till det epitetet?

   • Sofia says:

    Mjnae, det var nog mest att jag hade med mig från Fiffis Lebowski-kommentarer att man ibland undrar varför klassiker är just klassiker. Ibland händer det ju att man kanske inte tycker att de är riktigt så bra som deras klassikerstatus hävdar.

    • Jojjenito says:

     Det händer då och då att man inte riktigt förstår det där med klassikerstämpeln. Eller snarare man kanske förstår stämpeln men själv inser man inte storheten. Det kan ju ofta ha med att filmen är daterad helt enkelt. Säkert bra för sin tid men håller inte riktigt idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: