Pusher


Titel: Pusher
Regi: Nicolas Winding Refn
År: 1996
IMDb
| Filmtipset

Fiffi postade precis en recension av danska superfilmen Pusher. Enda anledningen att Fiffi inte gav den en klockren fyra var att hon var dum nog att se den otextad. 😉 Här kommer min recension som har några år på nacken men som jag nog tror fortfarande gäller.

”A week in the life of a knarklangare”. Frank (Kim Bodnia) är knarklangare (pusher) i Köpenhamn. Han och kompisen Tonny (Mads Mikkaelsen) glider runt och dealar, snackar skit och festar. Frank får sitt knark från lokala juggo-gangstern Milo (Zlatko Buric). Frank är skyldig Milo pengar. Vid en affär med en svensk (Peter Andersson) går allt fel och Frank torskar för polisen. Nu står han utan både knarket han skulle sälja och pengarna han skulle ha tjänat. Veckan som började så bra är på väg utför. Utför. Detta är regissören Nicolas Winding Refn debutfilm.

Oj, oj, fan vad kul det är när man relativt oväntat får se en toppfilm! Jag har ju i och för sig hört att en hel del gott om Pusher men man vet ju aldrig förrän man ser filmen själv. Det visade sig att detta var en otroligt tät, intensiv, realistisk, vad du vill, skildring av en persons liv, ett liv som är på väg ner i avloppet. Kim Bodnia gör en storstilad insats som desperate Frank, vars tillvaro blir ett helvetiskt kaos. Och han kan inte skylla på nån annan än sig själv. Mads Mikkaelsen är rolig som kaxig medhjälpare. De båda har en ganska roligt skildrad tillvaro i början av filmen, med en kul dialog. Kul att höra danska *host*fissefinger*host*. Sen har vi även den ruggigt sköna Buric som gangstern Milo. ”Franke. Franke, du är min bästa vän i hela Danmark!”. Underbart.

Förutom våldet och förfallet så finns det även lite andra inslag. Frank har ihop det, på nåt sätt, med horan (champagneflicka säger hon själv) Vic (Laura Drasbæk). Deras möten återger en sorts sorg som finns i hela deras tillvaro, som allt som oftast går ut på att bli hög eller fixa snabba pengar. Vid sällsynta tillfällen försöker de närma sig varandra, men det blir aldrig mer än en ångrad smekning på en axel. Klippningen imponerar liksom den tunga musiken som man borde skaffa. Sen är inledningen så snygg att den var värd att se två gånger. Om ni inte sett Pusher, så gör det ganska så snart.

4/5

PS. Precis som Fiffi så tipsar även jag om svenskdanska tv-serien Bron. Den finns att se på SVT Play.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Pusher

 1. Fiffi says:

  Jag är just nu en aaaanings betuttad i Kim Bodnia och efter att ha sett Drive så är jag kär inte bara i Ryan Gosling utan även i Nicolas Winding Refn. Det är inte lätt att ha plats för så många (danskar) i sitt hjärta, speciellt inte utan textmaskin 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, och Bodnia har ju även blivit lite större sen Pusher så det blir ju trångt där inne. Apropå textning så såg jag Polanskis Kniven i vattnet med polskt tal och textat på danska. Det var inte klockrent även om det är lättare att läsa danska än att förstå snacket.

 2. Jag har redan laddat för att se om denna dansk inom en snar framtid. Ber att (återigen) få återkomma då 😉

 3. Sofia says:

  Som jag också kommenterade hos Fiffi: det känns inte riktigt rättvist att ge ett omdöme om en film som det var så länge sedan jag såg men för min del blev det här ingenting mer än en vanlig jäkla knarkhistoria där allt skiter sig. Och sådana filmer tycker jag är rätt trista 😉

  • Jojjenito says:

   Men nej, det är ju HUR den där vanliga knarkarhistorien är berättad som är så bra. Jag levde mig verkligen in i Bodnias svettiga nerviga katastrofvärld. Hmm, kanske lite Children of Men-känsla fast med lite andra medel. 😉

 4. BlueRoseCase says:

  Vi tyckte ju så gott som lika i allt. Måste erkänna att jag inte riktigt minns musiken i första filmen, för uppföljaren är ännu starkare på den fronten.

  • Jojjenito says:

   Ja, som sagt, jag borde ta mig i kragen och se uppföljarna. Såna brukar ju ofta vara betydligt sämre men så verkar inte vara fallet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: