Rymdinvasion i Lappland


Titel: Rymdinvasion i Lappland (Terror in the Midnight Sun, Invasion of the Animal people)
Regi: Virgil W. Vogel
År: 1959
IMDb
| Filmtipset

Nånstans trodde jag att den här kultrullen skulle vara bättre. Eller kanske inte bättre men roligare att se än det visade sig att det var.

I Lappland bland samer (eller lapps som de kallas i filmen) kraschar en meteor. Nyheten sprids över Sverige och världen och upp till Lappland via en mellanlandning i Stockholm kommer Dr. Wilson tillsammans med sin niece Diane och så den tuffa svensk pretty boy-forskaren Erik Engström för att utforska. Det visar sig att meteoriten inte är en meteorit utan ett sorts rymdskepp. Mitt i allt dyker ett sex meter högt hårigt monster med vildsvinsbetar upp. Jaha, tror ni att Diane blir bortrövad av monstret? Nähä.

Filmens stora problem är att den är TRÅKIG. Början är ändå lite lovande med lite snygga 50-talsbilder från Stockholm. Sen tar man planet upp till Lappland där Diane möter oss genom att åka konståkning på liten isdamm framför Lapporten. Erik och Diane börjar genast smågnabbas med varandra. Sen ska gänget iväg till meteoritkratern. Givetvis blir Diane tillsagd att stanna kvar på hotellet. Lyder hon inte? Nähä.


Till slut får vi äntligen lite action. Eller ja, action och action, vi får se en snubbe i monsterdräkt stappla omkring i snö och krossa leksakshus. I en obetalbar sekvens får Diane träffa på utomjordingarna som till slut kommer ut ur sin farkost iklädda svarta anoraker med luva. Snabba klipp mellan Diane och utomjordingarna. Varje gång en av utomjordingar visas låter en sorts syntsiren. Haha, ni måste titta på den scenen på YouTube. Hela filmen finns för övrigt att se där.

Några andra noteringar är att det förekom sköna skidbilder och en trevlig enpersonslift (man stod i en tunna uppspänd i en vajer helt enkelt). Men betyget kan bara bli ett.

1/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

13 Responses to Rymdinvasion i Lappland

 1. Haha, har hört talas om denna, men ytterst tveksamt att jag ger mig på den. Men scenen du länkade till var ganska skön, verkligen sirenljud varje gång en utomjording klipptes in, charmigt. Känns annars som man med små medel hade kunnat få till en ganska intressant och bra liten film om man tänker snyggt svartvitt 50-tal, snö, Stockholm och lite utomjordingar. Men det har man alltså inte gjort här som jag förstått det.

  • Jojjenito says:

   Ja, den hade länge legat på min ska-se-lista. Det gick ju inte att missa en svensk-amerikansk sf-film från 50-talet som utspelas uppe i Lappland. Som du säger, det finns potential att göra nåt bra men tyvärr är de inblandade filmmakarna för dåliga helt enkelt. Men just den scenen som länkade till är underbar.

 2. Fiffi says:

  ”Terror in the Midnight Sun” är för övrigt en strålande översatt titel. Skulle kunna vara nån schysst thriller med George Clooney, men nej, jaha, det var det inte nä. 😉

  • Jojjenito says:

   Haha, japp, men frågan är om inte Invasion of the Animal People är ännu märkligare. Och George Clooney brukar ju spela in film i snöiga Sverige fast han var nog ganska ung ’59. 😉

 3. BlueRoseCase says:

  Det här är ju något av en Kiruna-klassiker som jag till och med sett två gånger på bio. Du har rätt, den är alldeles för tråkig för att vara en rakt igenom underhållande kalkon, men det finns mycket att roa sig med ändå tycker jag, främst när det gäller att leta brister. Behöver jag påpeka att samiskan som pratas är ett låtsasspråk? Eller att det inte går några malmbåtar från Kiruna av den enkla orsaken att staden inte ligger vid havet? Att monstret sedan ser så hopplöst beskedligt ut är ju en annan komisk höjdpunkt. Men som sagt, alldeles för oinspirerad i utförandet. Förresten kan jag ju slänga in en personlig trivia och nämna att flygplatsen våra hjältar anländer till i Kiruna fortfarande finns kvar med byggnader och allt även om den inte använts på många, många år. Jag körde halkbana på den gamla landningsbanan där en gång i tiden och en scen i ”Babas Bilar” filmades också på den platsen.

 4. Jojjenito says:

  Ah, BRC, tack för all extrainfo om filmen och annat. Jag tänkte varken på det där med samiskan eller malmbåtarna. Haha, så mycket hängde jag med tydligen. 😉

  Som du säger så är filmen för tråkig men visst var det lite roligt att roa sig med allt galet dåligt. Jag är tyvärr inte typen som riktigt uppskattar det här med kalkonfilmer/b-filmer.

 5. filmitch says:

  Det kanske kan vara en film för mig som sakta men säkert plågar mig igenom Åsa Nisses samlade produktion 😉

 6. Plox says:

  Haha, har också sneglat lite åt den här filmen i ett par år nu – dock inte riktigt vågat ta steget att faktiskt sätta mig ner med den. Det kryllar ju inte direkt av svensk sci-fi så jag kommer säkerligen att se den någon gång, frågan är ju om den är värd ett bättre öde än YT-kvalité? Tveksamt kanske. Blir nog där jag tar den, tackar för tipset. 🙂

  • Jojjenito says:

   Svenska sf-rullar växer inte på trän och bör kryssas bara för att. Jag tror det går alldeles utmärkt att se den på tuben. Kvaliteten är helt ok. Själv såg jag den på Headweb och betalade hela 29 kr för upplevelsen. Men det var alltså innan jag upptäckte att den fanns på tuben, haha. 😉

 7. Pladd says:

  Ja, den här har man ju hållit i och sagt ”shit, vilken titel!”. Har aldrig köpt den och om suget någonsin funnits att se den så försvann den när jag kollade på klippet du länkar till. Vilken sörja!

 8. Sofia says:

  Kul, men mer som fenomen än som film. Alldeles för mycket skidande upp och ned för fjället. Fast som svensk bör man väl ha sett den i alla fall en gång, vi har ju inte så många sci-fi-rullar att skryta med från den här perioden 😉

  • Jojjenito says:

   Jo, du har helt rätt. Lite kul som fenomen men som film är den sanslöst seg och dålig. Ja, jag håller faktiskt med, som svensk är det en måste-film. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: