Film noir-fredag: The Set-Up


Titel: The Set-Up (Knock-Out)
Regi: Robert Wise
År: 1949
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

För ett tag sen såg jag boxningsnoiren Body and Soul som en del av mitt pågående noir-tema. Nu var dags för ytterligare en boxningsrulle då The Set-Up stod på tur. Vi möter här veteranboxaren Stoker Thompson (Robert Ryan) som har sett sina bästa dagar men som ändå knegar på i ringen. Stokers slusk till manager gör upp med en lokal maffiahöjdare om att Stoker ska lägga sig i den kommande matchen. Men för att slippa dela vinsten väljer managern att inte säga något till Stoker själv utan räknar med att hans motståndare ska slå ut honom ändå. Samtidigt vill Stokers fru Julie (Audrey Totter) att han ska sluta med boxningen; kan han aldrig fatta att den där chansen att få en toppmatch aldrig kommer, tycker hon.


Oj oj, det var faktiskt en liten överraskning det här. Det är vad jag skulle kalla en mänsklig noir, och såna brukar jag gilla (ett annat exempel på en sån typ av noir är t ex Scarlet Street med Edward G. Robinson). Hur ska Stoker göra? Hur ska Julie göra? Julie vill inte längre gå och se Stokers matcher då han senast blev ordentligt knockad och hon tvekar nu. Stoker själv tror — ”I can feel it!” — att nu kommer hans chans, och han letar efter Julie på läktarn under matchen. Boxas är det enda han kan, tror han i alla fall själv. Och det är liksom för Julie som han gör det.


The Set-Up har ett intensivt tempo, eller snarare, den har intensitet. Den är filmad i ”realtid”, dvs filmens längd är lika med den längd som förflyter i filmen. Vi får helt enkelt följa de inblandade under en matchkväll, från ca 30 minuter innan match till en stund efter matchen. Det fanns många små detaljer som var roliga. T ex olika personer i publiken som återkom hela tiden, bl a en fet man som alltid hade nåt nytt snacks att tugga på. Om man ska jämföra med Body and Soul så var The Set-Up betydligt bättre, och jag jämför den faktiskt hellre med den grymma The Wrestler faktiskt!

4/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Film noir-fredag: The Set-Up

 1. Sofia says:

  Låter klart intressant. Utgår man från boxningsnoir måste boxare vara jordens mest optimistiska människor 😉

 2. Jojjenito says:

  Den är klart intressant! Riktigt bra faktiskt. Just karaktären Stoker är en sån där obotlig (dumdristig) optimist som man sitter och önskar att de ska inse faktum nån gång.

 3. Gillar också denna och den höll vid omtitt också. Just att det utspelar sig i realtid tycker jag är lite kul och regissören Robert Wise har fått med mycket. Klockan är givetvis en lyckad detalj i sammanhanget.

  • Jojjenito says:

   Ja, realtiden funkade verkligen i den här filmen. Robert Wise, ja. Kollade upp lite andra filmer han har gjort och vad jag har sett. Det visade sig att jag sett och gillat bl a The Andromeda Strain, The Day the Earth Stood Still och The Haunting. Hmm, kanske ska se några fler Wise-filmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: