Centurion


Titel: Centurion
Regi: Neil Marshall
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

Regissören Neil Marshall tror jag ska stanna inom skräck- eller science fiction-genren. Jag gillar nämligen både The Descent och Doomsday. Förra året kom dock filmen Centurion där Marshall gjort ett historiskt kostymactiondrama, och då blev det inte riktigt lika bra. Det hela tilldrar sig ca 100 år efter Jesu död i den norra delen av den romerska provinsen Britannien. Varför romarna skulle hit och härja är inte helt lätt att förstå. Det är kallt regnigt och kryllar av galna ättlingar till Braveheart. Romarna stöter på hårt motstånd från blåmålade krigare kallade pikter. (Ordet pikter kommer från latinets picti (de bemålade) och jag antar att engelskan picture har samma ursprung.)

Filmens ”hjältar” eller åtminstone huvudpersoner är inte de gerillakrigande pikterna som kanske skulle kunna tro. Istället är fokus på romarna. Den beryktade nionde legionen ledd av general Virilus (Dominic West från The Wire, yay!) marscherar norrut. De ska en gång för alla förgöra pikterna och dess ledare Gorlacon (Ulrich Thomsen). Samtidigt har centurion Quintus (Michael Fassbinder) lyckats fly efter att blivit tillfångatagen av pikterna och ansluter sig till den nionde legionen. Till sin hjälp att spåra pikterna har man en pikt som vänt sig mot sina egna spelad av… wait for it… Olga Kurylenko.

Nja, haha, jag trodde jag var på humör för en historisk krigsactionfilm och en BRA historisk krigsactionfilm var jag nog på humör för. Felet med Centurion är att den inte är speciellt bra. Det har bara gått några dagar efter att jag såg den och jag minns inte speciellt mycket. Vad minns jag? Ja, att det förekommer en del resursslöseri i form av bra skådisar som går på halvfart i en film som aldrig lyfter. Jag minns att det förekom mängder av datoranimerat blod, och jag insåg att jag är sagolikt less på sådant blod. Det poppar liksom upp i bilden som en röd fontän eller ett exploderande körsbär.

Jag blev påmind om att Olga Kurylenko nog inte är en så bra skådis, om man ens kan kalla henne skådis. Det har man försökt lösa i filmen genom låta henne vara stum och hårt sminkat och utstyrd som en sorts kvinnlig Conan Barbaren. Det förekommer givetvis en mängd krigsscener där pikter och romare drabbar samman. Det sparas inte på flygande kroppsdelar, vilket var ganska väntat eftersom det var skräckregissören Marshall vid rodret. Nja, det här var ingen höjdare. Centurion blir nästan långtråkig efter ett tag så det är inget jag rekommenderar. Synd med en så bra uppsättning med skådisar (Olga undantagen).

2/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Centurion

 1. Plox says:

  Instämmer, mer eller mindre helt misslyckad och Marshalls i särklass sämsta film hittills. Även om jag tyckte det började lovande, men blev liksom inte mycket av varken historia eller karaktärer. Långtråkigt är nog en ganska bra sammanfattning. Men vi fick i alla fall njuta av Dominic West i långfilmssammanhang, vilket aldrig är fel. 🙂

  Marshall har ju annars blivit lite av en favorit på senare år, gillar också Doomsday och Descent riktigt mycket, lågbudgetdebuten Dog Soliders är även det en charmig liten film som rekommenderas.

  • Jojjenito says:

   Precis, den var långtråkig. Nu räckte nästan miljöerna och att Dominic West var med till ett högre betyg men… nej… för långtråkig.

   Ah, just det, Dog Soldiers hade jag glömt bort att jag inte har sett. Tack för påminnelsen! 🙂

 2. filmitch says:

  Dog soldiers rekommenderas. Även jag var besviken på filmen då Marshall hör till mina favoriter. Egentligen är det samma grundhandling som Doomsday men så mycket sämre. Även Olga har sin motsvarighet i Doomsday – Viper.

  • Jojjenito says:

   Jag ska Dog Soldier, helt klart.

   Ja, du har rätt i att Centurion är lik Doomsday i handlingen (haha, Viper ja, hade glömt henne). Mer ”civiliserade” människor blir jagade och terroriserade av galna blåmålade skottar. Skillnaden är att Marshall i Centurion gått bakåt i tiden istf framåt. Hmm, undrar om Marshall har nåt emot skottar. Lite kul är att Marshall är född i Newcastle i norra England, en stad grundad av den romerske kejsaren Hadrianus. Igenom Newcastle går den mur (i alla fall delar av den) som romarna och Hadrianus byggde för att skydda sig mot piktern, och detta återges i slutet av filmen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: