The Dan Brown movies vs. National Treasures

Inspirerad av Movies – Noir som precis skrev om The Da Vinci Code och Angels & Demons bestämde jag att ägna helgen åt de två Dan Brown-filmerna och som en härlig bonus även avhandla National Treasure-filmerna. Till skillnad från M-Noir så såg jag filmerna när de kom och jag tyckte det kunde vara kul att samla ihop mina gamla recensioner för att på så sätt jämföra filmerna som ju har snarlika teman. Det blir alltså mysterier, äventyr, gåtor, konspirationer samt Tom Hanks (Robert Langdon) vs. Nicolas Cage (Ben Gates). Vi tar det i kronologisk ordning och då är det National Treasure som gäller. Det var ju faktiskt den, vilket man ibland glömmer, som var den första filmen som kom.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Dan Brown movies vs. National Treasures

 1. Trevligt, trevligt. Ska bli kul läsning. Och jag tillhör en av de som trodde National Treasure kom efter Da Vinci-koden och ”red på vågen”. Den har iofs fått bättre betyg än de båda Dan Brown-filmerna på IMDb så kanske att man ska ta sig en titt trots allt. Kan vara sevärt bara för att få se Nicolas Cage frisyr vs. den Tom Hanks har i Da Vinci-koden, haha 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, frisyrerna hos hjältarna i bägge filmerna är verkligen… ja vad ska man säga?! 😉 Frågan är om inte Tom Hanks faktiskt tar priset. Angående vågridningen så kan man hävda att National Treasure surfade i vågsvallet efter boken Da Vinci-koden som kom 2003.

 2. filmitch says:

  Härligt jag gillar filmer i den här genren, kanske inte jättebra filmer men underhållande.

  • Jojjenito says:

   Nej, precis, inte jättebra — absolut inte jättebra — men hyfsat underhållande. Fast jag kommer inte vara riktigt lika snäll mot resten av filmerna som jag var mot National Treasure.

 3. Sofia says:

  Kul idé! Fast filmen kom ju faktiskt efter boken som ju blev hysteriskt populär relativt omgående så i det avseendet bör man väl kunna säga att den red på vågen. Precis som alla de hundra miljoners böckerna som på olika sätt fokuserade på symbolik och mysterier och bortglömda dokument som kom i bakvattnet.

  Men jag håller helt med filmitch om att det ofta blir rätt underhållande filmer.

  • Jojjenito says:

   Kul att temat uppskattas (många teman bland bloggarna nu ;)).

   Jo, filmen kom efter boken, är lite inne på det i recensionen av National Treasure. Nu är jag iofs lite skeptisk till att man skrev ihop manuset efter att boken Da Vinci-koden blev en succé. NS kom ju bara ett år efter boken. Det kan ha varit ett manus som snurrat runt och som man valde att satsa på efter Dan Browns framgångar och så producerade man filmen i supertempo. Oh well, spelar roll. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: