Film noir-fredag: White Heat


Titel: White Heat (Glödhett)
Regi: Raoul Walsh
År: 1949
IMDb
| Filmtipset

Lille hårdingen James Cagney gör sin debut på Jojjenito i en glödhet (nåja) noir denna fredag.

White Heat visade sig bli den första filmen med James Cagney som jag betygsatte på Filmtipset. Jag tror jag har sett några fler filmer med Cagney men det var alldeles för länge sen för att jag ska kunna säga nåt om dem. White Heat var tydligen Cagneys comeback hos Warner Brothers efter en tid med lite bråk. Cagney spelar med bravur gangstern Cody som, när han inte rånar tåg eller sitter inne, antingen slår sin fru eller har fruktansvärda migränanfall och sitter i sin mammas knä. Codys fru spelas av Virginia Mayo och gangstermamman av Margaret Wycherly.


White Heat är enkel men ändå speciell. Hela filmen har en känsla av en sorts rättfram råhet, i form av en grym Cagney som är som en naturkraft. Han är hänsynslös som få, men är ändå helt beroende av sin mamma. Tempot i filmen är ganska högt. Tågrån, biljakter, fängelsescener avlöser varandra. Och Cagney dominerar hela tiden, tillsammans med mamman (Margaret Wycherly) som är helt underbar. Mayo som spelar Cagneys fru är en klassisk noir-kvinna, och försöker hela tiden utnyttja en situation till sin fördel. Sen har vi då det klassiska slutet som nog är ett av de bästa slut jag sett. Det var nästan så att slutet höjde filmen till en fyra, men inte riktigt.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Film noir-fredag: White Heat

 1. Sofia says:

  Jag gillar den här skarpt! Vad var det du inte gillade med den eftersom betyget ”bara” blir en stark trea. Utifrån texten hade man nästan kunnat misstänka full pott.

  • Jojjenito says:

   Ja, det undrar jag med. Svaret är att jag inte vet. Jag misstänker att min reflexmässiga sänkning ett snäpp av betyget till en noir-film för att reta M-Noir kan spela in. 😉

 2. Jo, höj till en fyra, det är den värd 😉 Länge sen jag såg den, men definitivt en stor klassiker med en strålande James Cagney (men det är han allt som oftast, därför tillhör han mina Favoritskådespelare).

  • Jojjenito says:

   Mja, nej, den får stanna på en stark trea. Beroende på att film noir ofta innehåller en del element som jag inte är jätteförtjust i så måste en sån film vara superbra i andra avseenden för att få en fyra eller mer. Men håller med, Cagney är en naturkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: