Film noir-fredag: Scarlet Street

Titel: Scarlet Street (Kvinna i rött)
Regi: Fritz Lang
År: 1945
IMDb
| Filmtipset

Igår var det tydligen den svarta torsdagen, i alla fall enligt DN:s förstasida. Jag kör som vanligt en svart fredag. Med andra ord är det dags för en ny film noir. Det blir ett lite kortare omdöme den här gången men filmen, som faktiskt är regisserad av Fritz Lang, är inte mindre sevärd för det (trots att den svenska titeln låter som en Hillman-deckare).

En ganska märklig film faktiskt. Den oefterliknelige Edward G. Robinson spelar en till ytan torftig bankman som blir kär i en lycksökerska (Joan Bennett) som bara är ute efter hans pengar (som hon tror att han tjänar som framgångsrik konstnär). Jag vet inte, men jag berördes av Robinsons öde i filmen. Filmen är som en förväxlingskomedi där komedin är utbytt mot tragedi. Både Robinson och lycksökerskan lurar varandra på olika sätt.

I grunden är det en sorglig historia om en man som är för snäll, och naiv, men som har känslor inombords som till slut måste komma ut. En lustig detalj var att det inte från början framgick att Robinsons bankman faktiskt var gift. Första gången som frun gjorde sig hörd så trodde jag att det var någon gnällig hyresvärdinna men det visade sig alltså vara Robinsons äkta maka, som inte var att leka med. Robinsons rörande insats gör att jag måste ge filmen en svag fyra.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Film noir-fredag: Scarlet Street

  1. Nu var det snart sju år sen jag såg Scarlet Street, men jag var lite besviken på den. Gav den bara 3/5 ser jag. Dan Duryea gillade jag dock lite extra (ser ut och agerade lite som Willem Dafoe). Och sen är Edward G. Robinson nästan alltid bra.Personligen gillade jag The Woman in the Window (Kvinnan i fönstret), som kom året innan, 1944, mer och gav den -4/5. Så ett tips om du vill ha mer Fritz Lang, som iofs gjorde många andra toppfilmer, bl.a. en av de allra bästa och hårdaste noir-filmerna i The Big Heat (1953), är att se den. Robinson, Bennett och Duryea är även med i den för övrigt.Känner att jag måste (och vill) se om alla tre faktiskt…

  2. Sofia says:

    Men här har vi ju den naive huvudpersonen igen 😉 Jag börjar faktiskt tro att vi är något på spåren — antingen stenhård eller oskyldig och naiv…

  3. Jojjenito says:

    Movies – Noir: Ja, Scarlet Street känns kanske inte som en sån där hård noir utan drar mer åt dramahållet, vilket jag brukar gilla. Robinson är en personlig favvo, alltid sevärd.Ja, jag kanske borde se några fler av Langs noirer. Jag har inte sett de du nämner.

  4. Jojjenito says:

    Sofia: Japp, vi får nog lov att konstatera att det är noir-typ, den med den naive huvudkaraktären som hamnar i trubbel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: