Returner

Titel: Returner (Ritana)

Regi: Takashi Yamazaki
År: 2002

Jag råkade se att tv, jag tror det var trean, visade en japansk sf-film en sen natt. Eftersom jag gillar både sf och asiatisk film (om det nu är vettigt att säga att man gillar film från en viss kontinent) så spelades den in. Vilket var tur, eftersom det visade sig att Returner var skamlöst underhållande. I en framtid skickas Milly (Anne Suzuki) tillbaka i tiden, till vår tid, för att förhindra att ett krig mot utomjordiska varelser någonsin kommer att starta. Här, i vår tid, träffar hon på torpeden Miyamoto (min gamla WKW-favorit Takeshi Kaneshiro). De båda slår sig motvilligt samman för att hitta den första utomjordingen som kom till Jorden. På köpet får de även slåss mot Miyamotos fiender i triaderna.

Ja, som sagt, det är skamlöst underhållande. Humor, drama, pang-pang, tidreseparadoxer och maffig action blandas ihop till en trevlig röra. Filmmakarna har fått tillgång till en, vad det verkar, ganska stor budget. Det mesta är riktigt snyggt gjort. Historien i sig är väl kanske inget speciellt men med den asiatiska blandningen av humor och allvar så blir det, åtminstone för mig, en originell känsla. Det finns förstås brister. Möjligen är triad-skurken aningen för genomond t ex. Men, nej, jag gillar filmen, helt enkelt. Om jag ska jämföra med andra filmer så kan jag nämna The Terminator, District 9 och Independence Day kanske. Blanda dessa, men blanda dem så att det blir bra, lägg till en asiatisk krydda, och då har du Returner. Vissa kan kanske tycka att den är barnslig och smörig eller nåt, men jag tyckte den var charmig.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Returner

 1. Sofia says:

  Oj, den här lät ju riktigt rolig. Synd att jag inte har trean 😦

 2. addepladde says:

  Jag är vanligtvis inte så förtjust i asiatiska filmer (om det nu är vettigt att säga att man inte gillar filmer från en viss kontinent) men den där milkshaken av filmer som du refererar gör ju sitt för nyfikenheten. Ska läggas på minnet. 🙂

 3. addepladde says:

  Jag är vanligtvis inte så förtjust i asiatiska filmer (om det nu är vettigt att säga att man inte gillar filmer från en viss kontinent) men den där milkshaken av filmer som du refererar gör ju sitt för nyfikenheten. Ska läggas på minnet. 🙂

 4. addepladde says:

  Bloggers kommentarfunktion, see you in hell!!

 5. Jojjenito says:

  Sofia: Japp, det var en trevlig överraskning. Kul med filmer som man helt missat tidigare och som visar vara bra. Det är liksom en extra bonus. Finns på Lovefilm men du kör kanske inte det (vilket inte jag heller gör). 🙂

 6. Jojjenito says:

  addepladde: Vad är det asiatiska filmer som inte brukar tilltala dig? Kan det vara den där konstiga mixen av humor, allvar, buskis, drama som ibland förekommer i samma scen i princip?Se den gärna, den var trevlig.

 7. Jojjenito says:

  addepladde: Oj då, vad hände där? Bloggers kommentarsfunktion är inte bra (och en av anledningarna till att en flytt till WP ligger i pipen) men så där brukar det inte bli.

 8. Sofia says:

  Nope, inte ännu i alla fall. Ingen poäng att betala för något jag inte hinner utnyttja…

 9. Jojjenito says:

  Sofia: Nä, det är inget för mig heller. Jag har tillräckligt med att se ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: