Den enfaldige mördaren

Titel: Den enfaldige mördaren
Regi: Hans Alfredson
År: 1982

Den enfaldiga mördaren är en episk berättelse där Stellan Skarsgård spelar Sven, idioten i byn som hunsas av fabrikör Höglund (Hans Alfredson). Sven växer upp lite utanför samhället. Han läser Bibeln, i princip är det det enda han läser, och hans världsbild byggs till viss del upp av dess text. Sven är harmynt och det är svårt att höra vad han säger (vilket för oss tittare är lite jobbigt). Som tur är så pratar Skarsgård normalt när man, i lite längre avsnitt, får höra Svens tankar; tankar och dagdrömmar om ett annat liv. Sven har också syner där han ser änglar som talar till honom.

Sven representerar för mig en ren oskyldig känsla, nästan som ett barns glada inställning till livet, medan fabrikören är ren egoistisk girighet. Fabrikören skyr inga medel för att få som han vill. När Sven flyr och flyttar in hos en grannfamilj blir han pur ondska. Fabrikören vill att Sven ska bo och jobba hos honom eftersom han inte behöver betala lön till Sven. Istället får Fabrikören själv pengar från fattigvården för att han ger honom mat och logi.

Bildmässigt är det riktigt snygg och med en hel del surrealistiska bilder. Jag gillar de skånska landskapsmiljöerna i både sommar- och vinterskrud. Regissör Alfredson får till ett slut på filmen som är riktigt starkt och mäktigt. Musiken, Verdis Requiem, är maffig och bidrar till den episka känslan.

4/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Den enfaldige mördaren

 1. filmitch says:

  En av mina favoriter när det gäller svensk film oerhört bra! Det enda som jag kan anmärka på är att de inte textade Stellans dialog för vad han säger har jag åtminstone ingen aning om….Boken av Alfredsson är otroligt bra.

 2. Jojjenito says:

  filmitch: Japp, den var riktigt bra. Frågan är om inte Alfredson blev bättre, i alla fall som filmmakare, när han jobbade utan Tage Danielsson. Ja, de borde faktiskt ha textat även om jag bitvis lyckades tolka vad han försökte säga med hjälp av sammanhanget i filmen. Med bara ljudet hade det dock varit svåååårt.

 3. Plox says:

  Jag har inga problem med att höra vad Stellan säger. Ibland är det skönt att vara skåning! 😀

 4. Jojjenito says:

  Plox: Haha, ja ja inget ont som för nåt med sig. ;)Fast jag förstod vad alla andra sa. Fast grejen är väl att det är lättare att förstå en skåning med talfel om man är skåning själv. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: