Midvinterduell

Titel: Midvinterduell
Regi: Lars Molin
År: 1983
IMDb | Filmtipset

Jag har precis sett en pärla från Lars Molin i form av novell-tv-filmen Midvinterduell. Det är riktigt svensk historia som utspelas ute på landsbygden i en liten by där mjölkbonden Egon (en härligt vrång Ingvar Hirdwall) går i klinch med Vägverket. Striden gäller en mjölkpall. Vägverket har tillsammans med Mjölkcentralen beslutat att det bara ska finnas en gemensam mjölkpall där alla ska ställa sin mjölkkannor.

Egon som inte blivit tillfrågad om saken ser det som en ren principsak och vägrar. Varje natt kommer snöplogen och raserar hans privata pall. Polisen kommer och förstör den, och hotar med böter om Egon sätter upp en ny. Egons fru Lisa (Mona Malm) tycker till en början, precis som resten av byn, att Egon beter sig lite väl envist och fåfängt. Men efter hand får Egon fler och fler med sig.

Som sagt, det här var en liten pärla till historia om den lilla människan som vill få respekt och göra som hon själv vill. Som Egon säger: ”Om de inte frågar oss om en sån skitsak som en mjölkpall så kommer de inte fråga oss när kommer för att skära ballarna av oss heller”. Handlingen blir allt mer bisarr och rolig när Vägverkets män och Egon tillsammans med Lisa vägrar ge sig. Det hela påminner lite om grannfejden även om det är en myndighet inblandad här. Undrar vad Aschberg hade hittat på för att lösa konflikten, haha?

I höstas såg jag en dokumentär om Lars Molin och fick då reda på att han själv har jobbat för Vägverket som snöplogare i norra Uppland där filmen utspelar sig. Han alltså väl förtrogen med miljön och människorna, vilket märks. Förutom scenerna ute vid vägen och mjölkpallen förekommer några andra sköna miljöer, bl a en underbar sekvens från det lokala ”danspalatsen” där ett dansband spelar en svängig version av Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini.

Midvinterduell känns också som en nostalgisk skildring av ett landsbygdssamhälle som nu har försvunnit helt. Småskaliga mjölkbönder som leverar mjölk via små mjölkpallar hör till en svunnen tid. Fast man kanske inte ska svära på det nu när närodlat och ekologiskt ligger i tiden.

Jag låter för övrigt den här recension gå före i kön så att jag hinner tipsa om att Midvinterduell finns att se på SVT Play fram till 19 april (min kommentar: för sent, det här var 2011). Här finns för övrigt också två andra Molin-filmer, Saxonfonhallicken och Potatishandlaren (finns på Öppet arkiv).

betyg_hel betyg_hel betyg_hel betyg_hel betyg_tom

OBS! Uppdatering 2017-01-09: Midvinterduell finns att se på SVT:s Öppet arkiv fram till 9 februari.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Midvinterduell

 1. Sofia says:

  Haha, om inte annat gillar jag kontrasten i ordet "duell" i titeln och det faktum att det utspelar sig på svenska landsbygden. Det blir liksom lite vardagliga Spielberg-vibbar…

 2. Jojjenito says:

  Sofia: Faktum är Midvinterduell innehåller några scener som påminner en hel om Spielbergs Duel (som väl också var en tv-film om jag minns rätt, och en bra sådan för övrigt). Well, och sen tar väl likheterna slut. 😀

 3. Sofia says:

  Japp, enligt IMDb var det en TV-prod i alla fall. Jag tycker att det är rätt kul att det går att hitta likheter överhuvudtaget mellan Spielberg och Molin 🙂

 4. Jojjenito says:

  Sofia: Mm, med lite god vilja gick det att se likheter i en speciell scen när en stor snöplog står och varvar upp, vinklar ner sin plog, innan den rivstartar för att krossa mjölkpallen (plus Egon som sitter på den). Hmm, nu kanske jag spoilade lite men…

 5. Joel Burman says:

  Sofia: Man ska inte underskatta duktiga regissörer/berättare. Lars Molin var grym på det han gjorde enkla kärnfulla historier anpassade till tv-rutan. Jag kan mycket väl se likheter mellan honom och Spielberg. The Duel är ett lysande exempel eftersom det är Spielbergs överlägset bästa film.

 6. Sofia says:

  @Joel: För min del var jag inte ute efter att antyda att det skulle finnas några kvalitetsksillnader mellan Molin och Spielberg, bara skillnader i stil och omfattning på projekt.

 7. Jojjenito says:

  Joel: Jo, de har väl båda nånstans ett ganska enkelt berättande om än på olika sätt och olika teman och olika känsla. Japp, Molin är kung på timmeslånga tv-novellfilmer. Såg även nyligen Potatishandlaren som var ganska underbar den med om än inte lika bra som Midvinterduell.Sofia: Vill bara säga att jag förstod att det inte var nån sorts diss av Molin det handlade om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: