Brokeback Mountain

Titel: Brokeback Mountain
Regi: Ang Lee
År: 2005

En ganska lång film som inte kändes så lång. Det händer dock inte så där rackarns mycket. Det är inte så dramatiskt utan mer ett utdraget lidande, i alla fall ur Ennis (Heath Ledger) synvinkel. Samtidigt är det mysigt med vackra miljöer och avslappnande musik. Skådespeleriet är en ren njutning. Ledger har gått in i sin roll med hull och hår. Han spelar den tyste Ennis perfekt. Ennis är en inåtbunden person medan Jake Gyllenhaals Jack är mer utåtriktad, vilket tydligt visar sig i filmens öppningsscen när de båda möts utanför ”fårkontoret”. Ibland låter Ledgers röst lite som Billy Bob Thornton i Sling Blade (I reckon, mmm hmm). I slutändan rinner historien lite ut i sanden, men det kanske är passande eftersom det liksom gör det för Ennis och Jack också.

 

3+/5

Spoiler

Var det tänkt att man inte skulle veta hur Jack egentligen dog? Var det en olycka eller blev han faktiskt lynchad till döds vilket ju Ennis hela tiden var rädd för (bl a med tanke på sin barndomsupplevelse)

Spoiler slut

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

5 Responses to Brokeback Mountain

 1. filmitch says:

  Den här gillade jag men jag är förtjust i Ang Lees berättartempo, foto och skådespeleri i toppklass. Historien var gripande.

 2. Sofia says:

  Åh, den här är så himla fin, ligger nog på en fullpoängare i min bok. Absolut bästa Lee för min del.

 3. Jojjenito says:

  filmitch och Sofia: Mm, jag gillade också filmen men det var nåt med det långdragna "lidandet", främst hos Ellis, som var gripande, ja, men som gjorde att jag inte blev supergripen.Bästa Ang Lee är för mig Crouching Tiger Hidden Dragon. (Jag är något av en sucker för snygg martial arts-film.)

 4. Sofia says:

  Jag älskar också snygg martial arts-film så Crounching är en en tor favorit, men den hade inte alls samma känslomässiga påverkan på mig. Och eftersom jag faktiskt väldigt sällan (börjar jag upptäcka) blir känslomässigt påverkad av film är det en stor grej i min bok.

 5. Jojjenito says:

  Sofia: Nja, så där djupt känslomässigt berörd blev jag väl inte heller av CTHD men den var så snygg att jag nog blev det ändå, haha. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: