Cargo (2009)

Cargo är en klart trevlig lågmäld schweizisk (!) kryprymdthriller. Jag kom att tänka på Jessica Hausners Hotel där en tjej går omkring i mystiska korridorer. Att just den filmen dök upp i huvudet kan bero på att det pratas tyska i bägge filmerna. I Cargo är det inte korridorer på ett hotell utan på ett rymdskepp på väg till en avlägsen rymdstation med byggmaterial. Jorden är (förstås!) miljöförstörd och obeboelig och nu söker man nya världar. Huvudperson är läkaren Laura (Anna-Katharina Schwabroh) som är med på fraktskeppet för att få pengar att komma till RHEA, en paradisplanet där hennes syster redan bor.

Vad har vi?: kryosömn, tyst (mestadels) skepp som färdas mot okänt mål, någon på skeppet har givetvis en dold agenda, och vad handlar det hela egentligen om, finns det någon mer på skeppet, är det ett cgi-monster måhända? Njae, i det här fallet har vi kanske inte ett cgi-monster. Det förekommer inga direkta actionscener. Istället litar man på den stämning som byggs upp bra med ljudspåret och de kalla sterila bilderna. Det förekommer ibland ett väldigt snyggt blått ljus som jag gillar. Man kan dra paralleller till många andra liknande filmer. Om ni gillar lågmälda mys-sf-filmer så är det här något att spana in. Och det faktum att de pratar tyska gör av någon anledning att det blir bättre, liksom inte samma, samma, samma.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

PS. Filmitch har också sett Cargo och han tycker den är ok.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Cargo (2009)

 1. f i f f i says:

  Kul!Jag har den här på min Lovefilm-väntelista så det kan dyka upp en Cargo-recension hos mig med vad det lider.Vad gäller det du skriver om språket så har du verkligen rätt. Ibland behövd det inte mer än så för att det ska kännas nytt och fräscht 😉

 2. filmitch says:

  Då tyckte vi ung. lika. Stämmer det där med språket och att det är mys sf kanske skulle kunna beskriva det hela mer som mys-rys sf 😉

 3. Jojjenito says:

  fiffi: Ok, ser fram emot en recension av Cargo. Kanske inte riktigt din bag, men vi får se. Om du gillade Moon så kan du även gilla den här… ah, så precis vad du tyckte om Moon. ;)filmitch: Visst är det lustigt det där med språk och det ibland räcker för att ge en "fräsch" känsla och att det då gör att man uppskattar filmen mer. Japp, mys-rys-sf är nog den korrekta termen. 😉

 4. RJ says:

  Låter bra! Har läst lite bra saker om denna film nu, ska nog kolla i den. 🙂

 5. f i f f i says:

  Började se den här igår kväll. Fortsätter idag och min misstanke är att även onsdagkvällen vigs åt den.Lite sömnig? Jag? 😉

 6. Jojjenito says:

  RJ: Ja, den är trevlig men möjligen har den sövande skön känsla. Finns både på Voddler och Headweb.fiffi: Haha, kan ju även bero på att filmen faktiskt är ganska långsam, det är inget uppskruvat tempo direkt. Men stämningen är lite så där krypande.

 7. f i f f i says:

  Jag tyckte den verkade riktigt bra innan jag somnade. Såg nu att jag bara sett första tio men nu är det på´t igen bara 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: