The Wire


Titel: The Wire
Skapare: David Simon
År: 2002-2008
IMDb
| HBO

Oj, oj, ja, vad ska man säga om The Wire? Det är nog min absoluta favoritserie någonsin (i konkurrens med Twin Peaks). The Wire är en episk, realistisk, rå, komplex och humoristisk serie. Men den ställer kanske vissa krav på tittarna. David Simon som skapat serien brukar jämföra The Wire med en roman. Ja, man skulle kunna säga att varje säsong är en roman. Det är så långt ifrån en episodisk serie man kan komma.

Vad man får om man inte ger upp efter några avsnitt är en komplex men sammanhängande bild av det amerikanska samhället, i form av staden Baltimore. Vi får följa alla, den som är lägst på samhällsskalan upp till de politiker som tror de styr staden. Vi får alltså träffa heroinmissbrukare, corner boys, knarklangare, enforcerers/hitmen, poliser, poliskommisarier, polischefer, hamnarbetare, frigivna fångar, politiker, skolbarn, journalister. Och allt alla gör har betydelse. Vad junkien Bubbs gör kan ha betydelse för nyvalde borgmästaren Carcetti.

Det jag tar med mig från serien och vad jag tror den försöker säga är att det i princip inte går att göra ”det rätta”, ”något gott” inom systemet. Om man t ex vill hjälpa någon får man helt enkelt ta sitt personliga ansvar och göra det själv.

Här är tre av en drös favoritklipp från The Wire:

Bunk och McNulty utreder brottsplats

Senator Clay Davis briljerar i det engelska språket

Felicia Snoop Pearson köper en spikpistol

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

11 Responses to The Wire

 1. RJ says:

  Jag har faktiskt inte sett The Wire överhuvudtaget men jag har hört mycket gott om den. 🙂 Det är riktigt kul när man fastnar för en bra serie. Såna jag har sträckkollat på är Arrested Development och Lost. Min absoluta favoritserie är Simpsons.

 2. filmitch says:

  Tackar för din korta recension som nu stärkt mig än mer i att se serien, det kanske får bli till sommaren då man har lite mer tid 🙂

 3. Jojjenito says:

  RJ: Om du känner för att se The Wire, så gör det. Jag tror inte du kommer ångra dig.filmitch: Se ovan!RJ: Mm, Lost hade jag nog kunnat *förlora* mig i men jag valt bort den. Simpsons är kul. Hade en period för många år sen när jag såg den live på tv när den visades i typ trean.

 4. Sofia says:

  Hm, jag som tycker att jag knappt har tid för serier öht nu för tiden, den här känns som lite för mycket jobb 😉 Har hört att den i vissa lägen i princip ska vara obegriplig utan textning (slang), stämmer det?

 5. Jojjenito says:

  Sofia: Om du ska se nån serie så ska du se The Wire, det är allt jag säger. ;)Jo, det förekommer en del slang, speciellt från de svarta gangsterkaraktärerna. Lyssna exempelvis på Snoop i klippet ovan när hon ska köpa en spikpistol. Inte helt lätt att hänga med. Fast som tur är så finns det ju svensk textning (som iofs inte alltid håller bra klass). Det förekommer en något märklig svensk översättning av kraftuttrycket Shiiiiit (som senatorn i klippet ovan gillar). Man har valt att på svenska översätta detta med Fyttirackarn!När jag såg serien så körde jag efter ett tag med engelsk textning så man även kunde läsa på engelska vad som sas.

 6. Sofia says:

  Jag tänkte väl mer om det nu skulle vara så att man skulle "hitta" några avsnitt utan textning 😉

 7. Jojjenito says:

  Sofia: Vafalls! Nu förstår jag inte vad du menar? ;)Nja, svårt tror jag inte det är. Man kommer liksom in i det, tror jag. Fast då hade ju jag textning (körde som sagt mest med engelsk textning då det ofta var själva uttalet som var svårt).Om du förstår hälften av vad Snoop (och hon är "värst" i serien) säger i spikpistolsklippet så är det nog ganska lugnt.

 8. Voldo says:

  Världens bästa dramaserie förmodligen. Fler borde se den!

 9. Jojjenito says:

  Voldo: Precis. Känslan är att alldeles för få har sett den.

 10. Joel Burman says:

  Sofia: Jag hade samma farhåga som dig men man kommer in i det. Jojjenito: Jag rankar den här utan tvekan som världens bästa TV-serie tillsammans med Buffy the Vampire Slayer men de är bra på helt olika sätt. Buffy är ju extremt episodisk i jämförelse. Bra skrivet och jag lägger klippen i min video lista även fast jag sett dem tidigare i serien.

 11. Jojjenito says:

  Joel: Tack för beröm. Vad är det för videolista? Underbara klipp, det finns mängder, åh får sån längtan efter att se serien för första gången.Japp, The Wire är i mina ögon världens bästa tv-serie. Jag har faktiskt inte sett Buffy (bara korta klipp då och då). Episodiskt behöver inte vara fel.Sofia: Förresten, om man hittar avsnitt utan textning så brukar det alltid gå att hitta textning genom att söka efter sånt separat. Mitt tips är i vilket fall att köra med engelsk textning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: