The Ipcress File (1965)

Michael Caine! Sill going strong. Det börjar bli Max von Sydow-varning på Caine. Förra året såg vi honom i bl a Tenet. Senare i år är det biopremiär för Twist, en Oliver Twist-filmatisering i modern tappning med Caine som skurken Fagin. Förutom det är Caine även med i dramakomedin Best Seller OCH enligt IMDb är han med i tre pågående filmprojekt. Inte illa för en 88-åring (som klev ut från trailern och in i rollen). Min kortkorta preblogg-text om The Ipcress File skrevs i december 2003.

Michael Caine spelar en brittisk (vad annars?!) spion som söker efter forskare som kidnappats från England.

The Ipcress File är en småputtrig film där man inte vet vem som är vän eller fiende. Caine är bra som den olydige men duktige spionen Palmer. Regissören använder ideligen olika fantasifulla kameralösningar med nånting i förgrunden som liksom ramar in det som äger rum i bild. Det filmas mot speglar och genom glasögon hela tiden. Detta gick till överdrift eftersom det förekommer i princip i varje scen. Mot slutet tar filmen en intressant vändning och blir ganska spännande. 3/5.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to The Ipcress File (1965)

  1. Fin, fin film det här. Något av en Bond-utmanare där Harry Palmer och Michael Caine utmanade Bond. Nu blev det bara ett par filmer om Harry Palmer med Caine (tre på 60-talet och två till på 90-talet). Denna är den klart bästa och jag tycker den utan tvekan utmanar Bond. Även musiken av John Barry är inte att förglömma. Filmen vann för övrigt tre BAFTA för bästa film, produktionsdesign och foto. Kanske inte många som bryr sig om det inte är Oscars, men det är trots allt en brittisk film.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2012/09/the-ipcress-file.html

    • Jojjenito says:

      Hehe, jag hade på känn att du gillade den här. Jag hade missat (eller så kommer jag inte ihåg det nu) att det gjordes fler filmer om Harry Palmer. Anmärkningsvärt att de två avslutande filmerna kom 30 år efter de första två.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: