The Thomas Crown Affair (1968)

Efter onsdagens stora spektakel med Avengers: Endgame går vi tillbaka till lite tråkigare, eller i alla fall vardagligare, saker. Nämligen en gammal preblogg-text om The Thomas Crown Affair, en 60-talsfilm med Steve McQueen och Faye Dunaway. Min korta text skrevs i december 2006. Och nej, Henke, jag har inte sett remaken med Brosnan och Russo.

Steve McQueen är Bogart-cool i sin roll som äventyraren (som rånar bank) och faktiskt tycker jag Faye Dunaway är snäppet vassare som Vicki (som utreder rånet för ett försäkringsbolags räkning). Mmm, stämningen är skön. Till det bidrar musiken (jazz som en gång övergår i funksväng), miljöerna och (över)användningen av split screen. Vi får en hel del bra scener, som t ex första gången vi möter Vicki på flygplatsen eller när Steve och Faye spelar schack (haha, underbart). Men coolhet räcker ibland bara så långt. Jag saknade känsla för karaktärerna rollfigurerna (min kommentar: försöker lära mig att använda rollfigur istället karaktär så jag rättar mig själv); det blev ytligt helt enkelt. Snygg yta alltså men jag brydde mig egentligen inte. Sen var jag kanske inte på helt rätt humör (min kommentar: nähä, och vilket humör var det då om jag får fråga?) när jag såg den och det brukar spela in en del.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Thomas Crown Affair (1968)

 1. Henke says:

  Ska du inte ta och se remaken från 1999? Jag är nyfiken på att få höra vad du tycker om den. Jag älskar den, men när vi pratade om den i den gamla podden ”Har du inte sett den?” var jag den enda i sällskapet som hyllade filmen.

 2. Jag har sett både denna och remaken. Ingen är en favorit, men föredrar detta original då den allt är lite coolare och snäppet bättre. Bäst? Det måste vara Oscarsvinnande låten ”The Windmills of Your Mind”. McQueen och Dunaway funkar båda bra och split screen är aldrig fel, speciellt inte när det var inne och nytt 😉

  1968-versionen – http://moviesnoir.blogspot.com/2012/08/the-thomas-crown-affair.html
  1999-versionen – http://moviesnoir.blogspot.com/2016/06/the-thomas-crown-affair.html

  • Jojjenito says:

   Har svårt att tro att remaken ska slå originalet i det här fallet, även om Henke verkar (läs: är) väldigt förtjust i 99 års version.

   • Jo, jag kände till att Henke var förtjust i remaken 🙂 Den är lite mer lekfull och det blir mer komedi över det hela. Behöver inte vara fel, men själv föredrar jag detta original.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: