Film- och bloggåret 2017

Så här när året börjar lida mot sitt slut så känns det lämpligt med en liten sammanfattning över mitt film/tv- och bloggår, och i år faktiskt även poddår. En årskrönika, helt enkelt. När det gäller filmer så kommer det handla om alla filmer jag har sett oavsett tillverkningsår men mestadels är det förstås fokus på filmer från 2017 i lite olika kategorier. Den slutgiltiga listan över 2017 års bästa filmer kommer däremot senare under vintern/våren 2018.

Som vanligt så började jag året med att se en mängd filmer från 2016 för att komma ikapp så att det skulle vara möjligt att sätta ihop en årsbästalista för 2016. Jag känner att det blir lite konstigt att prata om dessa filmer igen. Kolla in min 2016-lista om du är intresserad av vilka filmer från 2016 som gick hem hos mig.

 

Bästa filmerna jag sett i år:
Fyra filmer tycker jag sticker ut än så länge. Logan kom tidigt under året men jag kan nästan garantera att den kommer att vara med på min topp-10-lista för 2017. Dunkirk knockade mig totalt när jag såg den på en perfekt IMAX-visning. Denis Villeneuve levererade igen i form av Blade Runner 2049. Vackrare film får man leta länge efter. Lägg dessutom till den maffigaste ljudmattan i år så får du en bioupplevelse utöver det vanliga. Slutligen har vi den bästa filmen som jag såg under Malmö Filmdagar, den med den långa titeln: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Rent teoretiskt är dock Captain Fantastic den bästa filmen jag sett i år eftersom jag såg den i januari. Det är fortfarande den senaste 5/5-filmen jag sett (därav den nuvarande bloggheadern).

Sämsta filmerna jag sett i år:
Utan tvekan den vidriga Monsters of Film-filmen Kuso. Filmen finns att se på SF Anytime om du är sugen på att plåga dig själv. Inte ens min personliga musikhusgud George Clintons medverkan kunde rädda detta träck. Just Clintons medverkan var väl kanske den främsta orsaken till att jag gav den en chans.

Årets besvikelser:
Morgan var en film som jag såg fram emot en del. Tyvärr blev det inte mer än en blek Ex Machina-efterföljare som urartade i tråkig action.

Årets överraskningar:
Kong: Skull Island överraskade mig rejält. Ett mustigt, vackert och maffigt matinéäventyr som använde cgi på helt rätt sätt.

Årets bästa bioupplevelser:
Jag har tre kandidater som skiljer sig åt en del. Först Blade Runner 2049 som måste vara den snyggaste filmen i år. Lägg dessutom till den maffigaste ljudmattan så får du en bioupplevelse utöver det vanliga. Sen har vi Christopher Nolans Dunkirk som verkligen utnyttjade IMAX-duken till fullo. En krigsfilm som fick mig att sitta på kanten av sätet. Slutligen var det en upplevelse att se Three Billboards nere i Malmö i Sveriges kanske bästa biosalong Royal. Det var typ den tredje visningen i världen (efter festivalvisningar i Venedig och Toronto) och det var vakter i salongen som kontrollerade att ingen spelade in nåt. Levererade själva filmen? Hell, yes!

Årets värsta bioupplevelser:
Hmm, här brukar jag ha ett antal debacle att välja bland men i år kan faktiskt inte komma på nåt speciellt. Har jag börjat bli för förlåtande mot idioter tro?

Årets möte:
Här känner jag att jag vill lyfta fram Twitter, som ju vanligtvis får så mycket skäll. Jag tycker det är coolt att man faktiskt kan kommunicera med allt från andra filmintresserade bloggare, poddare och recensenter till filmmakarna själva.

Årets mest deprimerande film: Korparna.

Film som fick mig att undra om det faktiskt inte var en parodi: Korparna.

Bästa filmen jag såg på Stockholm Filmfestival: The Florida Project.

Mysigaste filmen jag såg på Stockholm Filmfestival: Band Aid.

Svenska filmer: Borg och Sameblod. Helt olika filmer men båda är riktigt bra.

Bloggprojekt:
Jag och Rörliga bilder och tryckta ord-Sofia skrev om tre systrarna Brontë-filmer/serier: Wuthering Heights, Jane Eyre och The Tenant of Wildfell Hall.

Poddprojekt:
Jag var med på ett specialavsnitt av Buffy/Shinypodden där jag, Niklas och Carl tillsammans med värden Henke listade våra filmfavoriter från 2016. Poddäventyret var inte slut med det då Henke, Carl och jag även pratade om alla MCU-filmer under åtta avsnitt.

Filmgenre som var helt ny för mig:
Blaxploitation! Jag såg mina första filmer i denna genre i form av Foxy Brown, Coffy, Truck Turner och Across 110th Street. Den sistnämnda känns i och för sig mer som en film som hämtar inspiration från Blaxploitation snarare än att den är en del av genren. En sak alla bör vara överens om är i alla fall att Pam Grier är en badass.

Svenska tv-serie:
Den fjärde och sista säsongen av Fröken Frimans krig (SVT Play) förstås.

Tv-serie som gjorde mig glad över att jag har Netflix:
Star Trek: Discovery (Netflix). Så kul att se en ny Star Trek-serie igen.

Tv-serie som jag äntligen tog mig igenom:
Till slut gick jag i mål med den sjunde och sista säsongen av Buffy the Vampire Slayer. Det var kul att till slut ha sett denna omtalade serie. Jag tycker det är en bra serie men i slutändan är det nog inte riktigt min kopp te.

Tv-serie som fick mig att bli HBO-prenumerant och som visade sig hålla måttet:
Twin Peaks (HBO Nordic) förstås. 25 år senare återkommer David Lynch och Mark Frost och, oj, vad de levererade. Jag satt som trollbunden mest hela tiden och dessutom blev det dammigt i rummet vid ett antal tillfällen. Avsnitt åtta ska vi inte ens tala om.

Ett urval av andra tv/webb-serier som jag kollat in:
The Art of Organized Noize (Netflix): Mycket sevärt och hörvärt om producentteamet Organized Noize från Hotlanta i The Dirty South.
Netflix comedy specials (Netflix): Jag har sett ett antal av Netflix stand up-specialare. De som sticker ut för mig är Sarah SilvermanDave ChappelleAli WongHasan Minhaj och Bo Burnham.
Curb Your Enthusiasm (HBO Nordic): Larry Davids egen serie efter Seinfeld är lika delar pinsam och rolig. Vissa delar funkar inte (känns daterade?) men mestadels är det hilarious. Jag har nu sett en bit in i säsong 7.
Angel: Jag har nu kämpat mig igenom säsong 3 av denna Buffy-spinoff-serie. Att den är sämre än Buffy står klart. Säsong 4 har dock börjat någorlunda lovande. Fast Angels son kan gärna kastas tillbaka i en helvetesdimension.
Hollywood Roundtable (YouTube): I början av året så börjar de droppa in, Hollywod Reporters runda bord-samtal inför Oscarsgalan. Allt som oftast trevliga samtal med skådisar, producenter, filmfotografer och regissörer.
MasterChef: Detta är min återkommande snuttefilt. De brittiska, australiensiska (och svenska) versioner tittas slaviskt på.
Anthony Bourdain: No Reservations (Netflix): Bourdain åker jorden runt och testar olika länders mat. Förvånansvärt underhållande. Bourdains matglädje skiner igenom.
Hela Sverige bakar (TV4 Play): Mysigare program finns kanske inte. Jag gillar även att deltagarnas problem och motgångar tas upp till ytan och behandlas som ett normalt inslag i livet. Går även att se på C More utan reklam, förutsatt att du har C More förstås.
The Mind of a Chef (Netflix): Ytterligare ett matprogram på Netflix. I säsong 4 får vi bl a träffa den fascinerande kocken Gabrielle Hamilton som har en liten liten restaurang i New York som heter Prune.
DP/30: The Oral History Of Hollywood (YouTube): Förmodligen den bästa intervju-serien du kan hitta, i alla fall på YouTube. David Poland pratar med regissörer och skådisar och han låter dem verkligen prata vilket ofta ger ett intimt och intressant samtal som liksom växer fram.

Årets fem mest lästa blogginlägg:
Potatishandlaren, Djungelboken10 i topp: Filmer 2016, Modstrilogin: Det sociala arvet och Midvinterduell. Vi hittar alltså två filmer av Lars Molin på topp-5-listan. Intressant. Vad betyder det? Att andra inte skriver om hans filmer och att folk därför hittar till just min blogg? Eller är Lars Molin helt enkelt väldigt populär?

Vilka länder kommer bloggbesökarna ifrån?
Topp-5 (förutom Sverige): USA, Norge, Finland, Tyskland och Storbritannien.

 

graffititomten

Och därmed önskar jag och graffititomten (och Dougie) Gott Nytt År! 🙂

 

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

14 Responses to Film- och bloggåret 2017

 1. Fiffi says:

  Är det så man kommer minnas 2017? Året då man blev förlåtande mot idioter? Jag känner nämligen samma sak. 2017 är första året då jag faktiskt inte ORKAT bråka på bio. Men förlåtande…näe, det är jag nog inte än 😉

  Gott Nytt År! Vi ses igen 2018! Och heja Pam Grier!

  • Jojjenito says:

   Det kan kanske vara lite som du är inne på att man liksom inte orkar bry sig längre. Då är det illa.

   Men jag tänkte efter ett varv till och insåg att jag störde mig på branschfolket under Stockholm Filmdagar som satt med mobilen uppe stup i kvarten under visningarna. Några citat från mig:

   ”Split har premiär idag fredag och jag rekommenderar ett biobesök. Och håll fokus på duken och stäng av mobilerna, god damn it! Film är så mycket bättre då. Ja, jag är lite gnällig men två dagar bland branschfolk på Stockholm Filmdagar har den effekten.
   Andra åsikter om filmen från personer som precis som jag hade mobilen avstängd i fickan under visningen. Personer som alltså inte behövde ha split vision för att se filmen.”

   Om Den okända flickan: ”Å andra sidan kan det vara bra att se den här typen av inte så spektakulär film just på bio för att ge den bästa möjliga förutsättning i form av fokus (förutsatt att du inte hamnar bredvid en mobilmarodör vill säga).”

   Så har jag nog inte blivit helt avtrubbad. 😀

   Heja Pam!

 2. Henke says:

  Hehe, har du blivit förlåtande på bio under gamla dagar? Nä, det låter orimligt. Du har kanske, som jag, sänkt förväntningarna helt enkelt. Trist nog. Ett biobesök är inte den mysiga men aktade högtidsstund som den brukade vara helt enkelt? Om det är så vore det förbaskat trist men det är så det känns ibland.

  Kul med att du blev så förtjust i Twin Peaks The Return! Det var helt klart en av de tv-serier som satte mest spår i popkulturen under året. Om det nu var en serie. Det var kanske en jättelång film? 😉

  Gott nytt år och vi ses nästa år! 🙂

  • Jojjenito says:

   Sänkta förväntningar, blivit avtrubbad, ja, det vore trist. Se även mitt svar ovan till Fiffi. Fortfarande lite arg där. 😉

   Haha, ja, klart det är en film! Jag hoppas den blir Oscarsnominerad. 🙂

   God fortsättning!

 3. Pappan says:

  Trevligt att du introducerats till blaxploitation i år! Vad var det som fick dig att ta det steget efter alla år? Det var ju tre riktiga klassiker inom genren du sett, plus crime/blax-blandningen Across 110th Street, även den väldigt bra.

  Hoppas det blir mer blaxploitation 2018, det blir det absolut på min blogg. Gott nytt år!

  • Jojjenito says:

   Jag har alltid haft ett öga på blaxploitation delvis beroende på att jag gillar 70-talet, dess estetik och musik (funk framförallt!) men av nån anledning hade jag inte sett några filmer. Kanske var det b-filmskänslan som inte tilltalade mig. Har svårt för det här med att gilla nåt för att det är så dåligt att det blir bra. Nu säger jag inte att blaxploitation-filmer är dåliga (jag har ju inte sett så många) men jag hade en känsla av lägre budget, sämre skådespelare, sämre manus osv.

   Men under året har jag publicerat årsbästalistor för ett antal 70-talsår och då passade jag på att inför listorna se några blaxploitation-rullar och Pam Griers bägge filmer och Truck Turner togs sig in på 74- och 73-listorna. Och Across 110th Street kommer definitivt med på 72-listan.

   När jag tänker efter så gillar jag ju vissa typer av genre-film, t ex martial arts, så kanske inte så konstigt att jag uppskattade blaxloitation heller. Andra typer av genre-film funkar dock inte lika bra, typ dåliga skräckisar.

   Ja, inför 72-listan kommer det nog bli några fler (Trouble Man och Super Fly t ex).

   God fortsättning!

   • Pappan says:

    Ja, man får ofta ta blaxploitationgenrens output med glimten i ögat. Budgeten är lägre (studiosen ville aldrig lägga mer än 500 000 dollar på en blaxploitationfilm), ofta märkbart så, men det finns mycket bra och underhållande filmer för det. En ”så dåligt att det blir bra”-film jag ändå vill rekommendera, där budgeten var närmare 100 000 dollar är Dolemite, men sen är den även gjord med en dos humor då huvudrollsinnehavaren Rudy Ray Moore var en väldigt populär komiker. Men ja, det blev inte ”bra”, men roligt och minnesvärt.

    Trouble Man och Super Fly tror jag du kommer uppskatta skiten ur om du gillade Truck Turner och Pams filmer så mycket. Ser fram emot dina recensioner på dom.

    Gott nytt år på dig, honkey!

    • Jojjenito says:

     Aha, Dolemite, honom har jag hört Snoop Dogg rappa om. 🙂

     Ja, vi får se vad jag tycker om de blaxploitation-filmer jag betar av framöver. Jag hoppas jag inte redan sett de bästa.

     Gott nytt år tillbaka! 🙂

 4. Gott Nytt År, Jojje!

 5. Carl says:

  Ja, Kuso levde inte riktigt upp till förväntningarna. Även när man gick in förutsättningslöst.

  Gott nytt år, hoppas det för med sig en femma.

  • Jojjenito says:

   Nä, jag hoppades en del på Kuso. Den lät spännande. Ytterligare en detalj som höjde mina förväntningar var att Aphex Twin gjort en del av musiken och Richard har längre varit en stor favorit för mig (och dessutom gjort härlig musikvideor).

   Ja, vi får väl se om vad Stockholm Filmdagar har att erbjuda. Phantom Thread kanske?

 6. Sofia says:

  Tack för ping på ett trevligt samarbete. Det låter som om det ska mycket till under Sthlm filmdagar för att konkurrera ut Blade Runner 2049 och Dunkirk från din årsbästa-lista.

  God fortsättning!

  • Jojjenito says:

   Tack detsamma!

   Just nu ligger iofs både Logan och Three Billboards före BR2049 och Dunkirk i min ranking. Dessutom så finns det ganska mycket utrymme kvar till en toppupplevelse. Har inte känt en sån där riktig fullträff i några av de 2017-filmer jag har sett. Tror faktiskt ganska mycket på Sthlm Filmdagar. Känns som det kan vara riktigt intressanta och lovande filmer där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: