The Killing of a Sacred Deer (2017)

Minns ni den unga killen som var på fiskebåten tillsammans med Mark Rylance i Dunkirk? Han, skådisen alltså, heter Barry Keoghan och är 25 år gammal. 25 år gammal?! What? Jag trodde han var typ 17. Han ser ut som det i alla fall.

I Dunkirk är han inte med så mycket men det lilla han var med så fanns det nåt envist, nästan obehagligt eller åtminstone udda, över honom.

I Giorgos Lanthimos nya film The Killing of a Sacred Deer är Keoghan (lustigt stavade namn de ofta har, de goda irländarna) perfekt castad som en psykopatpojke som plågar en familj bestående av läkaren Steven (Colin Farrell), hans fru Anna (Nicole Kidman), dottern Kim (Raffey Cassidy) och sonen Bob (Sunny Suljic).

Psykopatpojken, som heter Martin, verkar till en början vara en ganska vanlig pojke (i alla fall för att vara en pojke i en värld skapad av Lanthimos). Efter ett tag inser vi som tittare emellertid att inte allt står rätt till i huvudet på Martin. Av orsaker som ni får upptäcka när ni ser filmen så börjar Martin på ett Funny Games-liknande sätt att infiltrera Stevens familj. Till en början är det till synes oskyldigt, men känslan av att nåt är fel finns ändå där. Och det blir bara värre och värre för stackars Steve och resten av familjen.

Mmm, ja, Giorgos Lanthimos har verkligen en egen stil. De tre filmer jag nu har sett av denne grekiske auteur (eller är det ett förlegat uttryck?) har alla det gemensamt att de bygger upp en konstruerad värld där vanliga spelregler inte gäller. För att filmerna ska funka behöver man släppa det här med logik, normalt beteende och vanliga fysiska eller biologiska lagar. Här kan allt hända, och i Lanthimos värld så funkar det, förutsatt att du går in i filmen med öppet sinne.

Ta bara en sån sak som hur skådisarna levererar sina repliker. De uttrycker sig stelt och utan känslor. Jag undrar vilken regi skådisarna har fått från Lanthimos. ”Spela totalt uttryckslös utan ilska, sorg, glädje eller nerv”. Och sen blir det ändå så nervigt som det blir. Känslan av att nåt är fel är påtaglig redan från början. Är det lite som en kall version av David Lynch kanske?

Jag tror det kan vara bra att se om filmen för att snappa upp tonen som filmen vill sätta så fort som möjligt och liksom vänja sig vid den.

Hur klarar sig skådisarna då? Ja, Colin Farrell passar exempelvis perfekt i Lanthimos filmer. Det har han ju redan visat i The Lobster. Farrell är uttrycklös på ett sätt som ändå förmedlar nåt sorts uttryck (vilket vet jag inte riktigt).

Pojkvaskern Keoghan (som alltså är 25) är som sagt suveränt castad och mycket obehaglig, så det räcker och blir över, i sin gestaltning av psykopatpojken Martin. Han kan säga helt vansinniga saker med en ton som om han i förbifarten nämner vad han åt till frukost. Otäckt.

Alicia Silverstone har en trevlig liten biroll som Martins mamma. Det var kul att se henne eftersom det var ett tag sen (för mig i alla fall).

Nicole Kidman är bra hon med men jag undrar om inte en sån som Farrell passar ännu bättre ihop med Lanthimos och det icke-skådespeleri som han vill ha.

Om jag ska jämföra med hans andra filmer så gillade jag Dogtooth ganska så mycket mer. Den känns som en än mer vrickad konstruktion fullt ut. The Killing of a Sacred Deer kändes inte lika extrem vilket gjorde att den sjönk en aning för mig. Det går ju inte att känna nåt för rollfigurerna då de aldrig visar känslor, och då kan det lika gärna vara så extremt (skruvat, vrickat) det bara kan vara, vilket jag tyckte det var i Dogtooth. Här kändes det kanske ibland som en ”vanlig” film och då blev den möjligen inte lika intressant.

Det är lite svårt att sätta betyg. Som jag skrev på Twitter direkt efter att jag sett filmen så är den en konstruktion som jag behöver fundera på ett tag till.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

bioThe Killing of a Sacred Deer har premiär idag fredag och jag rekommenderar ett biobesök. Jag tror man tjänar på att se den på bio där man, förutsatt att publiken sköter sig, kan ha fullt fokus på filmen.

Länkar till andra recensioner av filmen dyker upp här när de blir tillgängliga: Fiffis filmtajm.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to The Killing of a Sacred Deer (2017)

 1. filmitch says:

  Typ Karlstad då 😉 Hit kommer den dock inte 😦 Men å andra sidan så skötte sig publiken nästan för exemplarisk när jag såg Jigsaw i Stockholm. Fullt med kids i salongen och alldeles knäpptyst. Jag vill ha skrik från publiken när jag ser en skräckis. Skärp er Stockholmare! Trevlig helg och hoppas det blir bra festivalfilmer

 2. Jag tycker formkurvan har pekat uppåt för denna grek. Dogtooth var jag kanske inte riktigt beredd på hur den skulle vara och skulle behöva se om. The Lobster hade sina ögonblick, men överlag inte mer än ok. Denna gillade jag mest. Men som du är inne på är det en stil man måste acceptera, som med det känslolösa skådespeleriet. Känns konstigt minst sagt.

  Jag gillade verkligen hur filmen stegrade upp spänningen i och med samtalet mellan pojken och Farrell på sjukhuskafeterian. Även jag var inne på Haneke och Funny Games (kanske inte så konstigt).

  Och på tal om pojken trodde jag också han var yngre innan du skrev att han var 25. Visste att jag hade sett honom någonstans, men det var inte förrän jag kollade på IMDb som jag såg att det ju var i Dunkirk – självklart. Såg även att han var med i ’71, men minns inte honom därifrån så det måste ha varit en mindre roll. Hur som helst passar han klart bra och gör den bästa prestationen i filmen, obehaglig.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2017/11/the-killing-of-a-sacred-deer.html

  • Jojjenito says:

   Jag var ju väldigt förtjust i Dogtooth. Den tog mig helt på sängen. Nu kanske jag var mer förberedd på stilen och därför blev jag inte lika (positivt) överraskad. Plus att det var nåt med det grekiska språket i Dogtooth som gjorde att den kändes ännu mer vrickad. När man får Colin Farrell på vanlig engelska så försvann en konstighet.

   Jag minns inte heller Keoghan från ’71. Men han var med.

   • Får se om jag ser om Dogtooth en dag. Kan tänka mig att den funkar bättre nu än då för egen del. Fast denna är som sagt den jag gillar mest än så länge av hans filmer så kanske blir det den jag ser om först…

 3. Sofia says:

  Alicia!!! Jag tyckte väl att jag kände igen handälskaren… Men tydligen inte tillräckligt väl för att kunna pinpointa namnet. Jag är sämst på det 🙂

 4. Pingback: The Killing of a Sacred Deer (2017) | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: