Deadpool (2016)

Jag har konstaterat det förr: en viss sorts av referens- eller metahumor i filmer funkar inte fullt för mig. Visst kan sån här humor funka men aldrig fullt ut. X-Men-filmen Deadpool är ett bra exempel, kanske t.o.m. typexemplet. För mig kändes Deadpool som en serie, ofta roliga, sketcher staplade på varandra snarare än en film med en story. Jag har nog samma problem som jag hade med The Lego Movie. Det finns ett lager för mycket, ett metalager eller vad vi nu ska kalla det. För mig ger det en sorts distans som i viss mån underminerar filmen. Då gillar jag MCU-filmen Ant-Man betydligt mer, om jag nu ska jämföra med en annan superhjältefilm med humorinslag. Där tycker jag humorn mer bygger på situationer som rollfigurerna hamnar i snarare än coola repliker. Men Deadpool är ändå småputtrig och rolig. Förtexterna var nog det bästa med hela filmen. Sen missar jag säkert massor pga det uppskruvade tempot (samma problem hade jag med Lego-filmen).

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Deadpool (2016)

 1. Henke says:

  😀

  Jag älskar denna film, inte för dess metahumor i första hand utan för dess galna attityd som gränsar till vårdslöshet. Detta är såvitt jag vet den första barnförbjudna superhjältefilmen. Stämmer det?

  Först kändes det som att detta kunde vara något av en ”guilty pleasure” för mig, speciellt efter att många pretto-bloggare inte gillar den. Men så hörde jag på en podcast att den nästan blev nominerad till årets bästa film på senaste oscarsrundan. Så jag är kanske inte så ensam ändå att gilla detta ”skräp”?

  Också kul att höra storyn om hur de först försökte skriva ett PG13-kompatibelt manus men att de fick ge upp. Istället för att lägga ner drog de ner budget och tillät den bli barnförbjuden. Lite roligt trivia kan jag tycka…

 2. Jojjenito says:

  Om man ska vara strikt så är ju R-rating inte samma som barnförjudet. Barn får se filmen men vuxet sällskap krävs. Men, jo, det är nog en av få superhjältefilmer med R-rating. Watchmen är en tidigare men den blev väl ingen jättesuccé direkt.

  Pretto-bloggare? Nu blir jag nyfiken. 😀

  Jo, jag hörde också om Oscarssnacket och manusarbetet. David och Joannas numera nedlagda podcast Gen Pop tog upp det bl a.

  Logan kanske har chans att bli nominerad den här gången även om det känns som en avlägsen chans.

  • Henke says:

   Pretto-bloggare? Inte du eller jag såklart! 😉

   Men jag tycker att pretto-genen kanske till viss del flyttat från gammelmedia till filmbloggare/poddar. Det finns en massa bra filmer som inte anses fina eller seriösa nog…

   • Jojjenito says:

    Nja, jag vet inte. Känner inte av det där med att vissa filmer inte skulle anses fina nog. Men det kanske beror på att jag inte läser/lyssnar på dessa prettobloggar/poddar. Fast jag såg inte det i gammelmedia heller speciellt mycket. Eller så tolkade jag det inte så.

 3. Sofia says:

  Jag måste nog säga att jag gillade den här bättre än Ant-Man även om jag inte hatar den senare med samma intensitet som Henke 😉 Men visst är det ett jäkla tempo både här och i Legosammanhangen. Som fö funkade bättre i första filmen än i Batmanvarianten 🙂

  • Henke says:

   Nja, en 2/5 är inte hat med intensitet… Men jag gillar Deadpool med sådan intensitet att den kom med på min Topp 10 över 2016! 🙂

  • Jojjenito says:

   Haha, nej, som Henke säger så hatar han nog inte Ant-Man. När jag själv såg om Ant-Man inför Shinypoddens genomgång av MCU så sänktes den från 4/5 till en kanske mer rimlig 3,5/5. Forfarande bättre än Deadpool dock.

   Deadpool på topp-10?! Unverständlich. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: