10 i topp: Filmer 2002

2002Filmspanarna listar återigen sina favoriter från ett filmår. Den här gången är det dags för 2002. Oj, oj, vilket filmår tänker jag… inte riktigt den här gången. 2003 var ju för mig ett galet år med mängder av sedda toppfilmer. 2002 var inte lika galet men nästan. Efter min topp-10-lista kommer ett gäng bubblare som fanns med i diskussionen.

Då kör vi!

 

10. Carnages
Carnages
2002 tyckte jag filmer med flera parallella historier var det bästa som fanns. Magnolia var min favoritfilm. Så när en ung fransk debutantregissör vid namn Delphine Gleize gjorde en liknande film så kunde jag bara kapitulera.

9. All or Nothing
All or Nothing

Brittisk diskbänksrealism när den är som bäst, signerad Mike Leigh. Glöm inte näsdukarna!

8. Lilja 4-ever
Lilja 4-ever
Svenskrysk traffickingrealism när den är som bäst, signerad Lukas Moodysson. Jag såg filmen på en förhandsvisning som Stockholm Filmfestival ordnade. Jag var helt tagen efteråt.

7. Bloody Sunday
Bloody Sunday
Paul Greengrass handhållna kamera gör mig inte besviken. Jag känner att jag är mitt i händelserna. Känslan av en kommande och oundviklig katastrof är påtaglig.

6. Motståndaren
Motståndaren

Angelo Badalamenti har gjort musiken. Bara en sån sak. Dessutom är Daniel Auteuil kung i huvudrollen. På franska heter filmen L’adversaire. Den är ytterst obehaglig och är regisserad av en kvinna vid namn Nicole Garcia.

5. The Hours
The Hours
Tre parallella historier som utspelas i tre tidsepoker som länkas samman på ett snyggt sätt. Jag är en sucker för sånt här.

4. Adaptation
Adaptation

När jag 2003 gjorde en topplista över de bästa filmerna jag såg på bio det året hamnade Adaptation på plats fyra. Den hamnar på plats fyra även här. Charlie Kaufman när han är som bäst.

3. The Pianist
The Pianist

Vissa filmer berör en. Vissa inte. Roman Polanskis The Pianist berörde mig. Jag såg filmen 2002 på den Franska Filmfestivalen på den trevliga biografen Sture. 5/5.

2. The Ring
The Ring

Jag har aldrig blivit så rädd av en film som jag blev av The Ring (remaken förstås!). Rysningarna som strömmade genom kroppen kändes som 20000 volt. Jag såg filmen på en förhandsvisning som ordnades av Stockholm Filmfestival och jag visste absolut ingenting om filmen innan. Vilken upplevelse! 5/5.

1. Irréversible
Irréversible
Det kan givetvis bara finnas en etta. Om man har sett filmen så hamnar den på plats ett, så är det bara. Det är sen gammalt. Det är oåterkalleligt. Mitt huvud snurrade efter att jag såg Irréversible. Jag vill nog inte se den igen. Eller kanske en gång till. 5/5.

 

Här är mina bubblare: Bowling for ColumbineEquilibriumDe renadeDirty Pretty ThingsDurval DiscosFar from HeavenGuds stad, HeavenLost in La ManchaOne Hour PhotoReturnerRoad to PerditionSagan om de två tornenStar Wars: Episode II – Attack of the ClonesSweet Sixteen och Whale Rider.

Kolla nu in vad de andra filmspanarna har hittat i filmväg från 2002:

Filmitch
Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Movies – Noir
Flmr
The Nerd Bird

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

15 Responses to 10 i topp: Filmer 2002

 1. Pingback: Årets bästa filmer 2002 | FILMITCH

 2. Pingback: 2002 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

 3. Pingback: Flmr vs Filmåret 2002! | Flmr

 4. filmitch says:

  Ett tag blev jag lite orolig där – hade jag tagit fel på år? Inte en enda film tangerade men så kom den oförglömliga ettan. Inte en film man HI5:ar på även om man tycker lika. The Ring hade jag helt glömt och måste ta och stoppa in så fort jag får mer hanterbar dator.

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, jag noterade också att vi hade vitt skilda listor. Men, och det är ett stort men, vi hade samma etta! High-five! Eller kanske Five-high! 😉

   Glömt The Ring? Fixa funkande dator snabbt. Närå, tråkigt att höra om din dator, det är INTE kul när det händer.

 5. Henke says:

  Helt olika listor du och jag. Kul. Ett överlapp dock.

  Ok, let’s do it!

  10. Carnages – överlappet, jag älskar den filmen
  http://fripp21.blogspot.se/2012/06/carnages-2002.html

  9. All or nothing – ej sett. Sugen? Nä.

  8. Lilja 4-ever – ej sett

  7. Bloody Sunday – sett och tyckte den var kass, typ 2/5

  6. Motståndaren – ej sett, känner ej till

  5. The hours – ej sett, kändes pretto och jag blev aldrig sugen på den…

  4. Adaption – sett men föll inte för den, men jag tror att jag skulle kunna älska den om jag såg om den nu för tiden

  3. The pianist – sett och var väldans uttråkad mest hela tiden

  2. The ring – hehe, inget för mig…

  1. Irreversible – damn att jag inte kunde se den på festivalen (jobbade som volontär alla gånger de visades). Hade ju varit perfekt miljö för filmen. Har aldrig valt att plocka fram den hemma, men ska se den någon gång.

  • Jojjenito says:

   Bloody Sunday, kass? The Pianist, uttråkad? Du är inte lätt att behaga. 😉 Men jag kan förstå dina reaktioner. Det är ju inte The Wolf of Wall Street eller Spring Breakers direkt.

   Tror du kommer att uppskatta Irréversible men det är ju en one-timer.

 6. Pingback: Bästa filmerna 2002 | The Nerd Bird

 7. Fiffi says:

  Det måste vara filmspanarrekord i överlapp den här gången? Sex stycken! Galet!

  Din nummer 6 har jag inte sett men blev sugen. Tummen upp till obehagliga – men bra – filmer.

  • Jojjenito says:

   Sex överlapp bör vara rekord. Det verkar som vi uppskattade samma hajpade filmer det här året. Det finns dock en film på din lista som jag hatade när jag såg den. 2002 års sämsta film. Återkommer hos dig om det. 😉

 8. Cecilia says:

  Jag har ännu inte gjort klar min 2003-lista, men jag hakade på med 2002 trots allt 🙂

  Carnages verkar intressant. Angående din 9:a, Mike Leigh är en regissör som det känns som att jag ”kan”, men inser att jag inte sett en enda ML-film! Konstigt. Tror nämligen jag skulle gilla brittisk diskbänk. I övrigt har vi fyra överlapp: Lilja 4-ever, Bloody Sunday, The Hours (sååå bra) och Adaptation. Den senare skulle jag vilja se om. Håller inte med dig om att Irrversible är en given etta :/ Alldeles för grafisk, HUR ser man den två gånger??

  • Jojjenito says:

   Good work! 🙂

   Carnages är en sällsam film.

   Haha, brittisk diskbänk är den bästa diskbänken. Mike Leigh gör så varma, sköna, mänskliga filmer att det bara kan bli bra.

   Hur man ser Irréversible två gånger? Det gör man inte!

 9. Sofia says:

  10. Carnages – inte sett
  9. All or Nothing – inte sett
  8. Lilja 4-ever – jag såg den spoilad så den blev kanske inte riktigt lika tung som den kunde ha blivit. Men fortfarande stenhård.
  7. Bloody Sunday – minns den som bra, men inget som satt sig i vare sig huvud eller hjärta
  6. Motståndaren – inte sett
  5. The Hours – samma reaktion som no 7
  4. Adaptation – samma reaktion som no 7
  3. The Pianist – välgjord men kall och distanserad
  2. The Ring – att den här var så poppis hade jag nog aldrig gissat
  1. Irréversible – inte sett

  Och Attack of the Clones som bubblare. Ni behagar skämta med mig aprillo?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: