Ex Machina (2015)

Jag vill egentligen inte börja i den här änden eller ens skriva om det men det går liksom inte att komma ifrån. Men det här är det sista jag skriver eller säger om detta. Ok?

VARFÖR I HELA FRIDEN KOM INTE EX MACHINA UPP PÅ BIO I SVERIGE?!

Mysteriet med icke-releasen av science fiction-filmen Ex Machina på svensk bio började på Göteborgs Filmfestival januari. Nu hörde jag i och för sig inte så mycket om den just därifrån, men det jag hörde var positivt. På SF:s hemsida och hos IMDb kunde man se att filmen skulle få sin breda biopremiär i Sverige 20 mars. Gott så. En vecka innan premiären försvann den plötsligt från SF:s program. Beskedet som gavs var att SF hade blivit ombedda av distributören UIP att ta bort filmen. Ingen förklaring gavs. Premiären skulle istället äga rum i slutet av april. Av den premiären blev intet. Nu var beskedet från SF:

”Orsaken till att den inte går upp på bio är en sammanlagd bedömning baserad bland annat på filmens kvalitet och potential för att hålla för en biografvisning”.

Senare låter distributören UIP meddela att det inte alls är bestämt att den inte kommer på bio. Det kan den mycket väl göra, det är bara oklart när. När beslut finns så ska vi alla få veta. SF och UIP agerar helt osynkat och till synes utan nån intern kommunikation om vad som gäller.

Session

Under tiden går Ex Machina upp på bio i USA, först i en begränsad release men senare i över 2000 salonger. Den hyllas och recenseras hos både Filmspotting och /Filmcast och ligger som högst fyra på box office-topplistan. Svenska Alicia Vikander får lovord för sin insats som intelligent robot (med ett medvetande?). Debutregissören Alex Garland (som tidigare skrivit manus till filmer som 28 Days Later och Sunshine) verkar ha skapat en sleeper hit, dvs en film med lägre budget som ändå når ut till många människor när djungeltrumman börjar ljuda. En trumma som UIP och SF uppenbarligen inte hörde.

På IMDb kan man nu se att bioreleasedatumet för Sverige är borta och istället står det att den kommer släppas direkt på dvd. Eller vänta… ”direkt”? Direkt betyder i det här fallet 15 augusti. 15 augusti? Hur tänker egentligen filmbolagen och distributören? Tänker de alls? Att först inte låta den gå upp på bio överhuvudtaget och sen ovanpå det släppa den svenska dvd:n över två månader efter att det enkelt och smidigt går att köpa den brittiska utgåvan från t ex Amazon.co.uk. Fullkomligt obegripligt. Men ändå begripligt eftersom filmbranschen fortfarande envisas med att klamra sig fast vid sina gamla vanliga trötta releasefönster.

Jag har spekulerat i vad som var orsaken till att Ex Machina aldrig kom upp på bio och varför den så plötsligt togs bort från programmet. Jag kan inte komma fram till nåt vettigt svar – förutom att det förstås handlar om pengar. Det kokar nog bara ner till att man inte trodde att tillräckligt många skulle gå och se filmen. (Men varför då ha med den i programmet från första början?) Vi har redan sett det här sorgliga fenomenet många gånger tidigare. I mina ögon riktigt intressanta, lovande, unika och speciella filmer som vi aldrig fick se på bio. Filmer som Snowpiercer, Under the Skin och Enemy för att nämna några som försvann förra året. Det är filmer som varken är blockbusters eller vanliga dramafilmer och de hamnar ofta i ett ingenmansland.

Var distributören rädd för att det skulle vara för många filmer med Alicia Vikander på reportoaren under 2015? Vår svenska blivande världsstjärna är med i en mängd filmer, typ nio stycken, under 2015. De allra flesta har visats eller kommer att visas på bio i Sverige som t ex Seventh Son, The Man from U.N.C.L.E. och Testament of Youth men tyvärr inte den som verkade mest intressant.

Slut på min rant om detta!

CalebVad tyckte jag om filmen? Haha, ja, det glömde jag nästan bort. Efter att ha först ha sett Ex Machina hemma bjöd jag in mig själv till min filmspanarvän Henke eftersom jag vet att hans filmrum bjuder på riktigt bra kvalitet, bättre än vad jag kan erbjuda, vad gäller ljud och bild. Sällskapet var ok också. 😉

Domhnall Gleeson spelar Caleb, en programmerare som jobbar på Bluebook, världens största sökmotorföretag. Caleb vinner en tävling och får åka till Bluebooks grundare Nathans ”stuga” ute i vildmarken och spendera en vecka där med honom. Förutom att dricka öl och prata filosofi med Nathan får Caleb i uppgift att utvärdera om Ava (Alicia Vikander), en robot som Nathan skapat, har ett eget medvetande.

Nathan

Skål!

Jag tror inte jag skriver så himla mycket mer nu. Det är bättre att se den utan att veta så mycket. Jag gillar filmen skarpt. Den är rolig, spännande, tankeväckande och har en krypande stämning över sig. Alicia Vikander är strålande som robot. Caleb och Ava pratar vid ett tillfälle om mikrorörelser, och hur Caleb avslöjas av sina mikrorörelser. Vikander spelar Ava med mikrorörelser. Små, subtila rörelser. Ryckigt men ändå flytande. Perfekt liksom.

Oscar Isaac gör Nathan väldigt bra. Han är rolig och obehaglig på samma gång. Han är en skitstövel men rolig att lyssna på. Det förekommer en scen som involverar dans som bröt av på ett snyggt sätt mitt i allt det skumma. Fast den scenen var skum den med, fast på ett annat sätt.

AvaFilmens kanske svagaste kort är Domhnall Gleesons rollfigur Caleb. Gleeson är inte dålig alls men jag kände att Caleb bitvis var väl tafatt och naiv.

Ex Machina är väldigt snygg också. Både miljöerna och Ava själv är perfekt gjorda och filmade.

Jag har inte mycket att klaga över. Det finns kanske en del hål i handlingen om man vill leta efter såna. ”Varför gjorde han så?”, ”Varför gjorde han inte så?”, ”Men det där kan aldrig att funka?”. Men som vanligt har jag överseende med dessa eftersom filmen som helhet funkar. Om filmen inte hade funkat så hade jag säkerligen lyft fram dessa hål som en del av filmens brister. Men icke nu.

Gå och se filmen på bio… eh, köp den på dvd/bluray, menar jag. Den finns t ex hos brittiska Amazon och Rakuten.

Uppdatering: Efter den andra titten har jag inte kunnat släppa filmen. Tankar och bilder snurrar runt i huvudet. Det är inte ofta jag höjer ett betyg på en film i efterhand. Jag brukar bara bedöma min upplevelse av filmen just när jag ser den. Den här gången var det som att upplevelsen fortsatte efter att filmen var slut. Det är väl i och för sig alltid så att en film stannar kvar i sinnet, mer eller mindre, efter en titt, men för mig brukar det ändå inte styra vilket betyg jag i slutändan sätter. För mig har det varit två olika saker, och jag vet att jag är lite udda när det gäller detta. Den här gången kan jag dock inte göra den separationen.

Härmed delar jag ut den första fullpoängaren sedan Denis Villeneuves Enemy (som jag fortfarande inte har skrivit om!). Toppbetyget innebär även att bloggen får en uppdaterad header.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Andra som tyckt till om Ex Machina:

Fripps filmrevyer
Flmr
Filmitch
Rymdfilm
Movies – Noir
Fiffis filmtajm
The Nerd Bird

 

Ex Machina poster

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

20 Responses to Ex Machina (2015)

 1. Pingback: Ex Machina (2015) | Flmr

 2. Henke says:

  Tack för bra tips och trevlig fredagsfilm! Årets film helt klart. Måste nog se om den för att se om den kan gå upp ännu ett snäpp. Detta är en typ av sci-fi som jag älskar med hull och hår.

  LOL, trodde väl att din rant skulle få ta ”lite” plats, förutspådde den i min egen revy! 🙂

  • Jojjenito says:

   Ja, jag har ju yrat om den här filmen ända sen i vintras så det var skönt att se den och sen verkligen gilla den. Var klart värt att se den en gång till. Idébaserad sci-fi som håller… kanske även för teaterscenen. 😉

   Den tog lite plats min rant, yes. Kände att jag behövde få ur mig det sista en gång för alla. 🙂

 3. Fiffi says:

  Heja din rant, jag håller med, det är PISS helt enkelt att inte få se filmer som denna på bio. Jag fattar inte resonemanget från varken SF eller UIP. Om den till och med går upp på bio i Irak men inte här….alltså, vafaaaaan.

  • Jojjenito says:

   PISS är nog rätt ord i just det här fallet. Men med tanke på att det här händer ständigt och jämnt så kanske det inte är förvånande. Ändå, med tanke på Alicia, så blev jag häpen när den aldrig kom på bio. Surt.

 4. Jag är överens om det mesta du skriver, både om biofadäsen och filmen i sig. Finns mycket gott att hämta här. Kul att vi båda klagar lite på Caleb (även om jag även tycker att Gleeson gott hade kunnat bytas ut). Tycker själv karaktären blir osympatisk, trots att han ska vara ”good guy”. Kanske där skon klämmer? 😉 Fast det löser sig på slutet, haha.

  Jo, en sak jag glömde ta upp i min text var en sak jag inte gillade. Det var att Ava klär upp sig och har kortklippt peruk på sig ett par gånger när Caleb besöker henne. Förstår poängen, men gillade det inte.

  • Fiffi says:

   @Movies-Noir: Är det att håret är kort som stör? 😉

  • Jojjenito says:

   Tycker inte alls Caleb var en osympatisk karaktär. Han var ju verkligen en ”good guy”. Nästan för snäll och naiv snarare. I konkurrens med Nathan och Ava så var han minst intressant men så blir det ju när nån måste ”the straight guy”.

   Du förstår poängen, men vad var det som du inte gillade?

 5. filmitch says:

  Finns inget sans eller vett längre hos SF eller UIP längre men de vill nog hellre satsa på säkra kort på flera dukar så man fåt in pengarna på storproduktionerna. Dansscenen 🙂 Bra film kort och gott.

  • Jojjenito says:

   Jo, det är nog så enkelt som du säger. Men en film som The Quiet Roar kom ju på bio men det var väl för att den var svensk. Finns många likheter där. Skillnaden var att den var usel.

   High-five på dansscenen. C’mon Caleb!

 6. Steffo says:

  Håller verkligen med om kritiken mot SF. Konstigt fölk det där. Det borde verkligen finnas plats för både popcorn och lite seriösare karameller i godisutbudet..

  ..och filmen ja…en BRA rulle helt enkelt! Ibland räcker det ju så. 🙂

  • Jojjenito says:

   Det räcker gott att det är en bra rulle men inte för UIP/SF tydligen. 😦

   Jag får nånstans för mig att det ligger en konspiration och lurar i bakgrunden. Den skulle ju fått premiär 20 mars men sen bara några innan så försvinner den för att distributören bett SF om att ta bort den…

   • filmitch says:

    Samma sak hände med prequelen på The Thing – den försvann bara ett par dagar innan premiären – även det en bra film åtminstone avsevärt bättre än många andra filmer i genren. Det var också på order av filmbolaget.
    Ett annat problem som du nämnde är den långa väntetiden mellan filmpremiär och dvd-släpp ngt som uppmuntrar till nedladdning och dubiösa streamingtjänster. Just denna fråga vet jag att man har problem med i just Sverige i USA och inte minst Asien går det snabbare mellan premiär på bio och dvd-släpp.

    • Jojjenito says:

     Intressant om The Thing. Just när de plockar bort en film precis innan premiären är ju extra idiotiskt och irriterande.

     Ibland känns det som en evighet innan dvd:n släpps efter en film slutat gå på bio, och för min del som inte köper dvd:er längre utan väntar till VOD/streamingen-releasen så blir det ju en ännu längre väntan. I fallet Ex Machina så är det ju ännu mer idiotiskt eftersom filmen inte ens kom upp på bio och ändå väntar de med releasen till 17 augusti. Som tur var så fanns ju den brittiska utgåvan att köpa helt lagligt från Sverige.

     Jag vet inte hur många gånger jag velat se en film via nätet, verkligen velat betala för mig, men sen inte hittat den.

 7. Sofia says:

  Attans hördudu, att man måste stå ut med den där Henke för att få tillgång till ett biorum 😉

 8. Henke says:

  Uppdatering! Omvärdering och korrigering av betyget. Najs. Jag är mer och mer benägen att hålla med. Har inte uppdaterat betyget hos mig ännu. Men det kan ske närsomhelst! Djäkligt bra film det där…

 9. Steffo says:

  Uppjackat betyg!!
  Vilken härlig känsla ändå att känna just det i kroppen så pass att man faktiskt vill göra det!
  Och dessutom KAN göra det hur man vill! 🙂

  Great!

 10. Pingback: Ex Machina (2015) | The Nerd Bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: