Robin Hood (1973)

”Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen”

”Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen”

decadesDags för decenniefredag igen och dags för Disney igen. Den här gången handlar det om Robin Hood. ”Det är Robin Hood jag vill ha!”. Filmen inleddes som vanligt med att man öppnar en sagobok. Jag tyckte nu att det greppet kändes aningen trött. Under förtexterna noterade jag också att man skrev ut alla rollfigurer och även vilka djur de var. Var det viktigt för filmmakarna att vi som tittare skulle veta vilket djur som varje figur var och varför litade de inte på att vi förstår det när vi får se figuren i fråga? Men visst, att Broder Tuck var en grävling kanske inte var helt lätt att se när jag tänker efter. Han såg mer ut som… Broder Tuck. 😉

Ni känner till historien. Kung Rikard har dragit på korståg, prins John har girigt tagit makten och suger ut folket med orimligt höga skatter. Robin och hans anhang stjäl nobelt från de rika och ger till fattiga. Prins Johns närmaste är ormassistenten Sir Väs och den fetlagde vargen sheriffen av Nottingham. (En fet varg! Jag trodde bara björnar var feta i Disneyfilmer?!)

Robin Hood är i stilen mycket lik Djungelboken. Lille John är en stor björn som i den svenska versionen spelas av übermysige Bebbe Wolgers. Det är lite tramsigt, ungefär på samma sätt som i Djungelboken. Jag drar även paralleller till Lady och Lufsen. I bägge fallen har vi ju en laglös vilding (Robin/Lufsen) som kärar ner sig i en ”hovdam” (Marion/Lady) och därför stadgar sig.

Jag såg för övrigt den svenska versionen och den här gången lyckades jag hitta den via nätet helt lagligt. Det var film2home som levererade och jag hyrde filmen för 19 kr!

Lite lustigt är hur det här med skatter i viss mån är omvänt jämfört med idag (i alla fall om man tittar på Sverige, det är skillnad i USA). I Robin Hood är det de rika (i och för sig främst i form av prins John) som vill ha HÖGA skatter för att fylla sina skattkistor. Men det handlade ju om att suga ut folket snarare än att de själva tjänade ihop sina pengar. Höga skatter framställs här som ren ondska, så det gick nog hem i USA. ”Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen”. Pengarna är lösningen och nästan heliga. Kolla på Broder Tuck i bilden ovan. Han älskar verkligen de där pengarna.

Mot slutet får vi en ganska spännande och bra gjord heist där Robin stjäl tillbaka alla pengar som prins John snott från invånarna i Nottingham. Det var filmens höjdpunkt och jag förstår att det är den sekvensen som man valt ut och visar på julafton på tv. I övrigt är nämligen Robin Hood en ganska trist historia. Det är lösryckt och slarvigt berättat. Hoppigt liksom. Det flyter inte på. Skurken prins John är fånig med sitt eviga tumsugande. Då gillade jag ormen Sir Väs betydligt mer.

”Oo-de-lally, oo-de-lally, hoppsan, vilken dag!” är en fantastiskt fånig sång.

Var det inte lite slarvigt tecknat också? Nej, tacka vet jag Dumbo!

betyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tombetyg_tomsep

Hoppa nu över till mina decennie-kollegor Henke och Christian för deras syn på filmen. Är det Robin Hood de vill ha?

Movies – Noir
Fripps filmrevyer

(Tidigare har även Filmitch, Rörliga bilder och tryckta ord och Fiffis filmtajm skrivit om Robin och hans muntra män.)

Decennietemat fortsätter i december med 80-talet och de fredagsfilmer som är utvalda ser mycket spännande ut och jag ser fram emot att se samtliga fyra för första gången. Om jag förstått saken rätt så får vi även ytterligare två (!) vicesheriffer (inte av Nottingham men av Decennier), nämligen Sofia från Rörliga bilder och tryckta ord och Fiffi från Fiffis filmtajm. Superkul! 🙂

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

14 Responses to Robin Hood (1973)

 1. Fiffi says:

  Jag verkar tycka ungefär som du men jag är betydligt snällare med betyget. Så konstigt det kan bli ibland 🙂

  http://www.fiffisfilmtajm.se/tre-om-en-robin-hood/

  (Och ja, det ska bli superkul med 80-talsfilmerna. Det blir lite att bita i 😉 )

 2. Steffo says:

  Ajdå, här fanns ingen större nåd för Disneys gamla klassiker.
  Ha-ha..så kan det vara.
  Själv tycker jag möjligen den är mysig främst tack vare nostalgin..och att den kom under min parvel-uppväxt… 😉

  • Jojjenito says:

   Ingen pardon! Heist-sekvensen var mysig och bra och där funkade även nostalgin eftersom det var den enda del som jag sett förut (hade inte sett hela som barn).

 3. Henke says:

  Trist att den inte föll dig på läppen. Jag hade ganska kul med den, men var det kanske bara nostalgi? Hoppas inte det.

  Personligen tyckte jag det var mysigt att alla karaktärerna presenterades med vilken sorts djur de var också.

  Och scenerna med sheriffen som samlade in pengar var passande då jag såg filmen dagen före svenska valet. Haha, Jonas Sjöstedt som Sheriffen i Nottingham. Mera skatt. Mera skatt!

  Men du har helt rätt i att man ser på skatt olika i USA och i Sverige. I Sverige verkar det som att man tycker att alla pengar egentligen är statens och att skatt bara är en lite detalj för att justera ”felet”. I USA anser man att människors intjänade pengar faktiskt är deras egna!! Jänkarna, vad tokiga de är! 😉

  • Jojjenito says:

   Nej, jag tror nog inte bara det var nostalgi. Jag kan förstå att man gillar det slarviga och flamsiga. 😉

   Det där med presentationen av djuren var kanske mer av en observation än negativ kritik.

   Eller Knugen, mer apanage, mer apanage!

   Heltokiga de där amerikanarna! 😉

 4. Tycker nog Lady och Lufsen var den Disney (om jag minns rätt) som jag gillade mest av de vi haft i Decennier. Håller med dig om att denna var lösryckt. Frågan är om det hela blir fjantigare med svenska röster?

  • Jojjenito says:

   Nej, tror inte det blev fjantigare. Lite kanske. Just den där sången (Oo-de-lally, oo-de-lally, hoppsan, vilken dag!) kändes töntig i överkant och den kanske varit mindre töntig på engelska. De svenska rösterna från Djungelboken och Robin Hood med Bebbe Wolgers i spetsen är jättebra tycker jag. Har förstås att göra med att man hört dem när man var barn.

   Min favvo är ju helt klart Dumbo! 🙂

 5. Sofia says:

  Jag fastnade också på just de där skattetemat när jag såg om den sist. Kan hålla med om att den känns lite fragmentarisk but nostalgia will prevail

  http://bilderord.wordpress.com/2012/12/29/x3-disney-i-korthet/

  • Jojjenito says:

   Hur skatter används i våra dagar och hur det fungerade på Robins tid är ju lite annorlunda så det var något jag reflekterade över också.

   Flamsig och fragmentarisk funkade inte för mig riktigt. 😉

 6. filmitch says:

  Håller inte riktigt med och slarvigheten har sin förklaring.
  http://filmitch.wordpress.com/2012/07/11/alim-robin-hood-1973-usa/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: