Filmspanar-tema: Hår – Good Hair (2009)

HairPå den förra filmspanarträffen slängde jag ur mig att nästa tema skulle kunna bli SKÄGG. Efter att ha haft ganska breda teman på sistone så var vi redo för ett litet smalare ämne. Efter lite diskussioner så blev temat till slut det något bredare HÅR. Jag visste vilken film jag skulle se. Jag visste det för fyra veckor sen i alla fall. För när det var dags för att till slut se den filmen så hade den helt försvunnit ur hjärnan. Bortfönad. På dess plats fanns bara hår… ah, jag kollar på musikalfilmen Hair! Klockrent. Så enkelt. Hair hade jag sett tidigare men det var ett bra tag sen så det kändes som det kunde passa med en omtitt. Dessutom är det en av få musikalfilmer som jag gillar. Nu har jag inte sett speciellt många musikalfilmer men ändå. Jag började leta på filmtjänster på nätet efter Hair men den fanns givetvis inte, så det fick bli andra tjänster… men den fanns en annan film som hela tiden poppade upp bland sökresultaten hos nätjänsterna. Fasiken, jag byter film tänkte jag. Jag har ju fortfarande en koppling till hår och dessutom kollar jag lagligt på filmen. Och så blev det.

****

Good Hair (2009)

Good HairNär jag letade efter sätt att se Hair på så dök alltså den här filmen upp bland sökresultaten. På postern stod det GOOD HAIR i rött mot knallgul bakgrund och så Chris Rock som log och putade med munnen framför tre tjejer som sitter i en frisersalong. Chris Rock? Really?! Var det här en uppföljare till Ice Cubes Barbershop-filmer? Den går bort, tänkte jag direkt. Aldrig att jag ser den (hår)rullen. Men så såg jag att det var dokumentär. En dokumentär om vad? Hår, ja visst, men på vilket sätt? Det här verkar ju faktiskt lite intressant.

Good Hair är en dokumentär om afroamerikaners hår, och då speciellt om svarta kvinnors frisyrer. Vår ledsagare och ciceron som i filmen går till (hår)botten med all things hair är alltså komikern Chris Rock. Chris Rock? Really?! Vad hade jag gett mig in på? Filmen är regisserad av Rocks komikerpolare Jeff Stilson.

Rock fick idén till filmen när hans treåriga dotter en dag frågade varför hon inte hade bra hår, good hair. Vad då, tänkte och sa Chris, du har väl alldeles underbart hår! Chris beslutar sig för att ta reda på vad som låg bakom dotterns fråga.

Vissa dokumentärer är ju ögonöppnare när det gäller det ämne som de handlar om. I det här fallet fick jag upp ögonen dels för hur många svarta amerikanska kvinnor som inte visar upp sitt naturliga krulliga hår, och dels för hur mycket tid och pengar som de lägger ner för att visa upp ett annat hår. Hår på huvudet pratar jag alltså om…

Filmen inleds på en stor mässa för hårprodukter. Här får vi veta att 80% av alla hårprodukter i USA köps av svarta, och då, 2009 alltså, utgjorde svarta 9% av USA:s befolkning. Den första stora produkten vi får veta om är relaxers. Det handlar alltså om kemikalier som används för att rakpermanenta afrokrull. Krull är inte snyggt anses det. Nej, man ska ha rakt hår, europeiskt hår, ”vitt” hår. Kemikalierna som används är oftast starkt basiska ämnen som t ex natriumhydroxid. Det gör att en rakpermanentning inte är en helt smärtfri process. Om man har i medlet för länge så kan det nå in i hårbotten… och då faller håret av.

Salt-n-PepaKänner ni till rapgruppen Salt-n-Pepa? De blir intervjuade i filmen och berättar om när en sån där rakpermanent gick fel och håret på ena sidan av Salts huvud i princip föll bort. Salt är till höger på bilden. En ny frisyr uppstod och de två andra tjejerna i gruppen fick sympatiklippa sig.

Den andra produkten det handlar om är löshår! Oj, oj, enligt dokumentären finns det i princip inte en enda svart kvinna som inte har löshår eller weaves som det kallas. Länge var det här en väl förborgad hemlighet men nu vet alla det. Även bland vita kvinnor är det väl inte helt ovanligt. Det är alltså inte peruker vi pratar om, utan hårförlängning där man tar annat, helst naturligt, hår och liksom väver ihop det med ens eget naturliga hår.

Männen då? Ja, pastor Al Sharpton (härlig bild, värd ett klick) berättar att han lärde sig om relaxers av James Brown. Sen har vi t ex en artist som Prince…

Det där med att det hår man ska väva in ska vara naturligt är något som skapat en industri i sig… i Indien. Det hår som svarta kvinnor i USA vill ha är indiskt hår. Indiskt hår är svart men rakt. Indiska kvinnor låter sitt hår växa och sen går de till ett tempel och offrar sitt hår helt gratis. Någon annan tjänar dock stora pengar på deras hår. Alternativet är att man utan kvinnans medgivande klipper av det när hon sover eller när hon är på bio. Här har vi alltså en sorts illegal organdonationsmarknad som jag inte kände till.

De som tjänar mest pengar på produkterna är, enligt filmen, asiatiska och ”vita” företag. Det finns bara ett fåtal företag som helt ägs av svarta.

TracieJag tycker inte riktigt filmen vågar gå till botten med varför det är som det är. Pastor Al Sharpton säger att om man är fri och har råd att göra som man vill med sitt hår så ska man göra det. Det är en del av ens personlighet att ha rakt hår om man nu vill det. Samtidigt klagar han på det skeva i ekonomin i det hela, och sen tycker jag väl man ska fundera på varför normen tydligen är rakt hår. Det finns en röst i filmen, från skådespelerskan Tracie Thoms som var med i Death Proof bl a, som talar om att kämpa emot, att behålla sitt krull och naturliga hår. Bra säger jag. Men att rakpermanenta sig ibland är väl inte fel det heller. Eller nåt. Well, hårförlängningar och relaxers är nog hair för att stanna.

Betyg halv

Kolla nu in vilka hårresande filmer som mina kompisar skriver om.

Except Fear
Filmitch
Flmr
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis filmtajm
The Nerd Bird

Även Voldo har nu gjort ett hårigt inlägg eftersom han tyckte det saknades en viss skådespelerska.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

25 Responses to Filmspanar-tema: Hår – Good Hair (2009)

 1. Pingback: FILMSPANARTEMA: HÅR

 2. Pingback: Det hänger på håret | Rörliga bilder och tryckta ord

 3. Pingback: Filmspanarna: Hår! | Flmr - en sorts filmblogg

 4. Pingback: Filmspanarna. Tema: Hår | FILMITCH

 5. Steffo says:

  Men se det var väl lite kul, att liksom bara nästan av en slump ramla in i nåt man från början inte hade tänkt sig! Intressanta detaljer också! Ibland händer det! Det man inte tro kan visa sig vara en lite pärla…eller ja…typ iaf! 🙂

  • Jojjenito says:

   Jag hade absolut inte tänkt mig att se en film med Chris Rock. Så mycket kan jag säga. Det var en väldigt liten pärla, men ändå en pärla. 😉

 6. Pingback: Tema: Hår och filmfrisyrer | Except Fear

 7. Sofia says:

  Till och med Chris Rock kan alltså ha sina goda sidor — filmspanartemana upphör aldrig att överraska…

  Jo, det känns ju relevant att fråga sig vad det är för strukturer som gör att en överväldigande majoritet uppenbarligen tycker att deras personlighet bättre uttrycks med rakt hår. Om man nu ska gå på pastor Sharptons linje. Synd att filmen inte blev lite skarpare där, det hade nog varit mer intressant.

  • Jojjenito says:

   När jag såg postern så visste jag att om det var en sån film som jag trodde det var så skulle jag förmodligen aldrig se den. De har uppenbarligen gjort postern så att man ska tro att det är en ren komedi. Att det är en dokumentär som i botten egentligen är ganska allvarlig, det sticker man under stol med. Man vill inte ens erkänna att det är en dokumentär.

   Ja, jag hade också önskat mig lite mer skärpa här. Filmen inleddes ju med just detta. Varför tyckte Rocks dotter att hon inte hade good hair?

   Kan rekommendera dokumentären Raskortet som handlar om läbbiga strukturer i Sverige och är lite av en tankeställare. http://www.svtplay.se/video/1926382/raskortet

 8. Fiffi says:

  Hahahaha, vilken GALEN film du hittat och tänk så icke-troligt att du någonsin sett den om det inte varit för detta filmspanartema. Att det dessutom var ett tema som uppmuntrar till lek med ord, alltså, var det inte perfekt för dig denna gång?

  Vad gäller ditt filmval så skippar jag den gärna själv men din text var hårresande underhållande.

  • Jojjenito says:

   Jag hade aldrig sett den om det inte varit för temat, nej. Och det var ju nära att jag inte såg den nu heller. Om Hair hade funnits som lagligt alternativ så hade jag tagit den förmodligen.

   Jag kan säga så hair: jag höll igen så gott jag kunde när det gällde ordvitsarna! 😉 Detta måste ha varit det tema där ordvitsarna flödat som mest, och då inte bara i min text. Galet kul läsning hos alla andra. 🙂

 9. filmitch says:

  Först gick det en dallring av fasa genom min lekamen när jag såg en bild på den hemske Berger från en av få musikaler jag INTE gillar. Men sedan blev det snabbt intressantare. Har läst om detta fenomen i en bok för inte så länge sedan. Normen kan kanske liknas lite med asiaters något mer drastiska plastikoperationer för att se västerländska ut. Kan tänkas se. tack för tips.

  • Jojjenito says:

   Haha, jag som gillar Hair. Men kanske därför som jag inte gillar andra musikaler.

   Normen är tydligen fortfarande västeuropeisk, men kanske inte röd- och krullhåriga skottar.

   Att asiater opererar sig för att se västerländska ut, det var nåt nytt för mig. Men en version av samma ”fenomen”.

 10. Intressant! Och intressant statistik som man tänkt på lite i bakhuvudet angående svartas hårkultur generellt som är betydligt mer rejäl än vita.

  Jag tycker också att det är tråkigt att afrohåret hela tiden ska rakpermanentas, då det sällan blir lika snyggt som mer klassiska frisyrer. Jag ääälskar en rejäl afro både på killar och tjejer. Hade jag varit en svart kvinna hade jag sparat ut en rejäl Pam Grier-afro från den gamla goda tiden – fast ännu större. Mycket snyggare än platt hår.

  Jag är själv i hårtagen maniskt och sparar ut håret för ett 15-månadersprojekt som innefattar permanent tids nog och det är mitt stora livsmål just nu (shit vad meningslös jag lät där). Dock ingen afro, hehehe…

  • Jojjenito says:

   Eller hur! Det blev mer intressant än jag trodde temat skulle bli. En afro är ju hur skön som helst, jag håller med. Mikrofonfrisyr!

   Aha, ska bli kul att se vad det blir för frisyr. Världens längsta hockeyfrilla? Fast brukar inte du ha mössa? 😉

   • Japp, mikrofonfrisyr är det man ska ha! Jo, men mössa är lite knepigt att ha på sommaren men den kan funka för dom cirka 12 månader av dåliga hårdagar jag kommer ha innan jag nått mitt lilla mål. Ingen hockeyfrilla, men mer som Syd Barrett. 🙂

 11. Henke says:

  Informativt! Och ett gott skratt! Jodå, jag klickade på länken… Hade ju iofs varit kul att läsa vad du tyckte om Hair också.

  Just det ja, jag du förlängde mitt liv tvenne gånger, jag skrattade två gånger… 😀

 12. Cecilia says:

  FETT inlägg! Väldigt oväntat grepp på temat, så bra och kul spaning.
  Samt, gotta love Death Proof-Kim.

  • Jojjenito says:

   Tack! Ja, det var oväntat för mig med. 🙂 Death Proof-Kim is the shit.

   Du menar FETT som i fett hår, eller hår… eller ”eller hur”, menar jag? (Oj, oj, sorry, jag kan inte stoppa ordvitsarna. Kan nån trycka på stopp-knappen.) 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: