Serpico (1973)

SerpicoMed anledning av att Sofia precis skrev om Serpico så skickar jag upp en gammal preblogg-recension av samma film. Texten skrevs i oktober 2009.

En amerikansk 70-talsfilm i regi av Sidney Lumet och med en skäggig Al Pacino i huvudrollen borde vara en säker hit. Och faktum är att den här filmen har så mycket ”gratis” att den bara pga det får godkänt. Vad har vi då? Jo, vi har en strålande Pacino i sköna frisyrer och kläder (kostymavdelningen har verkligen jobbat övertid här!), härligt slitna men vackra New York-miljöer, och en historia som efter ett tag engagerar. Pacino är klockren som nybliven polis med ambitioner att göra nytta men som upptäcker att korruptionen är så utbredd att det inte går att undvika den. Det är en film om en outsider, om någon som sticker ut från mallen. Kanske är just detta något som man hittar i flera av Lumets filmer? Folk som hamnar i omöjliga, desperata situationer. Förutom en ung Pacino var det kul att se yngre upplagor av andra skådisar som man känner igen (tänker på M. Emmet Walsh och F. Murray Abraham). Historien är intressant men blir aldrig riktigt, riktigt, gripande. Det är nära fyran men det räcker inte ända fram. Filmen bygger för övrigt på den sanna historien om Frank Serpico. (Min kommentar: BOATS är inget nytt med andra ord.)

betyg_hel betyg_hel betyg_hel betyg_halv betyg_tom

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Serpico (1973)

 1. filmitch says:

  Mitt intresse har väckts gillar 70 tal i kombination med polisgenren.

 2. Sofia says:

  Kul att kunna inspirera till en nypostning och tack för ping! Jag inser att jag nog är rätt ensam om att ställa mig lite tveksam till Serpico, fastnade aldrig riktigt för framställningen. Inledningsvis tyckte jag Pacino kändes rätt fräsch men efter ett tag blev som sagt samma, gamla vanlige Al.

 3. Sofia says:

  Och inte är BOATS ett nytt koncept, se bara på Birth of a Nation 😉

  • Jojjenito says:

   Nja, tveksam och tveksam, du gav ju filmen en trea i alla fall, och det är ju high praise för att komma från dig. 😉

   Eller Ett tåg kommer in på stationen. 😉

 4. Henke says:

  Var det någon fråga om huruvida BOATS var en ny företeelse? 🙂

  Vi tycker lika om denna. Kostymavdelningen får hurrarop i massor, men filmen som sådan var tyvärr inte speciellt engagerande. Pacino är dock ljuvlig att se. Han var bra på 70-talet!

  • Jojjenito says:

   Just hur man i våra dagar (de senaste tio åren) verkligen trycker på att det är ”Based on a true story” känns nytt. Att det används som marknadsföring. Jag har fått för mig att man inte tryckte på det på riktigt samma sätt t ex på 70-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: