Filmspanar-tema: Tåg – Silver Streak

skenbartPå den sista filmspanarträffen för året bestämdes det att det första temat vi skriver om 2014 skulle vara TÅG. Det nämndes en hel del filmer som folk kom att tänka på, nåt som jag inte är så förtjust i faktiskt. Själv brukar jag hålla tyst om vad jag ska skriva om, och jag vill bli överraskad över vad alla de andra ska skriva om. Det positiva med att det droppas titlar – och det kan ju vara titlar som man faktiskt inte tänker skriva om utan andra man kommer att tänka på – är ju att man får en del tips. En film som nämndes var den svenska filmen Skenbart. Den har ju t.o.m. en undertitel som lyder ”en film om tåg”! Jag såg den faktiskt bio när den kom och jag minns att jag gillade den. Det var en snygg (svartvitt) och ganska smart film har jag för mig. Ja, det blir väl en bra film att se om tänkte jag… men nu blev det en helt annan film när det till väl var dags att se en film om tåg. Oj, vilken helomvändning. 🙂

****

WilderTitel: Chicagoexpressen (Silver Streak)
Regi: Arthur Hiller
År: 1976
IMDb
| Filmtipset

Nånstans i bakhuvudet efter att jag bestämt mig för Skenbart hade jag hela tiden en bild. Det var en bild av ett lok som kör rätt in i en stor tågstation, rakt in genom väggen, in i ankomsthallen. Bilden kom från en film som jag sett som barn. Jag hade för mig att det var en sorts thrillerkomedi, kanske i stil med Midnight Run eller Planes, Trains and Automobiles och så var det nåt med Chicago. Chicago Express kanske? Efter lite letande på nätet hade jag hittat vilken film det var. På svenska heter den mycket riktigt Chicagoexpressen, och det är den titeln som jag tänker på när jag tänker på filmen.

Filmens originaltitel är Silver Streak och det är namnet på ett tåg som går från Los Angeles till Chicago. Med på tåget är George Caldwell (Gene Wilder). Det är en tågresa på drygt två dagar och George lär känna vitaminförsäljaren Bob Sweet (en härlig Ned Beatty!). Sweet försöker lära George att ragga upp kvinnorna på tåget men han (Sweet alltså) får sig en kall överraskning av Hilly (Jill Clayburgh). Det blir istället Hilly och George som får ihop det ombord (kupélerar kanske man kan kalla det…). Det verkar bli en trevlig resa för George… och det är en trevlig resa fram till att George genom fönstret från kupén ser en man, skjuten i huvudet, som faller från tåget. Hilly tror givetvis inte på George, som känner att han ändå måste reda ut om han har sett i syne eller ej.

sweetChicagoexpressen är en mysig gammal film. Den puttrar på, ungefär i samma tempo som tåget gör på sin väg Chicago. Faktum är att det där tåget går så långsamt att det inte är några större problem om du skulle falla av. I princip går det att springa ikapp. Att filmens tempo är lite lågt bidrar mer till mysighet än att göra den seg. Visst, det finns några sekvenser mot slutet som känns lite segdragna. Det är en skön film med ett skönt 70-talstempo. Ändå känner jag av nån anledning att den hör hemma i 80-talet?

Gene Wilder. Jag kan faktiskt inte påminna mig att jag sett en enda film med honom (!). Well, förutom just den här film då, som barn. Visst, jag känner till honom och jag har säkert sett några av Mel Brooks filmer där han varit med. Men annars är han ett ganska blankt kort för mig. Jag gillade honom. Han verkar ha en skön stil. Lite tillbakalutad men ändå med en förmåga att hamna i trubbel.

Richard Pryor. Inte heller Pryor har jag nån närmare koppling till. Inte så konstigt kanske då han var som populärast före min tid. Pryor dyker upp ganska sent i filmen och jag vet inte om han gör nån tokbra eller superrolig insats direkt. Han känns som en clown. Det mesta av humorn går ut på att driva med hur olika vita och svarta är och känns kanske lite daterad. Wilder och Pryor har ändå en hyfsad kemi och jag har förstått att de gjorde fler filmer tillsammans efter den här. Uppenbarligen hittade de varandra. Scenen när Wilder med skokräm i ansiktet och färgglad basker ska försöka agera svart är otroligt nog rolig.

blackfaceApropå svarta och vita. Jag noterar att i princip hela servicepersonalen ombord på tåget är svarta, och dessutom spelas de av ganska framstående skådisar. Vi får se bl a se Scatman Crothers från The Shining och så en annan svart skådis som jag känner igen mycket väl men inte kan placera. Han spelade servitör på tågets restaurang. Nån som kan hjälpa mig här? Uppdatering: Lite research visade att jag är ute efter J.A. Preston som dykt upp i diverse filmer (A Few Good Men) och tv-serier (Hill Street Blues).

Apropå ovanstående så var ett av nöjena med att se den här filmen att spotta skådisar som man sett i gamla filmer. Plötsligt dyker Richard Kiel upp. Jag hade ingen aningen om att han skulle vara med. Jag pratar alltså om Hajen/Jaws från Bondfilmerna. Riktigt kul. Och han spelar givetvis en av skurkens hejdukar. Apropå Bond så dyker Clifton James upp. Namnet kanske inte säger så mycket, men om jag säger ”tobakstuggande sydstatspolis” så kanske det ringer en klocka. Här är han faktiskt ganska nedtonad och går faktiskt att titta på utan att få krupp.

Tåg var det egentligen det handlade om. Ja, hela filmen utspelas ombord på tåget… Spoiler well, förutom de gånger när Wilder blir avkastad, vilket han blir fler gånger än man kan tror Spoiler slut Oj, det kanske var lite av en spoiler, så jag spoilermarkerar föregående. Hur som helst så tyckte jag just det spoilermarkerade varje gång kom som en överraskning och man tänkte att ”vad händer nu då?!”.

I övrigt får vi en mysig film som innehåller de vanliga tågscenerna från restaurangvagnen, korridoren, kupén och inte minst uppe på taket på tåget. Jag gillar Chicagoexpressen och under slutscenerna fick jag återuppleva de där scenerna som hade skapat bilden som etsats sig fast i min hjärna. Som vanligt när man ser om gamla favoriter finns det en risk att de bleknat en aning. Och, ja, lite har den tappat men inte så himla mycket. Den tuffar på riktigt bra.


Hur gick för mina filmspanarkompisar? Som på räls eller blev det en urspårning?

Har du inte sett den? (podcast)
Fripps filmrevyer
Moving Landscapes (passande namn på bloggen!)
Rörliga bilder och tryckta ord
The Velvet Café
Movies – Noir
Fiffis filmtajm
Filmitch
Except Fear
Fredrik on Film
Filmparadiset

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

22 Responses to Filmspanar-tema: Tåg – Silver Streak

 1. Pingback: Back on the Alaska train after 29 years – does it run as well as it used to? | The Velvet Café

 2. Pingback: Ett tåg kommer lastat… | Rörliga bilder och tryckta ord

 3. Pingback: Filmspanarna – tema tåg: Planes, trains & automobiles (1987 USA) | FILMITCH

 4. Pingback: Tema ”Tåg”: Filmkaraktärer som likt tågen går som på räls‏ | Except Fear

 5. Pingback: moving landscapes · Tåg-film

 6. Henke says:

  Silver streak säger du? Tuffar på riktigt bra, fast i maklig takt? Gene Wilder, han från det våras för-filmerna? Låter som en nostalgitripp för dig. Jag missade nog den när den gick på tv. Vi får väl se, men det känns inte riktigt som att den kommer ramla in i min dvd-spelare i närtid direkt. Men kul läsning var det i alla fall! 🙂

  • Jojjenito says:

   Silver Streak säger jag! Tuffar på i maklig takt! Nja, nostalgitripp vet jag inte. Varken Wilder eller Pryor är några gamla favoriter. Enda grejen var just den där bilden med ett tåg som kraschar in genom väggen på en station. Det en perfekt film att ta det lugnt till, och kul att det blev kul läsning. 🙂

 7. Fiffi says:

  Haha, ja det var en riktig helomvändning, jag som hoppats på ett ingående och tuffande inlägg om Skenbart – denna fantastiska film!

  Chicagoexpressen har jag sett när vi hyrde moviebox. Inte igår alltså. Minns ingenting mer än att det var väldigt mycket Gene Wilder där ett tag.

 8. Pingback: FILMSPANARTEMA: TÅG

 9. Moviebox! Snacka om nostalgitripp.

 10. Sofia says:

  Jag har alltid haft lite svårt för Wilder, trots att han är med i en av mina all time highs — Blazing Saddles. Hans oftast rätt mesiga attityd gör honom trist, även när han får sina patenterat hysteriska anfall. Men är detta alltså filmen vars buddykänsla mellan Wilder och Pryor man försökt att återskapa i See No Evil, Hear No Evil?

 11. Sofia says:

  Och sedan tycker jag att det är rätt kul när det börjar flyga olika förslag på temafilmer vid sittande bord. Dels kan man få tips från andra, dels blir uppräkningen ett incitament att försöka hitta en passande film som _inte_ nämndes, dvs sannolikt inte tillhör de mest uppenbara alternativen.

  • Jojjenito says:

   Jag anar en viss ironi när det gäller din fråga om återskapande av buddykänsla 😉 men ja, det här var deras första film ihop, och den enda jag har sett.

   Wilder. Ja, du har faktiskt rätt. Han är lite mesig. Jag skrev tillbakalutad men mesig är en annan beskrivning av samma sak egentligen. Blazing Saddles har jag inte sett (det är väl det här parodier som inte går ihop med mig).

   Jo, där har du en poäng. Som jag skrev är det kul att få tips (eller då att välja nån som inte nämndes). Egentligen menade jag bara att jag inte vill veta vad alla ska skriva om i förväg, och det brukar väl inte vara nån som säger det rätt ut även om det droppas en massa titlar.

 12. Jessica says:

  Jag har aldrig sett den här och ärligt talat blir jag inte jättesugen. Makligt 70-talstempo, Gene Wilder, ragga kvinnor på tåget… mjaaaa. Låter som nåt som är helt ok att fördriva en söndag med om man sitter instängd i en sommarstuga utan internet med en gammal muggig videokasettspelare. Men inte nåt jag kommer att prioritera i vardagen. Kanske lite orättvist av mig.

  • Jojjenito says:

   Makligt 70-talstempo kan vara skönt! ”Ragga kvinnor på tåg”, haha. Ingen stor del. Bara en rolig scen med Ned Beatty egentligen. Men nej nåt mästerverk är det inte. 😉

 13. filmitch says:

  En gammal goding. Blev sugen på att se om den – det var så länge sedan att jag delvis glömt bort delar av filmen.

 14. Tommy says:

  Jag bara älskar denna film! Gene Wilder och Richard Pryor i högform!! Dock var det många goda år sedan jag såg den. Men som yngre minns jag att vi såg denna gång på gång och skrattade lika mycket varje gång…vågar man se om den?

 15. Pingback: Filmspanartema – Tåg | Filmparadiset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: