Das Testament des Dr Mabuse

Dr MabusedecadesTitel: Das Testament des Dr Mabuse
Regi: Fritz Lang
År: 1933
IMDb
| Filmtipset

Det är fredag igen och det betyder decennietema med Movies-Noir och Henke. Den här gången fuskar jag dock och postar en gammal recension av filmen i fråga. Det handlar om Fritz Langs Doktor Mabuses testamente, en film jag såg på Cinemateket i Stockholm för tio år sen. Några år efter det såg jag även Langs första film om doktor Mabuse, Dr. Mabuse, der Spieler, även den här gången på Cinemateket men med livemusik (yay!) eftersom det var en stumfilm. Förutom att vara en stum film var det dessutom en bättre film än uppföljaren. Dr. Mabuse, der Spieler rekommenderas starkt om ni inte sett den.

En galen doktor, Mabuse, på ett sinnessjukhus skriver som besatt ner detaljerade planer för mängder av kriminella handlingar som ska leda till maktövertagande. En kriminell organisation styrd av en hemlig ledare bakom ett draperi utför just dessa brott. Hur hänger detta ihop? Vi får följa en poliskommissarie under hans utredning, liksom en ung man som vill hoppa av från sin kriminella bana. Det här var Fritz Langs (Metropolis) sista film innan han lämnade Tyskland för USA. Det är en sevärd kriminalfilm med en skön poliskommissarie, och lite lustiga skräckeffekter där Mabuses själ spökar för doktorn som behandlar honom. Tyvärr var det rätt så dålig kvalitet på filmen, förutom en 20 minuter i mitten som måste ha restaurerats. Filmen är inte alls lika bra som Metropolis, men det här var en helt annorlunda film. Det är en vanlig kriminalthriller som var lite seg emellanåt. Inget att bli upphetsad över.

3-/5

Vad tyckte Henke och M-Noir? Vill de testamentera sin kopia av filmen till nån när och kär eller hamnar den på soptippen?

Fripps filmrevyer
Movies – Noir

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

11 Responses to Das Testament des Dr Mabuse

 1. Nej, håller med om att det inte var något direkt att bli upphetsad över. Men tycker den samtidigt är klart intressant på sina håll och jag gillar superskurken Dr. Mabuse. Synd att jag inte kollade upp att den hade en första film. Blandade ju ihop Dr. Mabuse med Dr. Caligari under 20-talet så man kan säga att jag såg fel film 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, jag rekommenderar första filmen om Mabuse. Det är en mastodontfilm och kanske seg på sina ställen men klart sevärd med udda scener, bl a från det ekivoka nattlivet i Berling. Sen finns det ju en tredje film också, kom väl nån gång på 50-talet tror jag.

 2. Sofia says:

  Nä, som Metropolis är den ju inte. Kanske får bli en kombo i helgen, har både original och uppföljare ståendes hemma och originalet har jag ju faktiskt inte sett ännu…

 3. BlueRoseCase says:

  Håller med och tycker nog att filmen är lite överskattad i filmhistorien, även om den innehåller några minnesvärda grepp och sekvenser. Samma poliskommissarie, karaktär och skådespelare och alltså, är med i den som helhet bättre ”M”.

  • Jojjenito says:

   Ja, M är nog snäppet bättre. Men bäst är nog Metropolis och den första filmen med Mabuse från 1922, fast det kan bero på att jag såg dessa med livemusik på Cinemateket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: