Before Sunrise

Before SunriseTitel: Before Sunrise
Regi: Richard Linklater
År: 1995
IMDb
| Filmtipset

Precis innan jag åkte ner till Malmö Filmdagar så passade jag på att se de två första filmerna i Before-trilogin. Där nere i Malmö skulle vi ju få se Before Midnight som ju den sista (?) filmen i Richard Linklaters filmserie heter. I Sverige har de två första filmerna gått under namnen Bara en natt respektive Bara en dag (det här var när man fortfarande översatte filmtitlar). Imorgon kommer min recension av Before Midnight men innan dess några korta, väldigt korta, tankar om föregångarna.

Jag hade egentligen bara sett delar av Before Sunrise tidigare. Jag mindes inte speciellt mycket. Jag är inte övertjust i snackfilmer. Det finns nåt i stilen som gör att jag känner mig utesluten. Fast jag minns att jag gillade Linklaters Waking Life som verkligen är en snackfilm, en flummig sådan. Jag gillar även Before Sunrise men för mig är det ingen superfavorit. Det är nåt med Ethan Hawkes karaktär också, det känns som han vill vara så filosofisk att det blir krystat ibland. Är han inte lite av en smartass?

Det som höjer filmen till en fyra är slutscenerna där vi får se klipp från de platser som Hawke och Julie Delpy har besökt i Wien innan det är dags att åka hem på morgonen. Då inser jag att de har haft en magisk natt. Nu på morgonen känns allt tråkigare. Ljuset är ett annat, en gatsopare jobbar där, lite skräp ligger där. Vardag igen, helt enkelt. Idén med slutet och vad de bestämmer är briljant. För mer och bättre text om filmen hänvisar jag till Filmitch recension. Jo, en sak till, telefonpratarscenen när de låtsas ringa upp varsin kompis var riktigt bra också. Och mötet med beställningspoeten var också bra!

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Before Sunrise

 1. Sofia says:

  Klart Jesse är ett smartass, är inte alla 20-åringar det? 😉 Förvånansvärt högt betyg med tanke på texten måste jag säga (jag var mycket snålare).

  • Jojjenito says:

   Aha, finns en recension att hitta hos dig? Om inte, vilket betyg blir det?

   Ja, jag håller med, jag kanske gav lite för högt betyg. Nu blev texten lite av ett försvar varför jag inte gav den ett ännu högre betyg så det är nog därför som den verkar extra negativ. I slutändan gillade jag filmen.

   Haha, ja, han och alla 20-åringar är smartasses, korrekt. 😉

  • Jojjenito says:

   Har hittat din recension. 🙂

 2. Henke says:

  Jag gillar den här filmen. Jag kanske älskar den till och med!

 3. filmitch says:

  Tackar för länk och de vänliga orden 🙂
  Jag föll en anings mer för filmen men håller med om att just slutet är den touchen som gör att filmen lyfter ett hack. Var även förtjust i de vardagliga scener du nämner när man visar det ”gråa” Wien.

  • Jojjenito says:

   Gillade när du beskrev att du efter några dagar processande till slut insåg att det var en 10/10. Japp, såg att du skrev om de där vardagliga bilderna i slutet. Mycket bra melankoli. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: