Tenebre

TenebreTitel: Tenebre
Regi: Dario Argento
År: 1982
IMDb
| Filmtipset

Jag postar den här gamla och korta recensionen av Tenebre med anledning av att Movies – Noir precis skrivit om filmen. En sak som slår mig när jag tar en en titt på de Dario Argento-filmer jag har sett är att Argento för mig hade en topp i slutet av 70-talet med filmer som t ex Suspiria (4/5) men sen verkar det som det har gått utför, i alla fall så har de 80-talsfilmer jag har sett varit… dåliga. Tenebre blev den första Argento jag såg vilket kanske inte var den bästa starten. Dels var det en 80-talsfilm och dels var jag helt grön när det gäller Argentos stil. Andra Argento-recensioner.

Tyvärr måste jag säga att jag blev lite besviken. Filmen blandar och ger skulle man kunna säga – ibland höga toppar men däremellan (och för ofta) ganska djupa dalar i mitt tycke. De toppar som finns är bl a en häftig kameraåkning utefter ett hus, upp på dess tak och sen ner igen. Detta var riktigt snyggt gjort. Jag gillade även inledningen som på nåt sätt lovade gott. Sen är ju även morden som förekommer i filmen fascinerande och eggande på nåt sätt. Slutet är också det relativt bra.

Men för övrigt tyckte jag inte det var nåt speciellt faktiskt. Det är snyggt filmat mest hela tiden men skådespeleri och handling är helt enkelt för dåligt för att det ska kunna bli godkänt. Hmmm, när jag tänker efter nu så här i efterhand så finns det nåt rått och brutalt med filmen som jag kommer ihåg och det är nära att jag ger en trea, men, nej, jag känner ändå att jag hade lite för tråkigt bitvis när jag såg filmen. Känslan försvinner helt mellan de bra scenerna pga de träiga skådespelarna. Jo, just det, musiken är väldigt bra.

2+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

16 Responses to Tenebre

 1. Vi tycker ändå ganska lika egentligen, och som jag skrev i min text så kan betyget hamna på allt mellan en tvåa och fyra. Kanske inte omöjligt att du hade gillat den mer om du hade sett några andra av hans filmer först.

 2. Synd att du inte gillade den. Personligen är det här min favoritfilm av Argento och det var nog den tredje filmen jag såg näst efter The Bird with the Crystal Plumage och Suspiria – och det är mina nästföljande favoriter i just den ordningen.

  Tenebre tycker jag både är mysig, komisk och läskigt spännande men framför allt visuellt godis och den bästa musiken av alla Argentos filmer! Jag ger den en stabil 4/5.

  Suspiria har ju betydligt sämre och mer överdrivet skådespeleri bland annat, även om det är en visuell och känslomässig fröjd i övrigt! Det är nog också reservationen man måste ha för alla Argentos filmer. Jag gillar inte riktigt hans hårdrocksdagar. Fler senare filmer man måste se är ju Inferno och Trauma bland annat. Tidigare filmer så är ju Cat O’Nine Tails riktigt schysst.

  • Jojjenito says:

   Kul att du gillade den. Kanske kan bero på att det inte var den första Argento du såg? Jo, musiken minns jag som mycket bra (det är ju Goblin!). Jag ska försöka se några fler av hans senare filmer men jag är aningen skeptisk, hälsosamt skeptisk, då kan jag ju bara bli positivt överraskad. 😉

 3. Sofia says:

  Ja, tråkigt hade jag definitivt inte när jag såg Tenebrae 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: