The Fast and the Furious

FF_loggaDet spelade ingen roll vad nån sa om The Fast and the Furious-filmerna, Joel inkluderad. Jag skulle bara inte titta på dessa filmer. De var under min lägstanivå. Jag ”visste” att jag inte skulle gilla dem, så varför titta? Det handlade om trams, om trash, om trimmade motorer, om trimmade brudar, och om en hjärndöd story. Framförallt var jag säker på att jag skulle tycka de var tråkiga. Jag behövde inte se detta. Men så…

…jag minns inte vilken film det var jag såg på bio men innan den så visades trailern för Furious 6 och jag var hooked. Trailern var så over the top och galet bra att jag la mig platt. Vad är det här för nåt?! Jag bara måste se den här filmen på bio. Det värsta är att jag är funtat så att jag inte kan se film nummer sex i ordningen i en franchise utan att se de föregående fem. Så, då var det bestämt: jag skulle se hela The Fast and the Furious-filmerna och sen avsluta med sexan på bio. Tjoho!

Jag måste även ge cred till Sofia på Rörliga bilder och tryckta ord. Hennes genomgång och det faktum att hon har hälsan i behåll (till synes) bidrog till att jag vågade mig på projektet. Här hittar ni hennes intryck av The Fast and the Furious-serien.

Första steget i projektet var att hitta filmerna via nätet lagligt. Det gick hyfsat. Jag meddelar slutresultatet när jag skrivit om de fem första filmerna.

****

Paul WalkerTitel: The Fast and the Furious
Regissör: Rob Cohen
År: 2001
IMDb
| Filmtipset

Då rivstartar vi temat med den första filmen i serien. The Fast and the Furious kom alltså 2001 och det är ju ett tag sen. Det lustiga är att jag inte känner att den är daterad alls. Den känns modern men det är kanske för att jag inte har så mycket koll på den lustiga (ehe) utvecklingen inom street racing och hur man boostar motorer med dikväveoxid.

Vem är huvudpersonen i den här första filmen? Ja, för mig är det Paul Walker som undercoverpolisen Brian O’Conner som ska streetrejsa (streetracesa, streetracea, streetraca, köra gatlopp?) till sig kunskap om vilka det är som ligger bakom heisterna mot lastbilstransporter i Los Angeles. Han blir kompis med den bästa streetracern (streetrejsern, streetföraren, gatloppsförare?) i L.A.: Dominic Toretto (Vin Diesel). Eller ja, han kärar ner sig i Doms syster Mia (Jordana Brewster) och blir ju då tvungen att visa sig värdig för Dom.

Den första filmen som jag gör kopplingar till är faktiskt Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Jag fick samma vibbar här som när Anakin skulle rejsa på Tatooine. Det ska meckas lite, man ska trimma sina motorer, och när loppet är igång är det fula tricks som gäller. Jag tänker även lite på Star Trek och allt mumbojumbo om hur man får sin warp(motor) att bli mer effektiv.

Paul Walker är som skådis ungefär lika mesig som den förskräckliga ungen som spelade Anakin i The Phantom Menace och The Fast and the Furious är faktiskt som en barnfilm (men på ett positivt sätt). Men faktum kvarstår: Walker är en riktigt stel skådis, i alla fall i den här filmen. Allt han har är ett blonderat surfarhår och ett par isblå ögon.

Car crashDet jag gillar med filmen är att man stenhårt kör med sin stil. Som jag sa, det är som en barnfilm. Jag noterade att bilarna i filmen nästan hela tiden kör i formation, trots att det inte finns nån anledning förutom att det ser snyggt ut. Vi bjuds nästan på lite Disney-känsla när Dom med gråten i halsen (eller i min hals? haha, närå) visar upp bilen som hans pappa och han själv byggt. ”Me and my dad built her”. Det mesta som händer är osannolikt och krystat men av nån anledning så blir det bra.

Apropå andra filmer som jag gör kopplingar till: den film som jag främst tänker på är ju Kathryn Bigelows Point Break. Vi har en undercoverpolis som börjar fundera på sina lojaliteter. Han trivs ju riktigt bra med sin nya ”familj” (och just familj är nåt som vi kommer återkomma till i serien). Vi har även frågan om det faktiskt är Dom och hans gäng som ligger bakom rånen, precis som i Point Break. Jag minns inte riktigt hur det var i Point Break men här blir ju Walker också på klassiskt undercover-vis lämnad i sticket och får klara sig själv. He’s on his own.

Jag har börjat göra noteringar på papper när jag ser filmer hemma (inte på bio, där går gränsen). En sak jag noterade när jag såg The Fast and the Furious är att jag gillade musiken. Bl a har jag skrivit ”Depeche Mode!”. Jag tror det var Stripped. (Uppdatering: Det var Strangelove.) Sen har jag även klottrat om att jag tror det var en låt av svenske producenten Stonebridge med också. Med andra ord: jag gillade musiken, vilket inte är nåt jag brukar påpeka så ofta.

En sekvens som stack ut, och gav lite skönt andrum på nåt sätt, var när vi anlände till Race Wars ute i öknen. Jag fick nästan intrycket av dokumentärfilm här. Det kändes som ett riktigt event, och jag antar att det är det också. Vi fick faktiskt se lite vanligt fölk i bild, utan hotpants… eller vänta, de kanske hade hotpants.

tiretiretire

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

16 Responses to The Fast and the Furious

 1. Fiffi says:

  Och här kommer du tillbaka från semestern med ett VROOOOOOM! 🙂

  Kul att du gillade filmen mer än du trodde. Det gjorde inte jag.
  http://www.fiffisfilmtajm.se/the-fast-and-the-furious/

 2. Sofia says:

  I den här filmen har _alla_ hotpants 🙂 De som inte förtjänar hotpants får nöja sig med slitna jeans… Känns som vi än så länge är ganska överens, jag kopplade också till både Point Break och barnsliga element (lite PowerPuffPinglorna-känsla ibland).

  http://bilderord.wordpress.com/2011/06/15/the-fast-and-the-furious-2001/

 3. Pladd says:

  ”I owe you a ten second car”. Manligt!

  • Jojjenito says:

   Extremt manligt. 😉 Du har sett filmen antar jag. Vad tycker du?

   • Pladd says:

    I mitt ungdomsgäng var den likvärdig med Gudfadern i kultstatus, så det är lite svårt att bedöma den rättvist så här i efterhand. Men som actionfilm är den rak och underhållande som få andra, det står jag fortfarande bakom. Uppföljarna är dock av helt annat virke.

    • Jojjenito says:

     Haha, Gudfadern no less.

     När det gäller uppföljarna så tycker jag faktiskt det finns en som är bättre än ettan… men det vet vid det här laget om du följer mina recensioner. 🙂

 4. filmitch says:

  Fick arbeta mig genom första delen och föredrar biljakterna i Åsa Nisse 😉
  http://filmitch.wordpress.com/2011/07/25/the-fast-and-the-furious-2001-usa/

  • Jojjenito says:

   Och antar att det inte blivit några fler delar efter det arbetet. Däremot fler Åsa-Nisse-filmer… hur det nu är möjligt… åh, fast jag glömde att det är Filmitch jag pratar med. 😉

 5. Henke says:

  Jodå, nu har jag också tagit mig an serien. Var inte lika benhårt motståndare till den som du kanske. Den hade helt enkelt inte kommit upp på min lista trots att jag såg sjuan och tyckte att den var underhållande. Visst hade det väl med att göra att jag inte är superintresserad av biljakter på film också.

  Håller med dig om det mesta. Däremot tyckte jag Paul Walker med sina iskalla blå ögon funkade bra som den behärskade under cover-snuten. Han var bättre än Vin Diesel i alla fall. 🙂

  Det var Strangelove som Ja Rule hade med i sin Life Ain’t a Game! 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, du hade ju i alla fall F7 på bio i bagaget.

   Jag veeeet att det var Strangelove. Jag hörde det direkt när jag lyssnade på klippet med den låten som du lagt in i podden. Pinsam miss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: