Svindlande insatser

Svindlande insatserTitel: Svindlande insatser
Regi: Claude Chabrol
År: 1997
IMDb
| Filmtipset

Vill ni se en bättre film med Isabelle Huppert, kolla in White Material. Vill ni se en bättre film med François Cluzet (till höger på bilden), kolla in Berätta inte för någon.

Claude Chabrol är (min kommentar: fel tempus här, Chabrol gick ur tiden 2010) en relativt känd fransk regissör, som sägs göra bra mystiska thrillers. Själv har jag nog bara sett en film av honom tidigare. Det var Ceremonin, en sorts psykologisk thriller där Isabelle Huppert spelar en av huvudrollerna. Ceremonin såg jag faktiskt tillsammans med en kompis på bio i Sverige, och jag tror aldrig jag har varit så nära att gå ifrån en film under pågående visning. Både jag och kompisen var levande frågetecken: filmen var urbota tråkig och helt obegriplig.

I denna, till tonen lite lättare film, spelar återigen Huppert huvudrollen som en svindlerska som förför män, tar med dem upp till hotellrummet, söver dem med sömnmedel för att sen ta deras pengar. Till sin hjälp har hon en äldre gentleman som planerar det hela och bestämmer lämpliga platser (tandläkarkonferenser t ex) för nästa jobb. När de två ger sig in i samröre med personer som hanterar riktigt stora pengar visar det sig att de kanske har tagit sig vatten över huvudet. Dessutom pågår ett visst dubbelspel under ytan.

Det här skulle kunnat vara en rätt ok thriller men Chabrols version av heist-film (nja, nästan heist-film i alla fall) är snackig, fjantig och helt ospännande. Huppert är ju, inte helt oväntat, bra i sin roll som sval förförerska. Jag kände inte igen henne först i sin svarta peruk. Hon är helt annorlunda jämfört med i Michael Hanekes Pianisten t ex. Men historien är tråkig, för vanlig, inte den där ”larger than life-känslan” som jag vill ha i en sån här film. Bitvis känns det som en löjlig blandning mellan Fawlty Towers och en halvtråkig brittisk tv-deckare. Såsigt. Några små överraskningar och vändningar finns men som helhet är det för blekt och trist. Chabrol borde ha pensionerat sig för länge sen (min kommentar: ja, som sagt, nu har han pensionerat sig för gott). För en gångs skull tror jag att en amerikansk remake skulle bli bättre (blasfemi?).

2/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

5 Responses to Svindlande insatser

  1. Gustav says:

    Jag gillar Chabrol rätt mycket, men han är ganska ojämn, och den här verkar ju verkligen sisådär…

    Men se Slaktaren! Fantastisk film, obehaglig och mysig på samma gång! 🙂

    • Jojjenito says:

      Mmm, som sagt, jag har bara sett den här och Ceremonin och där imponerar han inte.

      Men den där Slaktaren låter intressant. Från 1970 och med en vad det verkar bra handling. Tack för tipset. 🙂

  2. Har bara sett La ceremonie, men den gillade jag inte särskilt mycket. Ska dock ge hans äldre filmer från 60- och 70-talet en chans då jag tror mer på dem…

    • Gustav says:

      Mina fyra favoriter, alla från 60- & 70-talet:
      1) Le boucher
      2) La femme infidèle
      3) Violette Nozière
      4) Que la bête meure

      Skulle nog sätta Ceremonin som nummer 5 dock. So, you have been warned! =)

    • Jojjenito says:

      @Gustav: Nu var det ett tag sen jag såg Ceremonin. Jag, eller min filmsmak, kanske har mognat. 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.