Cowboy Bebop

Cowboy BebopTitel: Cowboy Bebop
Regi: Shinichirô Watanabe
År: 2001
IMDb
| Filmtipset

När jag såg den här animen så kom jag att tänka på att det finns en del likheter med Firefly/Serenity. Firefly var ju en amerikansk tv-serie om en grupp prisjägare på rymdskeppet Serenity. Efter tv-serien kom sen filmen Serenity.

Det är förstås filmen Cowboy Bebop (med undertiteln Knockin’ On Heaven’s Door) som jag har sett, inte tv-serien. Cowboy Bebop är en helt ok anime om besättningen, tillika prisjägarna, på rymdskeppet Bebop som jagar en mystisk man som hotar att utrota jorden med ett – mystiskt – biologiskt vapen. En sak som tilltalar mig med anime är att teckningsstilen inte går ut på att vara realistisk utan snarare estetiskt tilltalande, eller cool om man så vill. Cowboy Bebop är lagom cool, våldsam och snygg. Som ofta i de anime jag ser så är det även sci-fi och lite filosofi inblandat.

Den griper dock inte tag helt, vilket delvis kan bero på att jag såg den dubbad på engelska. De amerikanska röstskådisarna känns aningen b och känslan försvinner lite. Det blir dock bättre efter hand när jag vande mig, och skådisarna är ingen katastrof som varit fallet andra gånger. Det fanns även en aningen jobbig besättningsmedlem som störde lite till en början. Men filmen som helhet blir bättre och bättre (när mystiken tätnar och spänningen tilltar) och landar till slut på en normal trea. En schysst matiné eller nattiné, helt enkelt.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Cowboy Bebop

 1. Markus says:

  Helt ok anime? Cowboy Bebop är ju legendariskt grym! Spike är ju den coolaste duden i hela galaxen! Skämt och sido, diggar verkligen stilen i Cowboy Bebop, jazz och sci-fi med en riktigt cool anime stil.

  Har du sett Samurai Champloo? Från samma kille, där dom blandar hip-hop med martial arts, så ibland när dom slåss så ser det ut som dom break dancar =)

  • Jojjenito says:

   Jo, men jag gillar också stilen. Jag antar att du har sett tv-serien också? Kanske man uppskattar den mer då. Jag har ju bara sett filmen.

   Haha, Samurai Champloo, den låter ju galet dåligt bra, och jag gillar ju både hip-hop och martial arts.

   • Gav du någonsin Samurai Champloo en chans. Känns som sagt som ditt hjulhus. Roligt att man är nöjd när dubbningen inte är katastrof.

    • Jojjenito says:

     Haha, ja, dubbning kan verkligen variera i kvalitet. Några gånger har jag börjat med engelska eftersom jag inte visste bättre men sen varit tvungen att byta till japanska originalröster om det funnits tillgängligt för att överhuvudtaget kunna titta vidare.

     Nope, nån Samurai Champloo har det inte blivit.

 2. Sofia says:

  Alltså…den där undertiteln… Den hänger väl förvisso i någon mån ihop med innehållet men den får filmen att låta töntigare än den egentligen var

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: