The Fly (1958)

FluganTitel: The Fly (Flugan)
Regi: Kurt Neumann
År: 1958
IMDb
| Filmtipset

Igår handlade det om en muterad jätteödla. Idag handlar det om nåt mindre med sex ben. Bzzzz bzzzzz… Jag såg och skrev om Flugan i februari 2005. Sen dess har jag sett fler filmer med Vincent Price och han har blivit något av en favorit. Kanske blir det ett litet tema med fler Vincent Price-filmer framöver. Vi får se.

Originalet till David Cronenbergs version från 1986 handlar även den om en forskare som försöker åstadkomma teleportering av först föremål och sedan levande varelser. Det ultimata testet blir förstås att pröva själv. Synd då att en fluga råkade slinka med in i maskinen… muahahaha.

Ja, haha, vad ska man säga. Det här är faktiskt ett exempel på en film då remaken bättre. Originalet är dock inte dålig. Bitvis är det underhållande men filmen lite för blek och det tar för lång tid innan det blir riktigt spännande. Den är annorlunda uppbyggt om man jämför med remaken. Här utspelas större delen av historien i form av en återblick. Det hela börjar med ett mystiskt mord och sen får man se vad som ledde fram till det.

Problemet är som sagt att det tar lite för lång tid innan återblicken börjar och första delen av historien är helt enkelt inte tillräckligt spännande, kanske för att jag förväntade mig en skräck/sf-film redan från början. Dock är Vincent Price med mest i det partiet, vilket förstås är positivt. Price gör en engagerad insats trots filmens b-stämpel, och det ju är beundransvärt. Nåväl, när väl vi får se vetenskapsmannens experiment, och experiment som går fel, väldigt fel, några roliga specialeffekter etc så blir det underhållande. Bra på riktigt blev det faktiskt under en jakt för att fånga in en viss fluga. Det hela mynnar ändå inte helt oväntat ut i en helt ok trea. (Oj, titta! Uttrycket ”helt ok” var populärt redan för åtta år sen. 😉)

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to The Fly (1958)

 1. Alltid kul med original, även om det i vissa undantagsfall faktiskt funkat bättre med remaken. Har inte sett denna. Blir lite småsugen trots allt om jag väljer att ha ett tema med gamla skräckklassiker eller liknande.

  Remaken är förvånansvärt bra och håller än.

  • Jojjenito says:

   Om du kör ett sånt tema så är den värd att ha med, helt klart. Japp, jag minns att jag gillade originalet men det var ett tag sen jag såg den. Handlingen passade verkligen Cronenberg.

 2. Sofia says:

  Klart man är med på ett Price-tema! Har en helt liten box ståendes med flug-filmer, har bara inte hunnit fram till dem ännu. Däremot tycks ”alla” vara överens om att remaken är bättre.

 3. filmitch says:

  Såg denna som barn och tyckte slutscenen ”help me” var jätteruskig men idag……
  Tror det finns fem flugfilmer om man räknar remakes och orginal.

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, såna där läskiga scener som man ser som barn har en förmåga att blekna. Fast det gör dem ju inte mindre läskiga när man så dem.

   Oj, fem filmer. Det var inte bara en fluga med andra ord. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: