Nuit blanche

Nuit blancheTitel: Nuit blanche (Sleepless Night)
Regi: Frédéric Jardin
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

Jag vill inte skryta på nåt sätt. Eller, jo, det vill jag, haha. Hur som helst, så har jag tipsat en viss Movies – Noir (aka Kungen av Eurocrime) om en fransk crimethriller från 2011 som han inte hade hört talas om. Direkt efter att jag sett filmen i fråga så jag gick jag in på Filmtipset där jag är kompis med M-Noir och till min förvåning hade han inte sett den, eller åtminstone inte betygsatt den. Jag kände direkt att jag ville tipsa om filmen, vilket jag gjorde med den trevliga tipsfunktionen som finns på Filmtipset. Haha, är det här ett reklaminlägg för Filmtipset, tro? Ja, kanske det. 😉

Nuit blanche är en actionfilm. Det är en actionfilm. Vi får action från början till slut. Vi får action och spänning. Vi kastas direkt in i handlingen. Två poliser, huvudpersonen Vincent och hans sidekick Manuel, slår till mot en knarktransport. Poliserna visar sig vara korrupta då de behåller knarket själva. Ägaren till knarket kidnappar Vincents son och kräver knarket i utbyte. Det blir en lång natt för Vincent som åker till knarkkungens nattklubb för att göra bytet. Givetvis uppstår det komplikationer och Vincent upptäcker att han inte kan lita på nån. Det enda han är intresserad av är att rädda sin son.

Oj, oj, säger jag bara det. Den här filmen tog mig på sängen. Början är lite förvirrande eftersom vi kastas in i handlingen direkt. Det är lite svårt att förstå om Vincent är kriminell, polis eller bägge två samtidigt. Efter ett tag känner jag dock att jag struntar i det. Jag sympatiserar med Vincent och jag vill att han ska rädda sin son. Förutom den känslomässiga förankringen som filmen får till så är actionsekvenserna underbara och stenåldersbrutala. Det är intensivt, grymt och spännande.

Det som är lite speciellt är att nästan hela filmen utspelas på samma ställe: nattklubben där sonen hålls fången och knarket är gömt i en väska. Detta ger en speciell känsla med scener med musik och massor av folk samtidigt som vissa personer försöker hitta andra personer som försöker fly undan. Det ger en speciell nerv som jag gillar. Jag kommer att tänka på nattklubbsscenen i Collateral. Till den här nattklubben kommer även den ”hederliga” delen av den franska poliskåren.

En sak jag kom att tänka på är att filmen i vissa avseenden nästan är uppbyggd som en förväxlingskomedi. Personer spelar roller, väskor byter både plats och ägare, folk vet inte vem som är vem, det springs in och ut genom dörrar. Skillnaden här är att om du springer in genom fel dörr så får du en kula i bröstet. Jag gillar filmen, så enkelt är det. Den är brutal och Tomer Sisley som Vincent förmedlar en desperat känsla på ett bra sätt.

Om ni undrar över titeln Nuit blanche, som jag gjorde, så är Nuit Blanche en sorts fransk kulturnatt då museer och liknande institutioner har öppet hela natten. I filmen är alla vakna hela natten. Skillnaden är väl att tempot är lite högre än det brukar vara på museum och dessutom riskerar man livet.

4-/5

PS. Själv fick jag tips om filmen från podcasten Filmspotting: SVU där värden Matt Singer sjöng dess lovsång.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Nuit blanche

 1. Haha, du ska ha all cred för att du tipsade mig om filmen – riktigt underhållande, men inte korkad actionfilm. Det är faktiskt ganska sällsynt när man har ett så högt tempo.

  Jag gillar att man inte vet om han är god, ond eller bara ”lite” korrupt, haha. Sen är det även kul att det händer så mycket med många karaktärer som får utrymme, inte bara huvudpersonen.

  Givetvis är en amerikansk remake på gång (om den blir av eller inte får vi dock vänta och se).

  Själv gav jag Nuit blanche +3/5, men i genren är det ett högt betyg bör tilläggas.

  Tack än en gång! 😀

  • Jojjenito says:

   Precis, hur korrupt är han egentligen? Utan sin son så hade han ju bara varit korrupt. Nu görs lite mer god pga att han måste rädda sin son. Fast å andra sidan är det ju oansvarigt att sätta sig såna situationer som han sätter sig i när han har en son att tänka på. Haha, fast nu överanalyserar jag nog. Det är först och främst en nervig actionrulle.

   • Hmm, men var han egentligen så korrupt? Var det inte hans kollega och den andra utredaren han ville sätta dit? Kanske minns fel nu, men har för mig att det kom fram lite senare.

    Det enda jag gärna hade ändrat var (tar det i en spoiler):

    ***SPOILER***

    Att kvinnan dör i bilen. Men å andra sidan kan man välja att tolka det som att hon inte hinner berätta vem som är skurken då hon dör när hon kommer ut ur bilen, haha. Gillar oväntade slut så det är lite önsketänkande, jag vet.

    • Jojjenito says:

     ***SPOILER***

     Ja du, jag förstod faktiskt aldrig riktigt om han var en helt good cop eller inte? Visst, hans partner var ju i maskopi med den andra polisen (som väl var den värsta skurken) men jag uppfattade det som att Vincent inte visste om det från början utan fick reda på det i slutet av filmen.

     Dör hon verkligen? Hon blir skjuten, ramlar ur bilen, skurken tittar på, men ser vi att hon dör? Jag tyckte filmen var otydlig här. Men som du säger, ett oväntat slut. Så hade det aldrig varit i en mer mainstream amerikansk rulle. Där hade skurken åkt dit utan tveksamheter.

     • ***SPOILER***

      Nej, det framgick kanske aldrig riktigt var han stod, men det var ju en av grejerna som var bra. Han behövde inte vara genomgod. Det enda som var viktigt var ju att han skulle rädda sonen.

      Nej, hon dör inte. Det är det jag skulle vilja ändra på 😉 Hon blir ju skjuten i bilen och sen hade jag gärna sett att hon inte kliver ur bilen, alternativt att hon gör det, men dör innan hon hinner berätta något. Men det är för att jag gillar mörka slut, haha. Det får man förvisso ändå med Vincent så det blir ändå helt ok.

      • Jojjenito says:

       ***SPOILER***

       Jaha, nu förstår jag, du vill ändra från att hon inte dör till att hon dör. Fast som du skriver så är det inte klart vad som sker. Hon ramlar ut, han vet att hon vet att han är en skurk och undrar om hon kommer leva tillräckligt länge för att kunna säga det… och så avslutas scenen. Jag tyckte det var ett bra slut. Sen vet man väl inte riktigt vad som händer med Vincent heller. Han körs in på operation men får man väl aldrig riktigt på vad som händer. Hur som helst, en bra film. 😉

 2. filmitch says:

  Jag såg den efter att Noir tipsat om den. Definitivt godkänd. Text kommer så småningom……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: