Safe

Titel: Safe
Regi: Todd Haynes
År: 1995
IMDb
| Filmtipset

Ah, jag kör en gammal recension ikväll. En recension av en film som kanske gått under radarn för många. Jag säger så här: Om man gillar Julianne Moore så är Safe ett hett (eller säkert) tips från mig. Filmen kan beskrivas som ett Julianne Moore-frossorama.

Oj, vilken överraskning. Perfekt stämning från början. Bilderna, bilderna. Musiken, musiken, musiken. Tydligen var musiken inte av Angelo Badalamenti (vilket jag trodde under filmen) men i kombination med bilderna av en bilfärd gav musiken inledningsvis samma känsla som i inledningen av Mulholland Drive. Julianne Moore är obehagligt bra som den bräckliga hemmafrun Carol i det övre medelklass-området i San Fernando Valley i Kalifornien på 80-talet. Här är det aeorobics, fruktdieter, soffgrupper, hårspray och hälsosekter som gäller.

Carol, som är perfekt gestaltad av Moore, dras in i en sorts psykos där hon blir sjuk av minsta fel i tillvaron. Hon lockas så småningom till en sorts hälsosekt ledd av en karismatisk (givetvis) Peter Friedman, där hon, och vi tittare, får träffa andra som blivit sjuka av det samhälle som de lever i. Vad är det som är sjukt? Samhället eller människorna som lever i det? Är det kanske en sund reaktion på ett sjukt samhälle? Eller är det bara psykiskt instabila människor det handlar om? Safe är en riktigt välgjord, vacker och välspelad film som ger en bild av ett 80-tal där den snygga ytan regerar.

4/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Safe

 1. Minns att jag först fick upp ögonen för filmen just när du skrev om den. Tycker det är en av Julianne Moores allra bästa prestationer. Trodde också det var Badalamenti som hade gjort musiken, något jag även skrev i min text om Safe. Hade sista tredjedelen (biten på hälsokliniken) varit lika bra som resten av filmen hade det varit en fyra i min bok. Nu blev den en stark trea/svag fyra då den tappar lite, tyvärr.

 2. Pladd says:

  Moore är ju väldigt bra även i Far from Heaven av samma regissör. De verkar samarbeta bra tillsammans.

  Att ni båda trodde att det var Badalamenti lovar gott!

 3. Rebecca says:

  Har konstigt nog inte sett denna trots att Julianne Moore är med på min topp-fem-bästa-skådespelare-lista. Och Todd Haynes är ju också bra!

  • Jojjenito says:

   Inte så konstigt att du inte sett den. Det är en ganska okänd film känns det som. Jag hade inte hört talas om den innan jag spelade in den när den gick på tv för några år sen. Moore och Haynes är en bra kombination!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: