Darwin’s Nightmare

Titel: Darwin’s Nightmare (Darwins mardröm)
Regi: Hubert Sauper
År: 2004
IMDb
| Filmtipset

Det här var en ganska hajpad dokumentärfilm när det begav sig för typ sju år sen som typiskt nog visades på den politiskt korrekta biografen Zita i Stockholm och det var där såg jag den. Som vanligt när det gäller dokumentärer så kunde jag gissa betyget redan innan jag såg filmen.

Darwins mardröm handlar om vad som händer kring Victoriasjön i Tanzania. På 30-talet inplanterades, nästan på skoj, den glupska rovfisken nilabborren. Nu 70 år senare har den gjort slut på i princip alla andra fiskar i sjön och den exporteras i stora lass till Europa. Transportplanen flygs av ryska piloter som, antyds det i filmen, kommer med vapen till diverse krig och lämnar Afrika med fisken, och där emellan hinner de besöka prostituerade. Allt pågår medan lokalbefolkningen svälter, eftersom de inte har råd att själva köpa fisken. Håhåjaja.

Ja, det vilar en obehaglig stämning över den här filmen. Det är faktiskt nästan en overklig stämning trots att det ju är en dokumentär. Vissa av personer som intervjuas i filmen känns overkliga, cyniska och smått läskiga, bl a några av de ryska piloterna eller mannen som är vakt vid ett sorts fiskforskningscentrum (och som blir något av vår guide i filmen). Några av dessa intervjuer är riktigt bra, t ex när vakten berättar om hur det är att vara vakt eller cyniskt konstaterar att ett krig inte vore helt fel (då får man ju bra betalt). Även när till slut en av de till en början oförstående och känslolösa ryska piloterna sänker garden och berättar ”en liten historia” om vapenhandeln är det bra film.

Obehagligt var också när man får se ett grupp barn slåss om det i en gryta nylagade riset som ska räcka till många. Desperation och hunger som får en att inse att vi har det rätt bra i Sverige… trots trängselskatter. Filmens brist tyckte jag var att den inte kändes helt fokuserad. Vad är det egentligen regissören Hupert Sauper försöker få fram? Eller vad han försöker få fram är väl ganska klart. Det är bara det att ibland blir det liksom som att slå in öppna dörrar. Att mitt i historien om fisk, svält och vapenhandel även visa en aidssjuk kvinna tar snarare fokus bort från historien i stället för tvärtom.

Det som skildras i filmen är helt absurt. Det är ganska självklart att det kommer in vapen med planen samtidigt som fisken exporteras och lokalbefolkningen svälter. Allt cirklar kring denna fiskindustri. Det är en ond cirkel med fattigdom, vapenhandel, globalisering och prostitution. Om ni har sett Hotell Rwanda och eXistenZ så tycker jag det är som en blandning av dessa två filmer. Det absurda i förhållandet mellan Europa och Afrika skildrat i Hotell Rwanda blandat med fiskfabrikscenerna från eXistenZ. Mitt i all misär finns ändå en livsglädje bland afrikanerna. De verkar liksom ta dagen som den kommer och leva i nuet på ett skönt sätt. Som sammanfattning så kan jag säga att som vanligt så betyder inte ett viktigt ämne detsamma som en bra film. I det här fallet är det dock en bra film, men inte en kanonbra film.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Darwin’s Nightmare

 1. Sofia says:

  Huh, en blandning mellan Hotell Rwanda och Existenz. Det låter tungt… Men enbart utgående från titeln och dina beskrivningar av innehållet förstår jag spretigheten. Vad har vapenhadeln med Darwin att göra? En film med den titeln skulle jag förvänta mig fokusera enbart på den biologiska situationen i sjön som är allvarlig så det räcker.

  • Jojjenito says:

   Ja, ganska tungt är det faktiskt. Fast det är inte speciellt spretigt egentligen. Kanske är titeln lite missvisande. Själva innehållet i filmen får man emellertid ihop bra. Allt hänger ihop, Sofia, allt hänger ihop.

   • Sofia says:

    Ja, jo, jag tycker nog att din beskrivning antyder att det blir en slags katten-på-råttan-råttan-på-repet-effekt. Problemet är kanske främst att de blev alltför förälskade i titeln för att kunna släppa den till fömån för en som kanske skulle beskriva hela innehållet bättre?

    • Jojjenito says:

     På pricken. Det finns en katten-på-råttan-råttan-på-repet-effekt som jag inte skulle beskriva som spretig. Däremot är filmens titel lite missvisande. Jag trodde nog också man skulle fokusera mer på det biologiska. Det riktar in sig på är väl snarare följderna av det biologiska, hur en sak påverkar en annan. Och just det kändes inte spretigt… utan ”katten-på-råttan-råttan-på-repet”-igt. 😉

 2. filmitch says:

  Känner till filmen och haft den i tankarna men oftast kommer det en spelfilm emellan dokumentärerna. Ska nog försöka klämma den ngn gång.

  • Jojjenito says:

   Ja, ofta brukar man inte känna sig supersugen på dokumentärer. Ibland händer det dock att jag kommer in i dokumentärfilmsstim då jag kan se fyra fem dokusar i rad. Såg en riktigt bra ikväll förresten på en förhandsvisning, Searching for Sugar Man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: