Total Recall (1990)

Titel: Total Recall
Regi: Paul Verhoeven
År: 1990
IMDb
| Filmtipset

Filmspanarträffen den här månaden ledde för min del till en trevlig double feature. Imorgon kommer en recension av den film som vi såg i lördags. Jag tror ni kan gissa vilken film det är med tanke på vilken film jag skriver om idag.

Total Recall regisserades av Paul Verhoeven som ligger bakom bl a RoboCop (1987) och Basic Instict (1993). Verhoeven, han ligger bakom en del klassiker får man ändå säga. RoboCop ska det ju för övrigt komma en remake på där svenske Joel Kinnaman ska spela Murphy.

Handlingen i korthet: Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) har mardrömmar om Mars. Han är besatt av Mars. Han vill åka dit på semester för att ta reda på varför han drömmer om Mars. Det vill inte hans fru (Sharon Stone). Quaid går dock till resebyrån Rekall där man kan få en semester inpräntad i sin hjärna som ett minne på bara en kvart utan att ens åka nånstans. Nåt går dock fel under proceduren då ett dold minne kommer fram. Personalen rensar Quaids hjärna så att han inte minns sitt besök på Rekall men från och med nu verkar alla vilja döda honom. Eller vill de det?

Jag skulle vilja gilla Total Recall mer än jag gör. Men det finns lite för många delar som gör att det här blir en b-film. Den känns för liten. Man har försökt få till maffiga scener på Mars men det är bl a här filmen känns daterad, och varför jag faktiskt välkomnar en remake. Med lite större budget och modern teknik ska man kunna få till en maffigare film med mer hisnande scenerier och coolare miljöer helt enkelt. Nu tror jag mig ha läst nånstans att Philip K. Dicks novell med den sköna titeln We Can Remember It for You Wholesale faktiskt inte ens utspelar sig på Mars. Det återstår att se om remaken tar oss till den röda planeten.

Kläderna, färgerna, det mesta, känns daterat vilket i och för sig inte är så konstigt utan kanske mest är charmigt. Rött hår plus knallgröna glasögon var tydligen hett 1990 eller man trodde det skulle vara hett 2084 i alla fall. Snyggt var det inte. Jag motsäger mig kanske lite här då jag säger att ibland är det bra och ibland dåligt att en film känns daterad men jag tror ni förstår. Ibland kan det vara charmig, ibland bara dåligt.

Det här var nog på den tiden när Schwarzenegger inte kunde göra nåt fel. Jag hörde att Total Recall var ett försök att få Arnold att faktiskt accepteras som en seriös skådis. Mjae. Allvarligt talat, Schwarzenegger är ju faktiskt en relativt usel skådis. Det gör att man inte riktigt kan ta filmen på allvar. Det är väl kanske där jag gör fel, eller om det är filmen som gör fel. Man kan helt enkelt inte casta Arnold i den här typen av mer seriös roll. Man bryr sig liksom inte alls om karaktären. Man sitter bara och funderar på hans brytning.

Det finns en hel del i filmen som jag gillar. Ibland skrattar jag högt åt filmens one-liners. Jag gillar Ronny Cox som gör skurken Cohaagen, guvernören på Mars. Han är grymt bra på att spela självgod, irriterande, slemmig. En bra skurkskådis helt enkelt. Sharon Stone gör en bra roll som en fru man inte kan lita på. Det framgår i filmen att både hon och Quaids jobbarkompis är… ja… de är inte att lita på. Det framgår direkt men kan bero på att jag sett Total Recall tidigare, haha.

Min favorit är kanske ändå Michael Ironside. Stenhård, men det är faktiskt bättre när han är snäll. Ja, eller snäll kanske är att ta i men när han är en av the god guys i alla fall, en motvillig hjälte som i Starship Troopers (ytterligare en sf-film från Verhoeven). I Total Recall är han tyvärr lite hunsad av sin chef Cohaagen vilket passar Ironside dåligt. Trots det är han kanske ändå min favorit i filmen i konkurrens med Cox (som jag väljer att lyfta fram i bildformat då han känns mindre känd än Ironside) och Stone.

Jag gillar scenerna med Arnold och tjejen när deras ansikten sväller upp ute i Mars tunna luft. Hur fasiken har de gjort dessa scener? De lär ju inte vara datoranimerade, eller?! Snygga var de och det såg hur roligt som helst ut när ögonen höll på att poppa ur ögonhålorna. Slutligen gillar jag, vilket kanske kan tyckas märkligt, våldet. Här känns filmen inte daterad utan snarare osminkad och rå. R rating all the way. Men, tyvärr, jag är kräsen och gnällig (kräsig) idag så det blir bara en stark tvåa.

2+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Total Recall (1990)

 1. Henke says:

  ”Kräsig” hehe. Bra!

  Jag gillar också skurkarna i denna film, Michael Ironside är bäst. Tyvärr hann jag inte se om denna inför idag men, men…

  • Jojjenito says:

   Inte bara du kan hitta nya ord… eller ja i det fall är det gamla ord använt på nytt sätt. 😉 Ironside gillade jag mer i V (eller har jag drömt att han är med där?) och Starship Troopers.

   Det var lite kul att se om den faktiskt.

 2. Sofia says:

  Haha, jag kunde inte heller hålla mig. Jag och Anders såg den här när jag kommit hem i lördags. Jag kan ändå inte låta bli att gilla den, kackiga dockhuvuden till trots. Lägger ut texten lite mer i recensionen.

 3. Jag gillar den här. Det må vara lite daterat, men det slår det mesta i genren som dyker upp idag. Kommer förmodligen inte se remaken, denna duger gott och väl. Total Recall (originalet) ger jag 4/5.

  • Jojjenito says:

   Daterat kan som sagt vara bra ibland men då kanske man kallar det för charm istället. Gillar som sagt det mer råa våldet i originalet, jämfört med remaken där det är mer slickt.

   • Fast tycker den är daterad på ett bra sätt. Finns inte många fel med effekterna t.ex. Finns många exempel på där effekterna förstör en film, inte här.

    Ja, det råa våldet är en välkommen bonus som man sällan ser i dagens filmer. Detta är för övrigt något Verhoeven var ganska duktig på (RoboCop är ju en annan).

    • Jojjenito says:

     Jo, precis, daterad på ett bra sätt och då kallar vi det charmigt som jag sa. Just effekterna (t ex exploderande ansikten) känns egentligen inte daterade utan bara bra helt enkelt. Det som kändes daterad på ett dåligt sätt var t ex de exteriöra miljöerna på Mars (för mycket tv-studiokänsla).

     Japp, RoboCop, eller RoboCock som Eva Hamilton säger, har nog en hel del rått våld. Det var dock väldigt länge sen jag såg den.

     • filmitch says:

      Ahhh Robocock – fruktansvärt roligt, läste om det idag men hade inte hunnit leta upp klippet men där stod du till tjänst. Tackar 🙂 Ang T.R lite b-filmskänsla o Arnie kan man inte ta på allvar om han inte spelar Terminator. Men filmen är underhållande. Remaken blir nog till veckan.

      • Jojjenito says:

       Varsågod. Riktigt kul klipp. Roligast är nästan att Hamilton själv inte riktigt förstår varför det är roligt. Hon förstår att hon sagt fel, att det blev fel konsonant, men verkar inte greppa varför det blev extra roligt. Eller så låtsas hon som det regnar eftersom det är morgon-tv. Fares Fares ser ut att trivas, haha.

       Ser fram emot en sågning av remaken från dig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: