Istället för Prometheus: Linsdebacle

Här skulle det egentligen ha kommit en recension av Prometheus, men…

Som det hade hajpats och väntats. Nu var det äntligen dags. Eftersom SF dels väntade länge med att släppa biljetterna till 2D-visningarna av Prometheus och dels visar 2D-versionen enbart i mindre salonger så blev det bara så att det fick bli 3D. För min bror, som jag skulle se filmen med, var det 3D-premiär. Jag själv har sett två 3D-filmer tidigare, dels Avatar där jag tyckte de tre dimensionerna funkade och gav mervärde, och dels The Avengers där det bara kändes jobbigt. Hur skulle det bli nu? Ja, well, det skulle inte bli alls kom det att visa sig.

På vägen in tog jag som vanligt mina 3D-glasögon förpackade in den där prassliga plastpåsen med en billig SJ-macka-känsla över sig. Min bror hade ingen koll alls och jag var tvungen att påminna honom ”hey, du ska ta glasögon också!”. Under reklamen tänkte jag att det var bäst att kolla om glasögonen satt ok så jag tog på mig dem. De satt ok men en lång störande repa syntes över ena glaset. Gah, vad är det här?! Jag tar mig snabbt tillbaka till ingången, från mitten av den nu givetvis fullsatta salongen, stör folk på vägen, och grabbar ett par nya 3D-glasögon. Innan jag går tillbaka till min plats öppnar jag den prassliga påsen och kollar om det finns några repor på detta par. Nej, de är hyfsade. Skönt, då kan jag gå och sätta mig igen innan filmen hinner börja.

Så rullar förtexterna och vi får se naturlandskap med berg, grässlätter och vattenfall. Det påminner om Island. Plötsligt känner jag hur linsen i mitt vänstra öga börja skava. Jag har haft linser ganska länge och det har väl hänt ett fåtal gånger att jag har råkat tappa ut en lins. Det kan hända om man kliar sig i ögat och liksom får med sig linsen ut. Nu satt jag bara och tittade på förtexterna till Prometheus och kliade mig inte alls. Jag försöker få in linsen igen men känner att den har åkt ut. Jag lyckas på nåt sätt få den att fästa på fingertoppen… notera alltså att det här händer under förtexterna till den mest emotsedda filmen på flera år… och tänker att ”om jag bara kan trycka in den igen så kanske”. Men så tittar jag på linsen, håller upp den mot ljuset från duken där en muskulös albinojätte hostar, och ser att linsen har gått sönder. Den är halv.

Jag sätter på mig glasögonen igen och tänker att det kanske funkar ändå. Möjligen hade det gjort det om filmen varit i 2D. När jag var två veckor på Kanarieöarna för länge sen precis när jag hade börjat med linser så tappade jag en lins i en pool och fick klara mig andra veckan med bara en lins (det här var på den tiden jag inte hade engångslinser) och det funkade inte bra men det funkade. Det ögat med linsen tog över och jag såg hyfsat. Problem uppstod dock när man skulle skifta fokus. När det gäller 3D på bio så går ju hela tekniken ut på att visa olika bilder för vardera öga och innerst inne visste jag att jag inte kan sitta igenom filmen på det här viset, i princip blind på ena ögat. Nä, det vara bara att säga till min bror att ”det här går inte, min ena lins är trasig, jag måste gå”.

Brorsan satt kvar och såg klart filmen och han gillade den. Maffig var tydligen ordet. Jag kommer att se den på tisdag, och då är chansen stor att det blir i 2D. En detalj i sammanhanget är att jag imorgon ska hämta ut nya fräscha linser från optikern…

För en liknande historia, kolla in min text om visningen av The Yellow Sea på Stockholm Filmfestival i höstas.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Istället för Prometheus: Linsdebacle

 1. Jessica says:

  Stackare! Maximal otur. Hoppas du kommer att gilla den när du äntligen får se den.

 2. Fiffi says:

  Ååååh nej vad synd! Vilket skit! Jag har varit med om liknande linstrassel fast då på en ”vanlig” film och då jag är typ halvblind utan linser/glasögon var det bara att blunda med ena ögat filmen igenom. Men det funkar ju, precis som du skriver, inte med 3D-glasögon.

  Däremot upplevde jag precis samma 3D-textningsstrul med Prometheus som med The Avengers så om du kan, se filmen i 2D. Jag tror filmen – och du – vinner på det.

 3. filmitch says:

  Har hört om linsproblemet med av andra (ser själv som en falk än så länge), undrar också hur det går för de som inte har linser måste bli ett himla bök med dubbla glasögon?
  Hoppas du har bättre tur vid ditt nästa besök.

  • Fiffi says:

   @filmitch:
   Dubbla glasögon funkar okej, det är mer att man ser ut som en freakin´ åsna (om man nu bryr sig om det) 😉

 4. Henke says:

  Aj då Jojje. Lider med dig, men om du kan se den i 2D är det nog att föredra. Det är kanske en två-tre scener max som man ens tänker på 3D, förutom allt strul och suddighet som jävlas lite då och då.

 5. Jojjenito says:

  Alla: Tack för er sympati. 🙂 Och bra info från Fiffi och Filmitch när det gäller 3D eller 2D. Det blir 2D även om det blir en mindre salong. Tycker hela hanteringen av SF är lite sunkig. Först släpper de inte biljetterna till 2D. Sen när de väl släpper dem så är det bara visningar i halvstora salonger (högst 200 platser). Och när man då väl ska se den i 3D så är det repor på 3D-glasögonen. Det enda positiva med reporna är att det väl (?) bevisar att glasögonen återanvänds. Bra miljötänk i alla fall, även om det inte handlar om en bra biomiljö. 😉

 6. Pladd says:

  Vilket tråkig händelse, men det resulterade i alla fall i ett bra inlägg. 😉

  Angående 3D vs 2D så dröjer det tills jag ser 3D igen. Avatar utnyttjade konceptet lysande, Tron Legacy inte så värst, men med Tintin bestämde jag mig. 2D är vad jag vill ha.

  Angående filmen (som jag såg i 2D) så blev jag rätt besviken, men den bjuder i alla fall på underhållning och är snygg.

  Ska bli intressant att läsa dina åsikter sen när du väl fått se den du med.

 7. Sofia says:

  Men vilket otroligt antiklimax! Hoppas det går bättre ikväll, själv var jag väldigt nöjd med en lite mindre salong för att kunna få ta del av 2D. Det blev dessutom betydligt lugnare när det inte var knökfullt med folk.

 8. Jojjenito says:

  Pladd: Haha, ja, du kan tänka dig hur irriterad jag var när jag såg den där halva linsen på pekfingret. Jag kunde liksom inte greppa att jag helt enkelt var tvungen att gå ut. Tur i oturen var att det hände typ två minuter in i filmen istället för efter en timme. Ja, jag såg på Filmtipset att du inte var überförtjust i den.

  Sofia: Haha, ja, det var ett antiklimax, ett äkta antiklimax, helt sjukt egentligen.

  Kan meddela att jag har nu har sett filmen! Helt utan problem i 2D. Det var i en mindre salong men den dög gott och väl och dessutom var det lugnt och skönt och gott om plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: