The Future

Titel: The Future
Regi: Miranda July
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

Jag såg Mirandas Julys debutfilm Me and You and Everyone We Know på Stockholm Filmfestival 2005 och jag gillade filmen. Det var en udda och konstnärlig indie-rulle och July hade en hel del bra idéer men som helhet räckte det inte till mer än godkänt med plus i kanten från min sida. Nu är July tillbaka på långfilmsscenen med The Future, en film om att inte våga åldras, att inte våga GÖRA nåt med sitt liv, och att därmed fastna på samma ställe. I filmen träffar vi Sophie (July), en kvinna som tillsammans med sin pojkvän Jason (Hamish Linklater) beslutar att göra nåt med sina liv. Men det måste vara rätt sak. Sophie bestämmer sig för att koreografera och dansa 30 danser på 30 dagar, spela in filmer och ladda upp dem på YouTube. En dans per dag i månad. Jason? Ja, han blir en snubbe som knackar dörr för att sälja träd som ska rädda ozonlagret. Jojomän, har snackar vi GÖRA nåt med sina liv.

The Future är en typisk Miranda July-film, och det säger jag baserat på bara två filmer. 😉 Det jag menar är att det märks, precis som i debuten, att July är performancekonstnär. Jag såg att nån på Filmtipset skrev att det är en vanlig historia berättad på ett ovanligt sätt och jag håller med. Jag skulle kalla det för en surrealistisk film; filmens verklighet är verkligen upphöjd. Julys uddighet förtjänar att hyllas även om allt inte blir bra, i alla fall kan det vara svårt att få ihop allt som en hel film.

Jag gillar inte riktigt Hamish Linklater som spelar Jason, han känns så där jobbigt indie med långt rufsigt hår. Dessutom är karaktären en slacker som är up to no good. Jag vet inte, Sophie gör ju åtminstone nånting. Killen bara… eh, jag ska vara öppen för allt och låta det… DET komma till mig. Vad kommer? Jo, att han ska knacka dörr för att få folk i L.A. att rädda skogen. Nå, han kanske bara är rädd för att han om försöker för mycket inte kommer att hitta nåt som han brinner för, nåt att göra med sitt liv, så han tänker att bara han låter det komma till honom istället så ska det ordna sig. Hmm, det brukar inte funka så. Man måste jobba lite för det så är det bara.

Jason är i själva verket så desperat att han kan, eller önskar att han kunde, stoppa tiden. Hmm, man ska vara försiktig med vad man önskar sig. Just detta leder till en underbar scen där Jason försöker få igång tiden igen genom att dra i gång havets vågor. Jag kom att tänka lite på von Triers Melancholia just i den scenen. Den kändes mastodontisk och det fanns en viss undergångskänsla.

De scener som jag gillar mest är nog de som är åt det surrealistiska hållet. Det finns en härligt udda scen där Sophie (eller performancekonstnären Miranda July) dansar i, inuti, en gul t-shirt (se bild ovan). En ångestfylld talande scen är den där hennes tjejkompisar är gravida, sen har de plötsligt fött barnen, och sen är det barnen själva som är där medan Sophie själv sitter kvar på samma jobb och plats och inget händer för henne. Ytterligare en udda men den här gången rolig scen är när Sophie slumpringer upp en man för att prata om… vädret, till att börja med.

Problemet är till viss del att karaktärerna i Mirandas Julys film inte känns som riktiga personer utan snarare som själlösa aktörer, pjäser utan vilja, i ett konstprojekt. Detta gör att karaktärerna blir lite av pappfigurer i hennes värld och det bidrar nog till att man (eller åtminstone jag) känner sig lite distanserad. Och sen vete katten om den där katten är så lyckad (sorry, kunde inte låta bli). Fast en trea är filmen värd. Kanske mer när jag tänker efter eftersom den ändå gjorde lite intryck.

3/5

Filmen finns att se på Voddler från och med 23 maj så klicka dig dit för en konstnärlig upplevelse.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to The Future

 1. Fiffi says:

  Ahaa, jag har precis sett och skrivit klart min fecension om den här filmen (kommer på bloggen på tisdag). Det var kul att läsa dina synpunkter och det var nog tur att jag skrev först och läste sen 😉

  • Fiffi says:

   Kanske till och med en RECENSION. Fecension är nåt heeeelt annat 😉

  • Jojjenito says:

   Spännande, vet inte riktigt hur jag ska tolka att du tyckte det var tur att du skrev först och läste sen. Nu är iofs det alltid bättre kan jag tycka bara för att man då bara får med sin egna tankar. Sen är det ju alltid roligt att jämföra efteråt.

   Nej du, fecensionen tycker jag vi lämnar därhän… 😉

   • filmitch says:

    Lär se den här ngn gång för jag gillade verkligen ”Me and You and Everyone We Know”.

   • Fiffi says:

    Jag menade att det oftast är bra att skriva ner sina egna tankar innan man läser nåt alls om vad andra tycker, precis som du skrev 🙂

   • Jojjenito says:

    filmitch: Ja, om du gillade Me and You and Everyone We Know så lär du nog uppskatta även The Future.

    Fiffi: Ja, det var det jag misstänkte men nånstans i bakhuvudet tänkte jag att ”jaha, nu tycker Fiffi heeeelt annorlunda om filmen än jag”. 😉

 2. Jag gillade också Me and You and Everyone We Know, men valde att inte se denna på filmfestivalen. Tror helt enkelt inte på den. Men, dyker den upp av en slump kanske jag ser den…

  • Jojjenito says:

   Om du gillade Me and You and Everyone We Know så tror jag nog The Future är sevärd för dig. Men ok, jag var inte superförtjust i Me and You and Everyone We Know och The Future tyckte jag var aningen sämre men ändå godkänd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: