El espinazo del diablo

Titel: El espinazo del diablo (The Devil’s Backbone)
Regi: Guillermo del Toro
År: 2001
IMDb
| Filmtipset

Efter att ha utlovat recensioner av Guillermo del Toro-filmer till höger och vänster så kommer det en kvartett med några gamla omdömen på mexikanens filmer. Vi börjar med El espinazo del diablo och fortsätter med Hellboy-filmerna och sen avslutar vi med hans största stund än så länge, Pans labyrint.

El espinazo del diablo är ett mediokert spökdrama om en pojke som anländer till ett barnhem på spanska landsbygden under spanska inbördeskriget. Nja, det finns många fel i filmen, främst att den delvis försöker vara en läskig film men inte är det för fem öre. Den har möjlighet att vara lite mystisk men det sjabblas bort omedelbart då man i princip avslöjar allt som skulle kunna vara mystiskt redan i inledningen.

Vissa delar i historien är intressanta men filmen hittar inte fokus och känns luddig. Filmen känns som ett typexempel på en film som inte riktigt vet vad den ska vara. De dramadelar som finns med funkar bra, men om man ska vara en skräckis måste man ta ut svängarna för att ha nån möjlighet att vara läskig. Nu blir det bara blaha blaha med det. Rent hantverksmässigt är det väl inget större fel med snygga bilder och miljöer och så. Därför blir det ändå godkänt, men det är knappt.

3-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to El espinazo del diablo

 1. Henke says:

  Du gör inte så värst bra reklam för filmen. Jag blev inte så sugen att se denna.

 2. Sofia says:

  Lite väl hård mot de nybörjande kan jag tycka 😉 Inte helgjuten men en bra stämning tycker jag ändå att del Toro får till. Men man ska förstås inte förvänta sig en Hellboy eller Pan.

 3. Gillade inte denna särskilt mycket. Den blev aldrig spännande/skrämmande och det kändes mer riktat till barn (!) på sina håll 😉 Så här skrev jag.

 4. Jojjenito says:

  Sofia: Du syftar på nybörjaren del Toro antar jag? Jag vet inte vad han hade gjort innan men om det nu var hans debut så… well, några såna hänsyn kan jag inte ta. 😉

  Movies – Noir: Hmm, för barn? Det var nog inget jag tänkte på. Men jag håller med om den aldrig blev spännande eller skrämmande.

 5. Sofia says:

  Tja, det beror väl lite på hur länge man få kallas nybörjare — detta var del Toros tredje långfilm som regissör. Så debut var det absolut inte tal om i alla fall.

  • Jojjenito says:

   Kollade upp del Toro nu och ja, han hade ju gjort en del innan denna (ja, eller två långfilmer då ;)). Så nej nybörjare var han inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: